Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Ο Sufjan Stevens. Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, πολυ-οργανίστας και πολύ αγαπητός στο μεγάλο κοινό.
1

Το 2003, ο David Keenan, ένας από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους του περιοδικού «The Wire», βρέθηκε στο Βερμόντ των ΗΠΑ για να καλύψει το διήμερο Brattleboro Free Folk Fest. Σε ένα από τα άρθρα που προέκυψαν από αυτή την εμπειρία του κατέγραψε τη γέννηση ενός νέου μουσικού κινήματος ή, πιο σωστά, μια γενιά Αμερικανών μουσικών που στιγμάτισαν την πορεία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής για τα επόμενα χρόνια. Βάφτισε το κίνημα «New Weird America». Εισήγαγε, επίσης, επίσημα τον όρο «free folk», ο οποίος στη συνέχεια έγινε «freak folk» ή, πιο ευρέως, «psych folk», βάζοντας στην ίδια κατηγορία μουσικούς που φαινομενικά δεν είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, όπως ο Jack Rose, οι Charalambides και ο Devendra Banhart.

Η νέα γενιά που περιγράφει ο Keenan, μολονότι στηρίζεται στην κλασική folk, θα έλεγε κανείς ότι την αποδομεί, της επιτίθεται και τέλος πειραματίζεται περισσότερο με την αισθητική μουσική φόρμα της. Κι αυτό την κάνει πιο undergound. 

 Σύμφωνα με τον Keenan, η folk μουσική είναι «ο πιο αυθεντικός και παλιός απ’ όλους τους ανθρώπινους τρόπους έκφρασης». Το είδος δεν εξαφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 ή του ’90. Υπήρχαν μεμονωμένα αριστουργήματα ή μεταλλάξεις της, όπως π.χ. το neofolk. Απλώς, τις αρχές της νέας χιλιετίας γνώρισε την πιο πετυχημένη αναγέννησή της από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Ο Keenan στο άρθρο του θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο κίνημα ήταν στη βάση του παρόμοιο με αυτό που περιέγραφε στο βιβλίο του «Invisible Republic» (1998) ο Greil Marcus για την Old Weird America, όπου συνέδεε τον Bob Dylan με τους προπολεμικούς folk μουσικούς που είχε συγκεντρώσει ο μυστικιστής και εθνομουσικολόγος Harry Smith σε μια συλλογή με τον τίτλο «Anthology of American Folk Music».

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Η Circuit des Yeux. Ο τελευταίος δίσκος της "In Plain Speech" ήταν ένα μικρό διαμάντι.

Η νέα γενιά που περιγράφει ο Keenan, μολονότι στηρίζεται στην κλασική folk, θα έλεγε κανείς ότι την αποδομεί, της επιτίθεται και τέλος πειραματίζεται περισσότερο με την αισθητική μουσική φόρμα της. Κι αυτό την κάνει πιο undergound. «Όπως και ο Smith, οι κύριοι εκφραστές του κινήματος θεωρούν ότι η μουσική τους είναι ο καταλύτης για μια κοινωνική αλλαγή» γράφει ο Keenan. «Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης μιας κοινότητας αυτοσυντηρούμενης από άτομα με την ίδια φιλοσοφία, που έχουν αφοσιωθεί στην ανακάλυψη της δικής τους φωνής και στη δημιουργία μιας τέχνης όσο γίνεται πιο ελεύθερης από εξωτερικές επιρροές». O Κeenan σημειώνει τη σπουδαιότητα που έχουν οι ζωντανές εμφανίσεις, «τη στιγμή που οι κυκλοφορίες λειτουργούν περισσότερο ως ακατέργαστα αρχειακά στιγμιότυπα που καταγράφουν ένα έργο σε εξέλιξη, παρά ένα τελικό εμπορικό προϊόν». Αυτό εξηγεί εν μέρει την εκτενή και χαοτική δισκογραφία πολλών συγκροτημάτων και μουσικών, που φαίνεται να αντλεί επιρροή από καλλιτέχνες όπως ο Sun Ra. Και αν οι κυριότερες επιρροές τους είναι όλη η σκηνή του ’60 και ’70, με πρώτους και καλύτερους τους John Fahey και Robbie Basho, τον Sandy Bull και τους Holy Modal Rounders, αλλά και Βρετανούς όπως ο Roy Harper, o Simon Finn και οι Pentangle, The Incredible String Band, οι Donovan και Comus, ένα άλλο στοιχείο που τους συνδέει με την τζαζ είναι ο άκρατος αυτοσχεδιασμός τους, μόνο που εδώ απογυμνώνεται από την υπερβολική χρήση του drone.  

Το πόσο σημαντικές είναι οι αυτοσχεδιαστικές ζωντανές εμφανίσεις εκείνης της περιόδου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο διονυσιακό χαρακτήρα, το αναφέρει στο άρθρο του ο John Moloney, o άνθρωπος πίσω από τους Sunburned Hand Of The Man.

«Υπάρχει πάντοτε ένα ασαφές σχέδιο που ανατρέπεται τη στιγμή που ανάβουμε τους ενισχυτές μας. Όπως και στο Brattleboro, η μουσική, οι ήχοι, η ένταση, απλώς παίρνουν τον έλεγχο. Νιώθω σαν να μαζεύουμε ήχους από το υπερπέραν. Πραγματικά, αισθάνομαι ότι είμαστε κάτι σαν κανάλι ενέργειας ή μέντιουμ. Όχι σαν τα σκουπίδια του new age αλλά ένα είδος συνειδητής σύμπτωσης. Είναι μια ξεσηκωτική εμπειρία και είμαστε περήφανοι που κάνουμε το κοινό να χαμογελάει και να βγαίνει έξω από τον εαυτό του, έστω και για λίγο».

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Η freak folk ήταν γεμάτη γυναίκες δημιουργούς. Μερικές από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές του 21ου αιώνα ξεπήδησαν από εκεί. Μια απ΄αυτές είναι η Josephine Foster.
Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
O James Blackshaw κιθαρίστας ακουστικής 12χορδης κιθάρας.
 

Πέρα, όμως, από τους Sunburned Hand of Man, οι άλλοι μουσικoί-κλειδιά της σκηνής είναι ο Chris Corsano (o δεξιοτέχνης ντράμερ που έμελλε να γίνει στενός συνεργάτης της Βjörk στο άλμπουμ «Volta» και να τη συνοδεύει στις περιοδείες της), o Matt Valentine (από τους διοργανωτές του φεστιβάλ στο Βερμόντ), ο αδικοχαμένος Jack Rose και ο Ben Chasny (ο Six Organs of Admittance). Χρειάζεται, επίσης, να αναφερθούν τα ονόματα όσων έπαιζαν με αυτό τον τρόπο πολλά χρόνια πριν και βρήκαν επιτέλους ένα γόνιμο έδαφος για να κινηθούν και να ανακαλυφθούν εκ νέου, όπως ο sir Richard Bishop των Sun City Girls, οι Jackie O Motherfucker ή ο Dredd Foole.

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Devendra Banhart.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η freak folk ήταν γεμάτη γυναίκες δημιουργούς. Σε κάθε συγκρότημα υπήρχε τουλάχιστον ένα ισότιμο και ιδρυτικό γυναικείο μέλος (η Marcia Barrett των Double Leopards, η Heather Murray και η Christina Carter των Charalambides, η Erika Elder των MV&EE). Μερικές από τις πιο σημαντικές γυναικείες φωνές του 21ου αιώνα ξεπήδησαν από εκεί, όπως η Tara Burke (Fursaxa), η Josephine Foster, η Scoutt Niblet, η Jana Hunter, η Marissa Nadler και, φυσικά, η Joanna Newsom. Επίσης, χάρη σε αυτήν τη σκηνή αναστήθηκαν κυριολεκτικά καριέρες ξεχασμένων τραγουδοποιών, όπως η Vashti Bunyan και η Linda Perhacs.

Το πρώτο περιοδικό που ξεκίνησε να γράφει εκτενέστερα για το συγκεκριμένο είδος και τους καλλιτέχνες του ήταν το «Arthur», που είχε ως βάση του το Λος Άντζελες. Στο «Golden Apples οf the Sun», μια συλλογή που επιμελήθηκε ο Devendra Banhart, με artwork που σχεδίασε ο ίδιος για το περιοδικό, για πρώτη φορά φάνηκε πόσο διαφορετικά ήταν αυτά τα σχήματα και οι μουσικοί μεταξύ τους. Στα 20 κομμάτια που περιέχονται στο CD υπάρχει ένα συνονθύλευμα ειδών και επιρροών, από acid folk μέχρι tropicalia και free jazz, μαζί με hip hop και noise από μπάντες όπως οι Espers και οι Vetiver, σε συνεργασία με τη Hope Sandoval των Mazzy Star, μέχρι τον Iron & Wine. Στο peak του το freak folk έφτασε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’00, με την επιτυχία του Devendra Banhart, της Joanna Newsom, των CocoRosie, του Antony and the Johnsons, των Animal Collective, του Bon Iver, του Father John Misty και του σούπερ σταρ Sufjan Stevens. Ξαφνικά, το είδος έγινε mainstream (μέχρι και ο Πάπας έβγαλε φέτος ένα folk άλμπουμ αλλά και οι Arcade Fire έκαναν τα πρώτα τους βήματα). Παράλληλα, πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τρανταχτά παραδείγματα από την ανεξάρτητη σκηνή της Βρετανίας, της Φιλανδίας και του Βελγίου, όπως οι Ashtray Navigations, ο James Blackshaw, o Kemialliset Ystävät, o Ignatz κ.ά.

Για λίγα χρόνια είχε κατακλύσει τα πάντα στην ανεξάρτητη μουσική βιομηχανία και αν δεν ήσουν μουσικός που έπαιζες κάτι παρόμοιο, το Pitchfork απλώς σε έθαβε. Δεν γνώρισαν, όμως, όλοι οι καλλιτέχνες του είδους την επιτυχία που τους αναλογούσε. Ο Chasny π.χ. παρέμεινε ταυτισμένος με το είδος και ξεχάστηκε σταδιακά, παρά τις συχνές κυκλοφορίες του. Βέβαια, στα τέλη του 2015 συνεχίζουν να βγαίνουν μικρά διαμάντια από καλλιτέχνες (ο πρόσφατος νέος δίσκος της Circuit Des Yeux) που διακατέχονται από το ίδιο ελεύθερο πνεύμα εκείνης της περιόδου αλλά και «τεράστιοι» δίσκοι, όπως το «Carrie & Lowell», ο φετινός του Sufjan Stevens, ένας ύμνος για τη σχιζοφρενή μητέρα του.

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Οι πολύ ιδιαίτερες CocoRosie. Η "freak folk" μουσική τους περιέχει στοιχεία από pop, blues, electronica, hip hop και opera.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είχαμε την τύχη να δούμε πολλούς από αυτούς τους καλλιτέχνες στην αρχή την καριέρα τους ή στην καλύτερη φάση τους.

Από τους πρώτους που ήρθαν στην Αθήνα ήταν η Marissa Nadler και η Jana Hunter το 2005, στο Μικρό Μουσικό Θέατρο. Και οι δύο έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις. Η Nadler ξαναέπαιξε στην Αθήνα, στο six d.o.g.s αυτήν τη φορά, το 2014. Στο Μικρό Μουσικό Θέατρο έπαιξε και ο James Blacksaw το 2007 και το 2012 στο six d.o.g.s – μια χρονιά πριν είχε εμφανιστεί με τους Current 93. Μαζί τους ήρθε και ο Ben Chasny το 2006 στο θέατρο «Δημήτρης Χορν». Για δεύτερη φορά, οι Six Organs of Admittance έπαιξαν τον Δεκέμβριο του 2009 σε ένα άδειο Rodeo, λόγω των ταραχών με αφορμή την επέτειο του ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Επίσης, πολλές φορές μας έχει επισκεφθεί και ο Chris Corsano, και μαζί με την Björk το 2008 αλλά και το 2006 και το 2011 μόνος του. Οι CocoRosie, επίσης, μας έχουν κάνει την τιμή το 2005 στο Bios και 6 χρόνια μετά στο Gagarin205. Τέλος, από την Ελλάδα έχουν περάσει και ο Antony and the Johnsons και ο Devendra Banhart. Έπαιζαν την ίδια ζεστή μέρα του Ιουλίου, σε διαφορετικά venues. O πρώτος στο Θέατρο Βράχων και ο δεύτερος σε ένα καταϊδρωμένο Underworld club – και όποιος πρόλαβε να δει και τα δύο, πρόλαβε. Το τρομερό με την περίπτωση του Banhart ήταν ότι είχε ξανάρθει το 2003 για να ανοίξει για τον Michael Gira, μόνο που τότε δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του. Είχε καταφέρει, όμως, να κλέψει την παράσταση! 

Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
O Justin Vernon τραγουδιστής-τραγουδοποιός των Bon Iver της σπουδαίας αμερικάνικης indie folk μπάντας (2007).
Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
O Chris Corsano, o δεξιοτέχνης ντράμερ που έμελλε να γίνει στενός συνεργάτης της Βjörk στο άλμπουμ «Volta» και να τη συνοδεύει στις περιοδείες της.
Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Anohni and the Johnsons
Αυτή είναι η σύγχρονη φολκ μουσική σκηνή Facebook Twitter
Marissa Nadler.
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μουσική / HorsegiirL: Η πιο WTF περσόνα που είδαμε τελευταία στη μουσική

Μισή άνθρωπος και μισή άλογο, η 26χρονη Γερμανίδα DJ και παραγωγός φέρνει στην ηλεκτρονική μουσική κάτι σχεδόν ξεχασμένο: την καθαρή διασκέδαση, το χάος και την ελευθερία τού να μην παίρνεις τον εαυτό σου υπερβολικά στα σοβαρά.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα για το σουξέ»

Lifo Videos / Σταμάτης Κραουνάκης: «Στα 70 μου, δεν έχω όρεξη για καβγάδες»

Σ’ ένα διάλειμμα από τις πρόβες της «Λυσιστράτης», ο Σταμάτης Κραουνάκης μοιράζεται αναμνήσεις από τη διαδρομή του, σχόλια για ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής και πρακτικές επιβίωσης για τα χρόνια που έρχονται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
59’ με τη VASSIŁINA

Μουσική / VASSIŁINA: «Έχω πάρει έμπνευση από τις drag queen φίλες μου»

Στον πυρήνα της σύγχρονης ελληνικής avant-pop, η VASSIŁINA δεν φοβάται να χαθεί για να επαναπροσδιοριστεί, μετατρέποντας την αβεβαιότητα, το τραύμα και τη ρευστή φύση της ταυτότητας σε μια έντονα βιωματική καλλιτεχνική εμπειρία.
M. HULOT
Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Nothing Days / Ο fakemink δεν είναι απλώς hype, είναι το πιο καλοσχεδιασμένο glitch της νέας ραπ σκηνής

Από ένα υπνοδωμάτιο στο Έσεξ σε σκηνές όπως το Wireless Festival και το Coachella, ο 20χρονος δημιουργός ξεχώρισε χάρη στην εμμονική παραγωγικότητά του, σχεδιάζοντας, εκτός από τη μουσική, και τον μύθο του.
M. HULOT
Νέλλη Σεμιτέκολο, πιανίστρια

Οι Αθηναίοι / Νέλλη Σεμιτέκολο: «Όταν μεγαλώνεις και γερνάς, κάθε χρόνο κάτι χάνεις»

Χωρίζει τη ζωή της πριν και μετά τον Χρήστου και πριν και μετά τον Γρηγόρη. Την πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της την έζησε σε συναυλία κατά τη διάρκεια της χούντας, παίζοντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η πιανίστρια Νέλλη Σεμιτέκολο αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια