ΥΠΟΙΚ: Στόχος η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Στόχος της ελληνικής πλευρά είναι να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίτευξη αυτού του στόχου θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός «καθαρού διαδρόμου εξόδου» για την Ελλάδα. Αυτός ο «διάδρομος», όπως τον ονομάζει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει τα βασικά βήματα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από το μνημόνιο στα μέσα του 2018, και συγκεκριμένα, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την έξοδο στις αγορές και, τέλος, την έξοδο από το μνημόνιο.

Η ίδια πηγή τόνισε πως παρά τις διαφωνίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Eurogroup για το τι χρειάζεται να γίνει για τη βιωσιμότητα του χρέους, το κλίμα είναι πολύ καλό, και πως όλες οι πλευρές συμμερίζονται αυτά τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα.

Η πηγή του υπουργειου Οικονομικών διευκρίνισε πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιαστούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι «πιο φιλόδοξα» από ό,τι αναμενόταν και πως η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αλλά και άλλων πλευρών, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, είναι η επικείμενη συζήτηση να πηγαίνει πιο μακριά και να περιλαμβάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτά θα αφορούν έναν συνδυασμό από σταθερά επιτόκια, περιόδους χάριτος και ωριμάνσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM
Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Οικονομία / Οριστικοποιείται το πακέτο ΔΕΘ: Ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη, ενισχύσεις για ευάλωτους, παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση της οικονομίας και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
LIFO NEWSROOM