Σταδιακή χαλάρωση των capital controls προβλέπει η Κομισιόν

Σταδιακή χαλάρωση των capital controls προβλέπει η Κομισιόν Facebook Twitter
0

Η βελτίωση της εμπιστοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και να στηρίξει τις επενδύσεις, τονίζει ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.


Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αναμένεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις 2016 της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3% το 2016, καθώς η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική σε σχέση με τις προβλέψεις του Αυγούστου 2015.

Επισημαίνει ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να διευκολύνει τη σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και να στηρίξει τις επενδύσεις. Αναμένεται, δε, ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2017 και θα εξακολουθήσει να βελτιώνεται το 2018.

Υπενθυμίζει επίσης ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, συμφωνήθηκε η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία εκταμιεύθηκε ήδη ποσό 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τη συνολική ρευστότητα μέσω της τακτοποίησης καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή την Έκθεση της Επιτροπής για τις Ευρωπαϊκές Οικονομικές προβλέψεις, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας αναλυτικές προβλέψεις της για το Β΄ Εξάμηνο του 2016 καθώς και για το 2017 και 2018 καθώς και «το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει η αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Κορυφαία ονόματα από τη διεθνή σκηνή

Οικονομία / Ανοίγει η αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Κορυφαία ονόματα από τη διεθνή σκηνή

Από τη γεωπολιτική και την οικονομία έως την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Υγεία και την Επιστήμη, οι κρίσιμες εξελίξεις της νέας εποχής στο επίκεντρο των συζητήσεων, υπό τον τίτλο: “The Shock of the New”
THE LIFO TEAM