Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter

Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί

0

 

Η έκθεση Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία του Karel Cudlín διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το Επίτιμο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Η Τσεχία κατέχει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην ιστορία της φωτογραφίας έχοντας αναδείξει ονόματα όπως ο σουρεαλιστής František Drtikol, ο Tono Stano με τη μεταμοντέρνα φωτογραφία του, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης σκηνοθετημένης φωτογραφίας Jan Saudek και ο γνωστότερος ίσως στην Ελλάδα, μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου MAGNUM, ο Josef Koudelka. Ο Karel Cudlín συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στην πλειάδα των διάσημων Τσέχων φωτογράφων της διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.

 Η Τσεχία κατέχει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην ιστορία της φωτογραφίας έχοντας αναδείξει ονόματα όπως ο σουρεαλιστής František Drtikol, ο Tono Stano με τη μεταμοντέρνα φωτογραφία του, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης σκηνοθετημένης φωτογραφίας Jan Saudek και ο γνωστότερος ίσως στην Ελλάδα, μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου MAGNUM, ο Josef Koudelka.

Ο διακεκριμένος φωτογράφος Karel Cudlín γεννήθηκε το 1960 στην Πράγα της τότε Τσεχοσλοβακίας και αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας της Ακαδημίας Κινηματογράφου FAMU. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες της Τσεχίας, ενώ το διάστημα 1997-2003 υπήρξε ένας από τους επίσημους φωτογράφους του τότε Προέδρου της χώρας, Václav Havel.

Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter

Ο Cudlín ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα. Με προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο κατέγραψε τις στιγμές της βελούδινης επανάστασης στην Τσεχία, το Νοέμβριο του 1989. Έργα του περιλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές, στο Μουσείο Ludwig στην Κολωνία, στο Μουσείο του Τείχους στο Βερολίνο, στο Μουσείο de l' Elysée στη Λωζάνη αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές στην Τσεχική Δημοκρατία και σε άλλες χώρες. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Συμμετέχει τακτικά στο διαγωνισμό δημοσιογραφικής φωτογραφίας Czech Press Photo, στον οποίο έχει αποσπάσει 18 βραβεία σε διάφορες κατηγορίες. Έχει εκδώσει λευκώματα με θέματα όπως η Εβραϊκή Κοινότητα, Εικόνες από την Πράγα και Το γερμανικό φθινόπωρο στην Πράγα του 1989.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 37 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που καταγράφουν στιγμιότυπα από την Τσεχοσλοβακία του 1979, την Τσεχική Δημοκρατία αλλά και την Πράγα του 2014.

Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter
Η Τσεχοσλοβακία του 1979, μέσα από τις φωτογραφίες του Karel Cudlín στο Γενί Τζαμί Facebook Twitter

Info:

Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία
Έκθεση του Karel Cudlín
Γενί Τζαμί


Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου 2016
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 18:00,
Σάββατο 11:00 – 15:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 2310 857978 και 2313 318538

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η αγάπη δεν έχει γλώσσα

Φωτογραφία / Father and Son: Φωτογραφίζοντας μια σιωπηλή σχέση

Στο φωτογραφικό πρότζεκτ «Father and Son» του Βάλερι Ποστάροβ, μια απλή χειρονομία, το κράτημα του χεριού, μετατρέπεται σε πράξη επανασύνδεσης, φωτίζοντας τη σιωπηλή, συχνά ανείπωτη σχέση ανάμεσα σε πατέρες και γιους μέσα από διαφορετικές κουλτούρες και γενιές.
M. HULOT
Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Πολιτισμός / Φαντάσματα, γυμνά και queer στέμματα: τι δείχνει για τη φωτογραφία σήμερα η φετινή AIPAD

Από τα αινιγματικά “ghost” prints του Andy Mattern και τα παραμορφωμένα γυμνά του Bill Brandt μέχρι τη queer ορατότητα της Zanele Muholi και το ψηφιακό άγχος της Tania Franco Klein, η φετινή φωτογραφική έκθεση AIPAD στη Νέα Υόρκη δείχνει μια φωτογραφία πιο σωματική, πιο υβριδική και πιο ανήσυχη από ποτέ.
THE LIFO TEAM
Οι φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ ταξιδεύουν στα μουσεία του κόσμου

Φωτογραφία / Ένας βίαιος κόσμος στις φωτογραφίες του Τζέιμς Νάχτγουεϊ

Οι συγκλονιστικές εικόνες πολέμου, φτώχειας και εξαθλίωσης που συγκεντρώνει η αναδρομική έκθεση «Memoria» του κορυφαίου φωτορεπόρτερ ταξιδεύουν εδώ και λίγα χρόνια στις μεγάλες πρωτεύουσες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Πολιτισμός / «Όποτε θελήσεις να κάνουμε έρωτα, απλώς πες το»: Η ιστορία αγάπης του Πίτερ Χούτζαρ και του Πολ Θεκ

Η νέα διπλή βιογραφία του Andrew Durbin φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον φωτογράφο Πίτερ Χούτζαρ και τον καλλιτέχνη Πολ Θεκ, δύο μορφές της νεοϋρκέζικης πρωτοπορίας που έζησαν, δημιούργησαν και αγάπησαν στη σκιά μιας εποχής που διαλύθηκε από το AIDS.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

ΟΑΣΗ / 12 φωτογραφίες σαν μικρές Μεγάλες Εβδομάδες της δημόσιας ζωής

Από την Christine Keeler και τη Monica Lewinsky μέχρι τη Lee Miller, τον George Michael και τη Janet Jackson, αυτές οι εικόνες δεν έμειναν επειδή ήταν «σκανδαλώδεις», αλλά επειδή συμπύκνωσαν ολόκληρες εποχές: εξουσία, έκθεση, επιθυμία, ντροπή και τη βία του δημόσιου βλέμματος.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γκάζι 1982-1984: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο εκτίθενται ξανά

Φωτογραφία / Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι εκτίθενται ξανά

Ο Νίκος Μάρκου φωτογράφισε τους εργάτες στο παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι λίγο προτού κλείσει οριστικά. 44 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες εκτίθενται ξανά. Ντοκουμέντο μιας εποχής στερημένης και αθώας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ