6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες

1

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που απεχθάνεται το πικάντικο φαγητό. Αντίθετα, εύκολα συναντάς ανθρώπους που προβάλλουν με αυταρέσκεια πόσο ανθεκτική είναι η γλώσσα και το στομάχι τους στις καυτερές «επιθέσεις» και είναι πάντα έτοιμοι να δοκιμάσουν την αντοχή τους στον πόνο που προκαλεί η καυτερή πιπεριά.

Την επιστήμη την έχει απασχολήσει ο λόγος που κάποιος καταναλώνει τροφή, η οποία όχι απλώς είναι καυτερή, αλλά τον πονάει, από ένα σημείο και μετά. Η απάντηση που έχει δοθεί αναφέρει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούμε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται τόσο με τον πόνο όσο και με την απόλαυση.


Το θέμα της «φλογερής» γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το «Ψάριστον», μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Πέρσι έστησε ένα ακόμη πετυχημένο εστιατόριο, το «Αιόλου 68», ενώ είναι ο δημιουργός και του «Umami Tales», ενός καταστήματος delicatessen, το οποίο απευθύνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων, αφού διαθέτει κάθε είδους σάλτσες από πολλές γωνιές του κόσμου, που μπορούν να σε κάνουν να δακρύσεις από τον πόνο.

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Ο Βασίλης Ακρίβος είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το Ψάριστον, μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές διαφόρων βαθμίδων έχει δώσει ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Καθώς φαίνεται, η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον "οργανωμένους" οπαδούς και στην Ελλάδα» εξηγεί ο Βασίλης, στην κουζίνα του οποίου έχουν πάντα περίοπτη θέση οι καυτερές γεύσεις. Ο ίδιος συνεχίζει: «Οι καυτερές πιπεριές έχουν φανατικό κοινό. Είναι η νέα τάση στις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει παράδοση στις καυτερές πιπεριές, γιατί δεν υπήρχε ούτε στην καλλιέργειά τους. Μόνο στην Ισπανία τις συναντάς, λόγω της επαφής που είχε με τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η τάση έχει αγκαλιάσει και τις ευρωπαϊκές κουζίνες, και δεν είναι μόνο για λόγους γεύσης αλλά και ευεξίας, αφού οι καυτερές πιπεριές είναι αντιοξειδωτικές και απελευθερώνουν εφεδρίνες». Όσον αφορά τον χειρισμό τους στη μαγειρική, ο Βασίλης εξηγεί: «Οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στο φαγητό φρέσκες ή αποξηραμένες, ολόκληρες ή σε σκόνη. Τις φρέσκες τις χρησιμοποιούμε από την αρχή του μαγειρέματος, ενώ τις αποξηραμένες στο τελείωμα. Γενικά, οι καυτερές πιπεριές ταιριάζουν σε πιάτα με υλικά που έχουν έντονες γεύσεις».


Ο Βασίλης Ακρίβος μπήκε στην κουζίνα του Αιόλου 68, μαγείρεψε για τη LiFO πέντε συνταγές που βγάζουν φλόγες και τις παρουσιάζουμε για τους εραστές των καυτών γευστικών απολαύσεων.


Φλογερό σκουμπρί σαλάτα

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 φιλέτο σκουμπρί καπνιστό

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

4 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες

Χυμός από ½ λάιμ

½ πιπεριά χαλαπένιο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το σκουμπρί σε καρέ και το ανακατεύουμε σε μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τσίλι, αν επιθυμούμε να είναι πιο καυτερό.

Αυγά μάτια του διαβόλου

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξινομυζήθρα

1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. σουμάκ

½ πιπεριά χαμπανέρο ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα αυγά. Σε πιάτο τοποθετούμε την ξινομυζήθρα και επάνω τα αυγά μάτια. Σε άλλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το σουμάκ και την πιπεριά, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε πάνω από τα αυγά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Extra tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με γιαούρτι.

Χταπόδι μπουγιουρντί

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 πλοκάμια χταποδιού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίπουρο

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 ντομάτα κομμένη σε καρέ

100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 πρέζα ρίγανη

1 πρέζα φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τα πλοκάμια του χταποδιού για 30 λεπτά. Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα, τη ρίγανη και το θυμάρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σερβίρουμε αμέσως.

Γαρίδες κίμτσι

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. γαρίδες

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

200 γρ. τουρσί ξινολάχανο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Αλάτι

Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι, τα 100 γρ. ξινολάχανο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες με το βούτυρο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάχανο τουρσί και σιγομαγειρεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Σούπα της φωτιάς από τη Νέα Ορλεάνη

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο ζωμός ψαριών

4 γαρίδες

4 καραβίδες

4 κυδώνια

10 μύδια

2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

100 γρ. μπάμιες

100 γρ. τσορίθο πικάντικο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά χαμπανέρο

1 φλιτζ. ντομάτα κονκασέ

1 φλιτζανάκι ηλιέλαιο

2 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζανάκι γλυκό κρασί

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες και πατάμε τα κεφάλια τους για να βγει ο ζωμός. Προσθέτουμε τις καραβίδες, το φινόκιο, το σέλερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσορίθο και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα όστρακα, τον ζωμό ψαριών, τις μπάμιες, τα φύλλα δάφνης και την πιπεριά. Βράζουμε για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Το προσθέτουμε στη σούπα που βράζει, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.2.2017

Γεύση
1

Νίκη Μηταρέα

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια