Οι Dropkick Murphys δεν θέλουν φασίστες στη συναυλία τους στο Rockwave

Οι Dropkick Murphys δεν θέλουν φασίστες στη συναυλία τους στο Rockwave Facebook Twitter
0
Οι Dropkick Murphys δεν θέλουν φασίστες στη συναυλία τους στο Rockwave Facebook Twitter
«Σχεδόν όλοι μας μεγαλώσαμε σε φτωχές οικογένειες της Μασαχουσέτης, όμως είχαμε πολύ rock and roll και πολλή ιρλανδέζικη μουσική στα σπίτια μας!» Οι Dropkick Murphys θα παίξουν στο Rockwave την Κυριακή 5 Ιουνίου, με headliners τους The Last Shadow Puppets.

Οι Dropkick Murphys φτιάχτηκαν το 1996 στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Υπέγραψαν με την Hellcat Records κι έγιναν γνωστοί, αρχικά στην Μασαχουσέτη, για τις δυναμικές συναυλίες τους. Το 2004 με το "Tessie" έγιναν γνωστοί και πέρα απ' τα όρια της χώρας τους ενώ το "I'm Shipping Up to Boston" μερικά χρόνια μετά έγινε πλατινένιο και ακουγόταν στην οσκαρική ταινία The Departed.

Είναι γνωστοί όμως και για την πολιτική τους στάση, πέρα απ' τις μουσικές τους. Το 2013 συζητήθηκαν έντονα όταν σε συναυλία τους ανέβηκε ένας νεοναζί στη σκηνή και έκανε χιτλερικό χαιρετισμό. Ο μπασίστας τους τον πέταξε με τις κλωτσιές απ' τη σκηνή και αναφώνησε: "Nazis are not fucking welcome at a Dropkick Murphys' show"

Πριν λίγες μέρες το συγκρότημα τιμήθηκε για τη φιλανθρωπική του δράση με το βραβείο "Robert F. Kennedy Children's Action Corps' Embracing the Legacy Award" . Η απονομή έγινε στην Προεδρική Βιβλιοθήκη John F. Kennedy, και μετά απ' αυτό, το γκρουπ μπήκε στο αεροπλάνο για να συνεχίσει την παγκόσμια περιοδεία του. Λίγο πριν έρθουν στην Αθήνα για να εμφανιστούν στο Rockwave (την Κυριακή 5 Ιουνίου, με headliners τους The Last Shadow Puppets), ο ντράμερ τους Matt Kelly, μας μίλησε για όλα...

—Πώς ήταν η παιδική σας ηλικία; Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη μουσική;

Σχεδόν όλοι μας μεγαλώσαμε σε φτωχές οικογένειες της Μασαχουσέτης, όμως είχαμε πολύ rock and roll και πολλή ιρλανδέζικη μουσική στα σπίτια μας! Ο πατέρας μου και πολλοί απ’ τους συγγενείς μου έπαιζαν (και κάποιοι παίζουν ακόμα) μουσική. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους της μπάντας. Η μουσική ήταν πάντα το νούμερο ένα μας. Μπορείς να ανακαλύψεις τόσα πολλά μέσω αυτής.

—Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε την μπάντα;

Ξεκινήσαμε από ένα στοίχημα! Αρέσαμε τελικά στον κόσμο, κι έτσι παραμείναμε μαζί – κλείνουμε φέτος τα 20 χρόνια!

—Και ποια ήταν τα όνειρά σας πριν από 20 χρόνια, όταν δημιουργήσατε τους Dropkick Murphys; Πραγματοποιήθηκαν;

Βασικά το όνειρό μας ήταν απλά να παίξουμε συναυλία στο Rathskeller, που είναι το αντίστοιχο “CBGB” της Βοστώνης. Ήταν ο κλασικός συναυλιακός χώρος της πόλης, που έπαιζαν όλες οι διάσημες μπάντες όταν πρωτοξεκινούσαν ή όταν πρωτοέπαιζαν στην Βοστώνη.

Οπότε ναι, τώρα που το σκέφτομαι, το όνειρό μας πραγματοποιήθηκε, επειδή καταλήξαμε να παίζουμε εκεί σχεδόν ΚΑΘΕ Σαββατοκύριακο πλέον! (Γελάει). Απλά μυαλά, απλές απολαύσεις!

—Πολλές ταμπέλες σας έχουν βάλει οι κριτικοί για να περιγράψουν το στυλ της μουσικής σας: Celticpunk, χαρντ ροκ, Oi!. Εσείς πώς περιγράφετε τους εαυτούς σας;

Είμαστε μια πανκ μπάντα με επιρροές από πολλά είδη μουσικής, η έμφασή μας όμως είναι στην ιρλανδέζικη φολκ, την αγγλική και ιρλανδέζικη πανκ – και τους AC/DC…

—Πώς γράφετε τα τραγούδια; Τι σας εμπνέει πιο πολύ;

Συνεργαζόμαστε με πάρα πολλούς τρόπους και θα βαρεθείτε αν σας τους απαριθμήσω όλους. Να πω όμως ποια πράγματα μας εμπνέουν, μεταξύ των άλλων: η σπουδαία πόλη μας η Βοστώνη, η αδικία, η ιστορία, οι παραδόσεις, η βία και η διασκέδαση.

Θεωρώ πως όσοι δεν είναι σίγουροι για τα πιστεύω τους, έλκονται πιο εύκολα σε ακραίες πολιτικές ομάδες, είτε στην ακροδεξιά ή στην ακροαριστερά...

—Κι η πολιτική;

Η μόνη πολιτική στάση στην οποία συμφωνούμε όλα τα μέλη της μπάντας είναι πως υποστηρίζουμε τις εργατικά συνδικαλιστικά σωματεία. Είναι κάτι το οποίο μας ένωνε απ’ την αρχή, και έχουμε γράψει και μερικά ωραία τραγούδια σχετικά.

Βέβαια εξαιτίας της πολιτικής υπάρχει ο κίνδυνος να γίνεις στρατευμένη μπάντα, πράγμα που δεν θέλουμε. Υπάρχει μια χρυσή τομή. Πάντα θα ξενερώνεις κάποιον με τις απόψεις σου, οπότε τουλάχιστον ας είσαι ειλικρινής κάνοντας αυτό που θεωρείς σωστό. Και όλα θα γίνουν.

—Έχετε πει ότι δεν θέλετε Ναζί στις συναυλίες σας. Σας έχουν απειλήσει μετά το περιστατικό που συνέβη σε συναυλία σας; Φοβάστε να μιλήσετε πια;

Δε φοβόμαστε να μιλήσουμε, αλλά δεν είχαμε και τρομερές αντιδράσεις, αν εξαιρέσεις καναδυό ανθρώπους εδώ και κει που φώναξαν χοντράδες. Δεν θέλουμε να το μεγαλοποιήσουμε ή να παραστήσουμε τους ήρωες. Κι επίσης δεν νιώθουμε πως είμαστε, ξερωγώ, τίποτα Σταυροφόροι του Αντιφασισμού.

Προσωπικά προτιμώ να πιστεύεις κάτι χαζό εσύ και να διαφωνώ μαζί σου, παρά να σε υποχρεώσω να συμφωνείς 100% μαζί μου μόνο για να νιώσω τη δικαίωση πως πιστεύω το σωστό. Θεωρώ πως όσοι δεν είναι σίγουροι για τα πιστεύω τους, έλκονται πιο εύκολα σε ακραίες πολιτικές ομάδες, είτε στην ακροδεξιά ή και στην ακροαριστερά.

—Έχετε ξαναέρθει στην Ελλάδα; Ξέρετε τίποτα για την τωρινή μας κατάσταση;

Δεν έχουμε ξανάρθει! Πάντα ήθελα να έρθω στην Hellas, είτε για διακοπές είτε με την μπάντα. Ανυπομονούμε πραγματικά να έρθουμε και να παίξουμε για πρώτη φορά συναυλία στην όμορφη χώρα σας.

Τώρα για την κατάσταση, ναι, διαβάζω τα διεθνή νέα συνέχεια. Έχετε τόσα προβλήματα, το εξωφρενικό χρέος, την ανεργία, τα μέτρα λιτότητας. Δεν ξέρω τι να πω και τι συμπέρασμα να βγάλω...

—Τι να περιμένουμε απ’ τη συναυλία σας στο Rockwave;

Να περιμένετε ενέργεια και σούπερ δυνατό rock and roll! Είναι η 20η επέτειος της μπάντας μας και τα δίνουμε όλα. Θα ακούσετε παλιά κομμάτια, νέα, τα πάντα. Με την ευκαιρία να πω στους Έλληνες υποστηρικτές μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αφοσίωσή τους, και θα ήθελα να πω και κάτι στα ελληνικά:

Εβίβα!  

 

Η συνεργασία τους με τον Bruce Springsteen, όταν τραγούδησαν μαζί το δικό τους τραγούδι Rose Tattoo για φιλανθρωπικούς σκοπούς.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM