Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει η αξιολόγηση, τόνισε ο Σόιμπλε

Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει η αξιολόγηση, τόνισε ο Σόιμπλε Facebook Twitter
0


Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί προϋπόθεση.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο. «Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του ECOFIN.

 

Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς», καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία κατά τρόπο ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη» στην Ελλάδα. «Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέδειξε το ζήτημα του συνταξιοδοτικού. «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, εάν επαρκούν. Υπάρχει και το θέμα - συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με την διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων - της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος και χθες στο Eurogroup αλλά και προχθές κατά την διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

 

Στο Βερολίνο, όπως είπε, βρισκόταν προχθές και ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση. «Αυτό όμως ήταν σύμπτωση», διευκρίνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθύμισε δε ότι το ΔΝΤ απέδιδε πάντα σημασία στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται από τα ίδια του τα όργανα. «Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α' μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε - και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα - ότι αποδίδουμε σημασία στην συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά», υπενθύμισε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης, για να προσθέσει ότι το ΔΝΤ θεωρεί ως βασικά σημεία ενόψει της αξιολόγησης τις διοικήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών και μια επαρκή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού - και κατά συνέπεια την ανάγκη χρηματοδότησης και τη μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους. «Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ , δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι κάποια σημεία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, «αλλά η θετική είδηση για την Κύπρο είναι ότι πέρα από το γεγονός ότι το πρόγραμμα κυλάει καλά, εκπνέει τον Μάρτιο». Ένα μεγάλο μέρος των πόρων που είχαν προβλεφθεί στο πρόγραμμα δεν χρειάζονται και αυτό δείχνει ότι είμαστε και εκεί σε έναν καλό δρόμο, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέφερε ότι η Κύπρος ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού και πέτυχε το 2015 ανάπτυξη 1,4%. «Όλα αυτά είναι αρκετά καλά και αυτό σημαίνει ότι, όταν το πρόγραμμα για την Κύπρο εκπνεύσει, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα σε πρόγραμμα», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για μια κοινή λύση προκειμένου να προστατευθεί, όπως είπε, η Σένγκεν και να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ειδικά πάντως για τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Τουρκία, εξήγησε ότι τα χρήματα πρέπει να ζητηθούν από τα κράτη-μέλη και «αν δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι, τότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, π.χ. μια συμμαχία προθύμων».


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι κατά την συζήτηση με τον κ. Τσακαλώτο οι δυο τους συμφώνησαν ότι «εάν αναγκαστούμε εμείς να κάνουμε αυτό που έκανε η Σουηδία (ενν. την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα με την Δανία), τότε πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα υφίστατο τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης». Και αυτό δεν θα ήταν καν ζήτημα μηνών, προειδοποίησε. «Η Ευρώπη βρίσκεται πραγματικά σε δύσκολη κατάσταση κινδύνου και αυτό πρέπει συνεχώς να το υπενθυμίζουμε σε πολλούς», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM