Βρετανία: Νέα αρχηγός του UKIP εξελέγη η Νταϊάν Τζέιμς

Βρετανία: Νέα αρχηγός του UKIP εξελέγη η Νταϊάν Τζέιμς Facebook Twitter
0

Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής Νταϊάν Τζέιμς και μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού κόμματος UKIP, εξελέγη σήμερα στην ηγεσία του, στη θέση του παραιτηθέντος Νάιτζελ Φάρατζ.

Η 56χρονη Τζέιμς είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του UKIP, το οποίο ιδρύθηκε το 1993. Ο Φάρατζ παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νίκη της Τζέιμς στις εσωκομματικές εκλογές, όπου ψήφισαν περίπου 40.000 μέλη του κόμματος, ανακοινώθηκε στο συνέδριο του UKIP που διεξάγεται στο Μπόρνμαουθ, στη νότια Αγγλία.

Ο ίδιος ο Φάρατζ, στην τελευταία ομιλία του ως επικεφαλής της παράταξης, κάλεσε τη διάδοχό του να ασκήσει πιέσεις για να πετύχει μια «σκληρή» έξοδο από την Ε.Ε που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του Ukip. Όπως είπε, το κόμμα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «άλλαξε το κέντρο βαρύτητας» της βρετανικής πολιτικής.

«Μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί κερδίσαμε τον πόλεμο όμως τώρα πρέπει να κερδίσουμε την ειρήνη. Ο μοναδικός μηχανισμός που υπάρχει για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση (...) ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι (που ψήφισαν υπέρ του Brexit) θα λάβουν αυτό για το οποίο ψήφισαν, είναι να παραμείνει το UKIP υγιές και ισχυρό», τόνισε.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πάντως ότι το UKIP έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Φάρατζ, ο οποίος ήταν αρχηγός του μεταξύ 2006-9 και 2010-16, που η αποχώρησή του αφήνει ένα τεράστιο, δυσαναπλήρωτο κενό.

Μετά την παραίτησή του από την ηγεσία ο Φάρατζ έχει προσφέρει την υποστήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σκοπεύω αυτό το φθινόπωρο να επισκεφθώ ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και να προσπαθήσω να βοηθήσω τα ανεξάρτητα και δημοκρατικά κινήματα και σε αυτές τις χώρες επίσης, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Πανεθνική απεργία σήμερα στη χώρα - Χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Οι οικογένειες των ομήρων καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αντί να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Επεισόδια σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα

Διεθνή / Σερβία: Βίαιες διαδηλώσεις για πέμπτη συνεχόμενη νύχτα - Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος

Σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Σερβία από τον Νοέμβριο, μετά το δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

Διεθνή / Γάζα: «Βομβαρδίζουν μια συνοικία επί μέρες» - Σε εφαρμογή το σχέδιο του Ισραήλ για εκτοπισμό Παλαιστινίων 

«Εκτιμούμε ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν στη συνοικία Ζεϊτούν, οι περισσότεροι χωρίς νερό και τρόφιμα», ανέφερε εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Διεθνή / Πώς άλλαξε η στάση Τραμπ μετά την Αλάσκα και γιατί ανησυχούν οι -χωρίς σχέδιο- Ευρωπαίοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει πλέον το δόγμα Πούτιν περί ειρήνης και όχι εκεχειρίας και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, που φοβάται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει την Ουκρανία να συνθηκολογήσει
LIFO NEWSROOM