Ενώνοντας τα κομμάτια της τέχνης του Turner στο MET

Ενώνοντας τα κομμάτια της τέχνης του Turner στο MET Facebook Twitter
0

 

Ενώνοντας τα κομμάτια της τέχνης του Turner στο MET Facebook Twitter
Whalers, Joseph Mallord William Turner (British, London 1775–1851 London)


Μια ενδιαφέρουσα έκθεση πραγματοποιείται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, που κατάφερε για πρώτη φορά να ενώσει τη σειρά των τεσσάρων πινάκων του διάσημου Βρετανού ζωγράφου τοπίων Joseph Mallord William Turner (1775-1851) που έχουν σαν θέμα τους σκηνές φαλαινοθηρίας. Στην έκθεση που έχει τίτλο "Turner's Whaling Pictures" ο επισκέπτης θα δει τον πίνακα του Turner που ανήκει στο μουσείο -από την αγορά του οποίου συμπληρώνονται 120 χρόνια- μαζί με άλλους τρεις που δάνεισε η Tate Britain του Λονδίνου, καθώς και μερικές σχετικές με το θέμα υδατογραφίες. Οι πίνακες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις τελευταίες θαλασσογραφίες που παρουσίασε δημόσια ο Turner, για τον οποίο η θάλασσα ήταν μια επική σκηνή στην οποία μπορούσε να συλλάβει τις πολιτικές, εμπορικές και πολιτιστικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν την ιστορία του έθνους του. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν ανά δύο στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου το 1845 και 1846, προκάλεσαν σύγχυση στους κριτικούς με τα «θυελλώδη κύματα» από πινελιές και χρώμα, που απειλούσαν να συσκοτίσουν το μοτίβο, τελικά όμως κέρδισαν τον θαυμασμό για τη συνολική τους λάμψη και τη ζωντάνια.

Η πιο απτή κληρονομιά των έργων του Turner με θέμα την φαλαινοθηρία είναι μια νέα εικαστική γλώσσα που έμελλε να αλλάξει τα κριτήρια της σύγχρονης ζωγραφικής


Η έκθεση κλείνει με τη δελεαστική πιθανότητα ο Turner να έχει επηρεάσει έναν άλλο μεγάλο θιασώτη της φαλαινοθηρίας που έζησε την ίδια εποχή, τον Χέρμαν Μέλβιλ. Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και πρώην φαλαινοθήρας επισκέφθηκε το Λονδίνο λίγο πριν ξεκινήσει να γράφει τον «Μόμπυ Ντικ» και χωρίς να είναι βέβαιο ότι είδε το έργα, αναμφισβήτητα γνώριζε γι΄αυτά. Η εκτενής περιγραφή μιας τοιχογραφίας στο μυθιστόρημα μοιάζει ύποπτα με τους πίνακες του Turner κι έχει πείσει ορισμένους μελετητές ότι ο Μέλβιλ ήξερε από πρώτο χέρι το έργο του καλλιτέχνη. Η έκθεση δίνει στους φιλότεχνους τη δυνατότητα να κρίνουν οι ίδιοι κατά πόσο ο Βρετανός ζωγράφος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Όπως και να έχει, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Mary Tompkins Lewis «η πιο απτή κληρονομιά των έργων του Turner με θέμα την φαλαινοθηρία είναι μια νέα εικαστική γλώσσα που έμελλε να αλλάξει τα κριτήρια της σύγχρονης ζωγραφικής».

Ενώνοντας τα κομμάτια της τέχνης του Turner στο MET Facebook Twitter
Whalers, Joseph Mallord William Turner (British, London 1775–1851 London)
Ενώνοντας τα κομμάτια της τέχνης του Turner στο MET Facebook Twitter
Whalers (Boiling Blubber) Entangled in Flaw Ice, Endeavouring to Extricate Themselves, Joseph Mallord William Turner (British, London 1775–1851 London)
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ