Πρόεδρος ΠΓΔΜ κατά Ελλάδας με παράπονο: Αυτοί παίρνουν τα πάντα, εμείς τίποτα

Πρόεδρος ΠΓΔΜ κατά Ελλάδας με παράπονο: Αυτοί παίρνουν τα πάντα, εμείς τίποτα Facebook Twitter
2

«Αν δεν κλείναμε τα σύνορα και περιμέναμε τις Βρυξέλλες θα είχαμε πλημμυρίσει με τζιχαντιστές», δηλώνει σε συνέντευξη του στη γερμανική Bild ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα και τη δυσαρέσκεια του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη χώρα του.

«Λεγόμενοι πρόσφυγες με ψευδή στοιχεία ταξιδεύουν στην Ευρώπη και η Ελλάδα απλώς τους βάζει τη σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι», είπε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, κατηγορώντας την Αθήνα για ελλιπείς ελέγχους, ενώ εξέφρασε παράλληλα και τη διαμαρτυρία του για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στα Σκόπια.

 «Από την σκοπιά της ΕΕ, των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς», είπε ο Ιβανόφ.

Ο Ιβανόφ είπε σε αυτή τη συνέντευξη μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η "Μακεδονία" αφήνεται στο έλεος του Θεού. Στην προσφυγική κρίση πληρώνουμε τα λάθη της Ε.Ε., ήδη έπρεπε να ξοδέψουμε 25 εκατομμύρια ευρώ των φορολογουμένων, κηρύξαμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Και τι πήραμε από την Ευρώπη; Τίποτα, ούτε ένα λεπτό! Αντ΄αυτού πρέπει τώρα να προστατέψουμε ως μη κράτος μέλος της Ε.Ε. μια ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή την Ελλάδα», λέει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

«Εμείς δεν είμαστε τίποτα, ούτε μέλος της Ε.Ε. ούτε της Σένγκεν, ούτε του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει. Και μολαταύτα προστατεύουμε την Ευρώπη μπροστά από μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ελέγχει πλημμελώς τους πρόσφυγες ή μάλλον απλώς τους έχει αφήσει να φύγουν. Το θέμα της ασφάλειας στην προσφυγική κρίση ξεχάστηκε εντελώς. Αν είχαμε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε αντιδράσει οι ίδιοι, θα είχαμε κατακλυστεί από τζιχαντιστές».

«Κοιτάξτε τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα, όλα είναι πλαστογραφημένα ή κλεμμένα, 9000 έχουν κατασχεθεί. Ορισμένοι υποτιθέμενοι πρόσφυγες ταξιδεύουν με πλαστές ταυτότητες σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα τους δίνει απλώς την σφραγίδα για να συνεχίσουν το ταξίδι. Πρέπει να υποθέσουμε βάσιμα, ότι πολλοί , οι οποίοι ήταν καθοδόν με αυτά τα έγγραφα, ήθελαν να εισέλθουν ως εξτρεμιστές μαχητές στον προσφυγικό διάδρομο», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

«Υπάρχει στην προσφυγική κρίση μια ανθρωπιστική πλευρά και μια πλευρά ασφάλειας. Στο θέμα του ανθρωπισμού η Γερμανία ενήργησε πολύ καλά, αλλά στο θέμα της ασφάλειας απέτυχε. Δίνω μόνο ένα παράδειγμα: Θέλαμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τους φερόμενους ως τζιχαντιστές. Αλλά κανείς δεν ήθελε τα δεδομένα. Μας είπαν : Δεν μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί σας, είσθε τρίτη χώρα, δεν επιτρέπεται να ανταλλάξουμε δεδομένα», λέει ο Ιβάνοφ.

«Είμασταν πάντα θύμα των θεσμών της Ε.Ε. Επί 25 χρόνια μας λένε ψέμματα και μας χρησιμοποιούν. Επτά φορές επρόκειτο να είμαστε υποψήφιοι προς ένταξη στην Ε.Ε., αλλά πάντα υπήρχε ένα μπλοκάρισμα, το οποίο προκαλούσε η Ελλάδα. Κανένας δεν τα πάει καλά με τους Ελληνες, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας σε αυτήν την διαμάχη με αυτή τη χώρα», υποστηρίζει ο Ιβάνοφ.

«Δεν είμαστε τέρατα τα οποία πυροβολούν κατά προσφύγων πολέμου! Θα πρέπει καταρχάς να δούμε προς την ελληνική πλευρά . Εκεί βρίσκονται αστυνομικοί, οι οποίοι θα έπρεπε να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Αλλά προφανώς δεν το μπορούν».

«Αυτοί παίρνουν τώρα ξανά 700 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε, αυτοί παίρνουν τα πάντα, ό,τι θελήσουν. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι δεν κάνουν τίποτα με αυτά! Γιατί δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί, καθόλου hotspots; Εχω καταλάβει ότι για την Ευρώπη είμαστε αδιάφοροι , αλλά δεν θα επιτρέψω να θεωρηθούμε υπεύθυνοι τώρα ακόμα και για τα λάθη των άλλων! Η Ε.Ε δεν πρέπει να κατηγορεί πλέον την "Μακεδονία"», ισχυρίζεται ο Ιβάνοφ.

«Παρά τις αμέτρητες θετικές εκθέσεις δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε κατά μία έννοια εγκλωβισμένοι επί 25 χρόνια σε ένα ασανσέρ».

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ