Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς

Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
0

H Δάφνη Χριστοφόρου είναι εικονογράφος και τα έργα της έχουν καλλιτέχνικη αξία. Μεγάλωσε στην Κύπρο και σπούδασε στο Λονδίνο, μόλις αποφοίτησε από το Royal College of Art, αφού κέρδισε το βραβείο V&A Student Illustrator of the Year 2015 και δύο Adobe Achievement Awards. Με έμπνευση από την αρχαία παραδοσιακή τέχνη της Ινδίας δημιουργεί έργα πλούσια σε εικόνες με έντονο το στοιχείο της ιστορικότητας χωρίς όμως να χάνεται η απλότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί τα φιλοσοφικά νοήματα και το πνευματικό περιεχόμενο που τις δίνουν τα έργα της Ανατολής και τα συνδυάζει τέλεια με την ματιά της για τον σύγχρονο κόσμο. Το βιογραφικό της είναι ήδη πολύ πλούσιο σε συνεργασίες και αναθέσεις από την Telegraph, το γερμανικό περιοδικό Focus Spezial κ.α. Τώρα διατηρεί το στούντιο της στην Κύπρο και δουλεύει πάνω στα νέα της πρότζεκτ. «Φτιάχνω κάποια κεραμικά έργα και ετοιμάζω κάποια σχέδια για να τυπωθούν σε υφάσματα. Θέλω να επικεντρωθώ σε καινούργιες τεχνικές και επιφάνειες γιατί βαρέθηκα λίγο το χαρτί», λέει η Δάφνη.

Το βραβείο V&A Student Illustrator of the Year 2015 ήταν μεγάλη έκπληξη και της έχει δώσει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Τα V&A Illustration Awards διοργανώνονται κάθε χρόνο και βραβεύουν τις καλύτερες πρωτότυπες εικονογραφήσεις της χρονιάς, που έχουν εκδοθεί σε βιβλία, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικά. «Δεν το περίμενα γιατί ήξερα ότι το επίπεδο των υπόλοιπων συμμετοχών ήταν πολύ ψηλό. Κατά κάποιο τρόπο προσθέτει αξία στην δουλειά μου ειδικά όταν την βλέπουν Art Directors και αγοραστές τέχνης».

Η παλιά παραδοσιακή Ανατολίτικη τέχνη είναι κάτι που ενθουσιάζει την Δάφνη και προέκυψε μέσα από τις πολλές ώρες που περάσε στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και σε μουσεία. «Πολλές Βουδιστικές εικόνες περιέχουν ιστορίες και ηθικά διδάγματα που παρουσιάζονται με διαγραμμάτα. Ένα στοιχείο που μου αρέσει είναι τα αφελή στοιχεία και η προοπτική αυτής της τέχνης. Οι συμβολισμοί τους και η σχέση τους με την φιλοσοφία και την πνευματικότητα μου δίνουν έμπνευση για να δημιουργήσω».

«Κάθε νέο έργο αρχίζει με διαφορετικό τρόπο οπότε δεν έχω κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα. Παίρνω στοιχεία και ιδέες από τα βιβλία που διαβάζω. Άλλες φορές από την καθημερινή ζωή ή από κάτι που είδα στο ίντερνετ. Σχεδόν πάντα όμως χρησιμοποιώ στοιχεία Ανατολίτικης τέχνης σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες».

Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter

Θυμάμαι όταν ήμουν οχτώ χρονών που αντέγραψα ένα σχέδιο Παλαιολιθικού πολιτισμού από ένα βιβλίο του αδερφού μου για το μάθημα της Ιστορίας. Η δασκάλα μου το παρουσίασε σαν σπουδαίο παράδειγμα ζωγραφικής σε όλη την τάξη και ένιωσα ενοχές. Τους είχα ξεγέλασει όλους. Παρόλο που το αντέγραψα η αναγνώριση μού έδωσε την ώθηση για να συνεχίσω να ζωγραφίζω.

Η Δάφνη μεγάλωσε ανάμεσα σε υλικά ζωγραφικής, η μητέρα της είναι και αυτή εικονογράφος. «Θυμάμαι όταν ήμουν οχτώ χρονών που αντέγραψα ένα σχέδιο Παλαιολιθικού πολιτισμού από ένα βιβλίο του αδερφού μου για το μάθημα της Ιστορίας. Η δασκάλα μου το παρουσίασε σαν σπουδαίο παράδειγμα ζωγραφικής σε όλη την τάξη και ένιωσα ενοχές. Τους είχα ξεγέλασει όλους. Παρόλο που το αντέγραψα η αναγνώριση μού έδωσε την ώθηση για να συνεχίσω να ζωγραφίζω. Για μένα το επάγγελμα του εικονογράφου ήταν η πιο εύκολη επιλογή. Είναι κάτι που απλά κάνω, μου βγαίνει φυσικά».

«Η αγαπημένη μου η εικονογράφηση είναι από το βιβλίο «Speculative Drawing». Το βιβλίο είναι ακαδημαϊκό γεμάτο με ιδέες και έννοιες που είναι δύσκολο να κατανοηθούν. Με την βοήθεια των απίστευτων διαγραμμάτων του Andreas Töpfer γίνονται πιο προσιτά σε όλους τους ανθρώπους που δεν είναι ακαδημαϊκοί. Όταν δυσκολεύομαι να σκεφτώ νέες ιδέες απλά ανοίγω αυτό το πολύ ωραία δεμένο και επιμελημένο βιβλίο και ξεκινάω την δουλειά».

«Ένας από τους αγαπημένους μου εικονογράφους είναι ο Brecht Evens. Μου αρέσει ιδιαίτερα γιατί χρησιμοποιεί μελάνια και νερομπογιές με ένα ξεχωριστό τρόπο και αποφεύγει τη χρήση περιγράμματος. Τα χρώματα είναι λαμπερά, κάποτε έντονα και κάποτε διαφανή. Γενικά η δουλειά του είναι πολύ μοναδική και προσωπική».

Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
Η Δάφνη Χριστοφόρου μόλις κέρδισε το βραβείο του Μουσείου V&A ως η καλύτερη εικονογράφος φοιτήτρια της χρονιάς Facebook Twitter
«Φτιάχνω κάποια κεραμικά έργα και ετοιμάζω κάποια σχέδια για να τυπωθούν σε υφάσματα. Θέλω να επικεντρωθώ σε καινούργιες τεχνικές και επιφάνειες γιατί βαρέθηκα λίγο το χαρτί», λέει η Δάφνη.

 

www.feelondemand.com

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ