Άλθορπ 1774: Η Τζορτζιάνα Σπένσερ (Κίρα Νάιτλι) είναι μόλις 17 ετών όταν η μητέρα της, λαίδη Σπένσερ (Σαρλότ Ράμπλινγκ), διαπραγματεύεται το γάμο της με το δούκα του Ντέβονσαϊρ (Ρέιφ Φάινς). Αρχικά, η Τζορτζιάνα ενθουσιάζεται με το νέο της τίτλο «δούκισσα του Ντέβονσαϊρ», σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της προτιμά να κοιμάται με τις καμαριέρες παρά με την ίδια. Κι ενώ, μετά από δύο γέννες, δεν καταφέρνει να του δώσει το διάδοχο που αυτός επιθυμεί, η δούκισσα στρέφεται σε μια έντονη κοινωνική ζωή, με εκκεντρικές εμφανίσεις και πολλούς θαυμαστές. Μετά από τις συνεχείς απορρίψεις του δούκα, που κορυφώνονται όταν αποκαλύπτεται η σχέση του με την καλύτερή της φίλη Μπες Φόστερ (Χέιλι Άτγουελ), η Τζορτζιάνα ξεκινά μια παράλληλη ερωτική σχέση με τον Τσαρλς Γκρέι.

Εκβιασμοί και σκάνδαλα, πάθη και προδοσίες συνθέτουν τη ζωή της χαρισματικής και πανέμορφης δούκισσας του Ντέβονσαϊρ, που επηρέασε όσο καμιά άλλη τα κοινωνικά δρώμενα της Αγγλίας του 18ουαιώνα. Η Τζορτζιάνα Σπένσερ, πληθωρικό «παγώνι» των κοσμικο-πολιτικών πάρτι της εποχής, παρασκηνιακή dilettante με απόψεις που απέδωσαν στο δημόσιο βίο και προσέκρουσαν στην απόλυτη εξουσία που οι θεσμοί της εποχής παραχωρούσαν ασυζητητί στο δεσποτικό σύζυγό της, ήταν ένα συναρπαστικό ατύχημα μπροστά από την εποχή της: αν και έγινε πρέσβειρα της ελευθερίας της γυναίκας, λούστηκε την αποτυχία στο σπίτι της και στάθηκε ανήμπορη να αντιδράσει καίρια και προς όφελός της, αποδεχόμενη ουσιαστικά τη μοίρα της. Ο δούκας σπίτωσε τη φίλη της, μαζί με τα τρία παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της, και απαγόρευσε στη δούκισσα να χαρεί στο έπακρο τον έρωτά της με το μέλλοντα πρωθυπουργό της Αγγλίας. Τι κάνει νιάου; Η ιστορία επαναλήφθηκε ως ένα βαθμό με την απόγονή της, την ερωτιάρα, καταπιεσμένη και ασυμμάζευτη Νταϊάνα, η οποία θέλησε να αποκοπεί από το φαταούλα Κάρολο και έφαγε τα μούτρα της.

Το πρόβλημα της ταινίας εποχής του Σολ Ντιμπ είναι η άψυχη σκηνοθεσία του... Ντιμπ, διακοσμητική και διαδικαστική, αλλά και η έλλειψη βάθους και ειλικρινούς πάθους της Νάιτλι, η οποία φοράει Vogue-ίστικα τις περούκες και τα φτερά (η Τζορτζιάνα είναι ραμμένη όχι όμως και κομμένη στα μέτρα της), αλλά δεν τα λέει έξω από τα δόντια στον υποτονικό Φάινς. Η Ράμπλινγκ φέρνει ένα αγέρωχο αέρα γαλαζοαίματης σκύλας στα ήσυχα ύδατα των υπέροχων εξοχικών ανακτόρων. 2