ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Με επίκεντρο την β' αξιολόγηση το σημερινό Eurogroup- Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Ντομπρόβσκις

Με επίκεντρο την β' αξιολόγηση το σημερινό Eurogroup- Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Ντομπρόβσκις Facebook Twitter
0

Στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας θα βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με τους υπουργοούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν έναν απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα.

«Σήμερα θα συζητήσουμε για την πρόοδο της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η προσπάθεια είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος ώστε το ΔΝΤ να έχει τις πληροφορίες για να συζητήσει φέτος το θέμα της Ελλάδας» συμπλήρωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

«Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

«Η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει. Τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup».

Από την μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup, σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία των συνομιλιών για την Ελλάδα μετά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους. «Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους», κατέληξε ο ίδιος.

0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ