H διαπραγμάτευση συνεχίζεται: Σχεδόν τα βρίσκουν θεσμοί και κυβέρνηση, αλλά παραμένει απόσταση στα μέτρα και αντίμετρα

H διαπραγμάτευση συνεχίζεται: Σχεδόν τα βρίσκουν θεσμοί και κυβέρνηση, αλλά παραμένει απόσταση στα μέτρα και αντίμετρα Facebook Twitter
0

Μετά από μια μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση, συνεχίζονται και σήμερα στις 15:00 οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Το ελληνικό στρατόπεδο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων λίγο πριν από τη μια μετά τα μεσάνυχτα ανέφερε πως «H αίσθησή μου είναι ότι όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε κλείσει όλα, να αισθανθεί ένας κόσμος ότι έχει γίνει το βασικό βήμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «Θα παραμείνουν 3 ή 4 πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση».

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το staff level agreement (SLA) είναι εντός του προγράμματος, δηλαδή έως και το 2018, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, το δημοσιονομικό κενό (το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε ότι «το εργασιακό έχει μια αμφισημία. Το θεωρώ λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA. Γιατί ήταν στο SLA με τους Ευρωπαίους, και το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη, και το θεωρεί ξεχωριστό».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως κόλλημα τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα, και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών, αλλά και από τη μεριά των εσόδων. Εμείς θέλουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τα έσοδα, να ελαφρύνουμε εννοούμε». Σημειώνεται ότι τα μέτρα-αντίμετρα για το 2019 δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο SLA.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχει κλείσει όλο το πακέτο, ήτοι το SLA, τα μέτρα-αντίμετρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σκεφτείτε το πιο απίθανο σενάριο και προετοιμαστείτε», προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ

«Βλέπουμε την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας να δοκιμάζεται ξανά από τη νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» είπε, μεταξύ άλλων, η Γκεοργκίεβα
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΕΛΙ

Οικονομία / Ιστορικό άλμα στις τιμές του πετρελαίου: «Αν αντέχετε πάνω από τα $200 το βαρέλι, συνεχίστε αυτό το παιχνίδι»

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2022, όταν είχε επίσης, αυξηθεί θεαματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
«Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Οικονομία / «Μαύρη» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο: Sell-off με φόντο το Ιράν― Πτώση κάτω από τις 2.100 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης, υποκύπτοντας στο βάρος της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και του αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,75%, κλείνοντας στις 2.074,42 μονάδες.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΡΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Οικονομία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Σενάρια με έκτακτα μέτρα τύπου «Pass» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Όλα θα κριθούν από την πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent, η οποία αν σκαρφαλώσει και παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για 30 ημέρες, θα πυροδοτήσει νέο ισχυρό κύμα ακρίβειας στην ελληνική οικονομία
THE LIFO TEAM