Oι δύο μοναδικοί Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes

Oι δύο μοναδικοί Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Facebook Twitter
0
Oι δύο μοναδικοί Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Facebook Twitter

O αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατέγραψε μικρή πτώση φέτος στον κόσμο, για πρώτη φορά από το 2009 και το ύψος της περιουσίας τους μειώθηκε επίσης. Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας του πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes σήμερα.


Στον κατάλογο του 2016 φιγουράρουν 1.810 δισεκατομμυριούχοι, 16 λιγότεροι σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Η συνολική περιουσία τους μειώθηκε κατά 570 δισεκατομμύρια δολάρια κι ανέρχεται πλέον στα 6,480 τρισεκατομμύρια δολάρια, διευκρινίζει το Forbes, που προσθέτει επίσης ότι για πρώτη φορά από το 2010, το ύψος της μέσης περιουσίας των δισεκατομμυριούχων αυτών κατέγραψε πτώση και κυμαίνεται φέτος στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 300 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.


Το περιοδικό εξηγεί τη σχετική αυτή μείωση λόγω της αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα, της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και του ισχυρού δολαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την ανακατανομή των ευπόρων του πλανήτη.


Αυτή η ανακατανομή καταγράφεται έως την κορυφή της λίστας. Μόλις οι δύο από τους 20 πρώτους του προηγούμενου έτους διατήρησαν την ίδια θέση στην κατάταξη.

Δύο είναι επίσης και οι μοναδικοί Έλληνες στη φετινή λίστα. Kαι ενώ ο ένας από αυτούς εμφανίζεται κερδισμένος, ο άλλος έχει βρεθεί αρκετές θέσεις πίσω στην κατάταξη σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Oι δύο μοναδικοί Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Facebook Twitter
Φίλιππος Νιάρχος

Στη θέση 688 βρίσκεται ο 62χρονος Φίλιππος Νιάρχος ο οποίος έχει ανέβει σχεδόν 50 θέσει; σε σχέση με την κατάταξη του 2015 όπου τον συναντούσαμε 737ο. Η φετινή του περιουσία προσδιορίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (Real Time Net Worth). 

 

O Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, που πέθανε το 1996 κι υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους εφοπλιστές του κόσμου και επί δεκαετίες επιχειρηματικός «αντίπαλος» του Αριστοτέλη Ωνάση.

 

Η ιστορία της δυναστείας Νιάρχου έχει δράμα εφάμιλλο ταινιών του Χόλιγουντ, με ερωτικά τρίγωνα και ιδιωτικά νησιά αλλά και υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών και κατηγορίες για φόνο. Ο Φίλιππος είναι ο πρωτότοκος γιος του Σταύρου Νιάρχου με την Ευγενία Λιβανού και αυτός που κληρονόμησε την μεγάλη συλλογή έργων τέχνης του πατέρα του.

Η συλλογή, που αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward Robinson, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του, περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης του κόσμου. Λέγεται μάλιστα ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, περιλαμβάνοντας και το διάσημο έργο «Self Portrait With Bandaged Ear» με τον αυτοτραυματισμό του ζωγράφου, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια. Περιλαμβάνει επίσης, ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πικάσο, το «Yo Picasso» το οποίο απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's και άλλα έργα των Andy Warhol, Maurizio Cattelan και Jean-Michel Basquiat.

Oι δύο μοναδικοί Έλληνες στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes Facebook Twitter
Σπύρος Λάτσης

Στη θέση 906 βρίσκεται ο 69χρονος Σπύρος Λάτσης ο οποίος κατέχει περιούσια 2 δισ. (Real Time Net Worth). Στην λίστα του 2015 ήταν ωστόσο στη θέση 782.

 

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003 που πέθανε ο πατέρας του, Έλληνας μεγιστάνας της Ναυτιλίας. Η οικογένεια εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ναυτιλιακό τοπίο μέσω της Latsco Shipping, με στόλο που διαθέτει περισσότερα από δώδεκα πετρελαιοφόρα.


Ωστόσο το κυριότερο πεδίο επενδυτικής δραστηριότητας του Latsis Group είναι η EFG International, πολυεθνικός τραπεζικός όμιλο με έδρα την Ζυρίχη και σημαντική θέση στην αγορά Private Banking. Στις επιχειρήσεις του Ομίλου Λάτση συγκαταλέγονται επίσης Επιχειρήσεις του Ομίλου η Lamda Development και η Hellenic Petroleum.

 

 *Τα περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που επισήμως δίνει το Forbes

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM