ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter
0

Και bistrot και mignon. Αυτό που δηλώνει ευθύς εξαρχής το νέο Bistrot le Mignon στο Κολωνάκι το εισπράττεις μόλις περάσεις το κατώφλι του. Αέρας Παρισιού και δυναμικό come back της γαλλικής κουλτούρας στο φαγητό. Μικρή σάλα με μαρμάρινα τραπέζια, σε μια πλευρά ένας πληθωρικός δερμάτινος καναπές κι ένας μεγάλος καθρέφτης που προσθέτει τη δική του πινελιά στη διακόσμηση. Το προσωπικό ευγενικό και άμεσο. Η κουζίνα του, επίσης μια σταλιά, που τα ηνία της κρατά ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης, με προϋπηρεσία στη Σπονδή, βγάζει νόστιμα πιάτα. Η γαλλική κουζίνα και πάλι στο προσκήνιο. Το διαπιστώνεις σε ένα ζεστό φουαγκρά που συνοδεύεται από πουρέ μήλου(€17) και σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά η ντελικάτη γεύση του. Τη σύγχρονη πινελιά του βάζει ο σεφ σε ένα αυγό ποσέ με μπέικον, σάλτσα κόκκινου κρασιού και ποικιλία μανιταριών (€9). Αν το ποσέ αυγό ήταν πιο πετυχημένο, το πιάτο θα ήταν εξαιρετικό. Ευχάριστα τρώγεται η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με καρύδια και ζεστό κατσικίσιο τυρί με μέλι (€11). Από τα πιάτα ημέρας που αναγράφονται σε μαυροπίνακα, η ιδέα του σολομού με αφρό λεμονιού πάνω σε πουρέ κουνουπιδιού (€13) ήταν γευστική και σε κέρδιζε η ωραία υφή του πουρέ. Φυσικά και θα ενδώσεις σε μια Εntrecote Café de Paris που συνοδεύεται από λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες που τρώγονται με τα δάχτυλα – να κλασικό γαλλικό πιάτο απόλυτα πετυχημένο. Εξαιρετική η ποιότητα του σωστά ψημένου κρέατος, με τη βαθιά νοστιμιά που απογειώνεται από την πλούσια, πυκνή κι ευωδιαστή Café de Paris – δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πατρίδα που το γέννησε. Ο βελούδινος πουρές πατάτας, αρωματισμένος με τρούφα, είναι ένα γευστικό ποίημα. Ο γλυκός επίλογος με μους σοκολάτας γάλακτος με κάστανο και κραμπλ φουντούκι (€9) αλλά και η τέλεια κρεμ μπριλέ με φραμπουάζ έρχονται να συμπληρώσουν το ωραίο γαλλικό δείπνο. Αν και οι τιμές είναι ένα κλικ παραπάνω, η εμπειρία της αυθεντικής γαλλικής κουζίνας στο αντίστοιχο περιβάλλον κάνουν την πρόταση του Bistrot le Mignon να αξίζει τα λεφτά της.

Bistrot le Mignon, Χάρητος 39β, Κολωνάκι, 210 7242717.

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Ένα στέκι για το καλό κρασί

Πριν από λίγα μόλις χρόνια αναζητούσαμε εναγωνίως στην Αθήνα ένα αξιοπρεπές wine bar για να περάσουμε λίγη ώρα με ένα ποτήρι καλό κρασί στο χέρι και ελαφρύ τσιμπολόγημα. Σήμερα δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε ανάμεσα σε πολλές προτάσεις που δίνουν μια ωραία και οικονομική λύση για την έξοδό μας. Ένα ολοκαινούργιο χαλαρό στέκι ήρθε να προστεθεί στη... συλλογή των οινόφιλων στο κέντρο της Αθήνας, το Wine Booth, που ο ιδιοκτήτης του, ο Γιάννης Καλύβας, έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία στον χώρο του κρασιού, με την κάβα και το wine bar Wine Gallery στον Άλιμο. Στο Wine Booth οι φιάλες του κρασιού «ντύνουν» τον cozy χώρο. Μπάρα φιλόξενη με ψηλά σκαμπό στο ισόγειο και χάζι στον πεζόδρομο, αλλά και ζεστό, καλόγουστο πατάρι με τραπέζια για πιο παρεΐστικες καταστάσεις. Ο Γιάννης, άνθρωπος πρόσχαρος και φιλόξενος, είναι πρόθυμος να σε ξεναγήσει στη λίστα με τις 115 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και να σε βοηθήσει να επιλέξεις από τις 25 ετικέτες που σερβίρονται σε ποτήρι με τιμές από 4 έως 6 ευρώ. Η κουζίνα δεν θα σε αφήσει να πιεις το κρασί σου ξεροσφύρι, αφού σου προσφέρει διάφορα νόστιμα πιάτα για συνοδεία. Καλοφτιαγμένη πικάντικη πατατοτασαλάτα (€3,50), κεφτεδάκια της Nonna που συνοδεύονται με σος μπάρμπεκιου (€5), ωραιότατα ρολάκια σολομού που γεμίζονται με δροσερή κρέμα τυριού και μυρωδικά (€6), ποικιλία τυριών και αλλαντικών (€10) μέχρι χοιρινό κότσι (€10) για να καταλαγιάσεις την πείνα σου. Παρέες με νέους γεμίζουν τον όμορφο χώρο που τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους με το κρασί. Ευχάριστη ατμόσφαιρα που ενισχύεται από τις πολύ καλές τζαζ και σουίνγκ μουσικές επιλογές. Το Wine Booth υλοποιεί με πιστότητα τη συνταγή του καλού wine bar κι έχει ήδη αποκτήσει τακτικούς θαμώνες.

Wine Booth, Φωκίωνος 12, Σύνταγμα, 210 9959544

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

 

Ένας παλιός γνώριμος με νέες προτάσεις

Ο Θαλασσινός στις Τζιτζιφιές, αρκετά χρόνια τώρα, έχει τον τρόπο να μας προσελκύει με τους νόστιμους ψαρομεζέδες του και τη φιλοξενία του. Ένα στέκι αγαπημένο που δεν σε απογοητεύει. Και για να κρατά το ενδιαφέρον μας ζεστό δούλεψε πάνω σε μια καινούργια γευστική πρόταση με ακόμα καλύτερη τιμολόγηση. Η ιδέα είναι να χαζεύεις τον πάγκο που μπροστά του ετοιμάζονται τα θαλασσινά και τη στόφα όπου μαγειρεύονται ψαρομεζέδες διά χειρός του σεφ Ξενοφώντα Κατσιμαγκλή. Έτσι στήνεται ένα όμορφο γευστικό παιχνίδι. Είναι ωραίο να έρχονται στο τραπέζι σου τα όστρακα ψητά κατευθείαν από το μαντέμι ή μεζεδάκια με τιμές από 2 έως 5ευρώ που συνοδεύουν το τσιπουράκι σου. Θα δοκιμάσεις πατατούλες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο και σερβίρονται με βούτυρο, πούδρα αυγοτάραχου και καπνιστό αλάτι. Άλλα κόλπα! Μανιτάρια στο μαντέμι με δεντρολίβανο και φλογισμένες σαρδέλες που είναι ψημένες στο φλόγιστρο. Σερβίρονται εξαιρετικά αλίπαστα της οικογένειας Πασχαλίδη από την Κομοτηνή. Λακέρδα βελούδινη (€8) και τσίρος (€6), μεζέδες κλασικοί για μερακλήδες. Η χορτόπιτα (€7) είναι εντυπωσιακή. Φτιάχνεται με χειροποίητο φύλλο λεπτό και αέρινο και σμίγουν μάραθος, σέσκουλα και καυκαλήθρες σε ένα ωραιότατο και νοστιμότατο σύνολο. Τρώγεται ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο. Οι εραστές του παστουρμά θα ενδώσουν στην καλοφτιαγμένη και πληθωρική πίτα Καισαρείας (€7). Το καλαμάρι (€8) έρχεται ιδανικά περασμένο από το τηγάνι, τρυφερό και γευστικό. Τα ψάρια είναι φρέσκα κι έρχονται από τα νερά της Μάνης, ενώ το ελαιόλαδο και οι ελιές από την Καλαμάτα, τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών. Δεν είναι τυχαίο που ο Θαλασσινός κρατά για πολλά χρόνια μια σταθερή θέση στην καρδιά μας.

Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Wine bar με πολλές υπογραφές

Το Οκτάνα, σε μια όμορφη γωνιά του Παγκρατίου, είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια να συστήνει το ελληνικό κρασί μέσα από την κάβα του με την υπογραφή της οινοποιητικής εταιρείας Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε. Η νέα γενιά ανέλαβε το τιμόνι κι έφτιαξε ένα μοντέρνο και ζωντανό wine bar όπου μπορείς να πιεις το κρασί σου, συνοδεύοντάς το με κάποια νόστιμα πιατάκια. To περιβάλλον αποπνέει καλή διάθεση και προσφέρει επιλεγμένα κρασιά σε προσιτές τιμές. Εδώ υπάρχει άποψη. Η επιλογή κρασιού είναι απλή και ευχάριστη και στόχος είναι το κρασί να προσεγγίζεται με εύκολο και κατανοητό τρόπο. Μπορείς να επιλέξεις κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που σερβίρονται σε ποτήρι και ξεπερνούν τις δεκαπέντε ετικέτες από 1,20 έως 3,30ευρώ τα 75 ml και από 2,20 έως 6,5ευρώ τα 150 ml. Η λίστα είναι έξυπνα στημένη, με τα κρασιά να ξεχωρίζουν, ανάλογα με το στυλ τους, σε αρωματικά, πληθωρικά, ζωηρά και πικάντικα, παλαιωμένα και πληθωρικά. Η πολύ καλή οινοχόος Μαρία Δήμου επιμελείται και τις θεματικές ενότητες των κρασιών που ανανεώνονται κάθε μήνα και συνοδεύονται με ανάλογα εδέσματα που επιμελείται ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης. Εκτίμησα τις προτάσεις του μενού που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα. Βελούδινη φάβα Σαντορίνης με κρεμμύδι ξερό και κάππαρη (€2), ωραιότατο χούμους με σύγκλινο Μάνης και πορτοκάλι αρωματισμένο διακριτικά με κύμινο (€2,5). Το πιάτο με τα τυριά σε ταξιδεύει από το Μέτσοβο με γιδίσιο τυρί, μέχρι τη Νάξο με την παλαιωμένη γραβιέρα, την Ξάνθη με το υπέροχο κασέρι και την Κρήτη με την πληθωρική γραβιέρα (8 ευρώ η μικρή μερίδα). Τσιμπολογάς όμορφα, πίνεις το κρασί σου και αφήνεσαι στις ωραίες μουσικές. Στον κατάλογο, εκτός από το κρασί, φιγουράρουν και φρέσκες μπύρες μικροζυθοποιείων αλλά και κάποια ιδιαίτερα αποστάγματα που μπορείς να προμηθευτείς για το σπίτι. Θα φύγεις με πλατύ χαμόγελο και θα θέλεις να επιστρέψεις.

Οκτάνα, πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, 210 7014630

 

Η επιστροφή της γαλλικής κουζίνας Facebook Twitter

Στο Skyfall cocktail & food bar στη γοητευτική γειτονιά του Μετς το σκηνικό είναι ιδανικό. Απολαμβάνεις το κοκτέιλ σου και ο επιβλητικός Παρθενώνας σού κλείνει το μάτι. Περιβάλλον εκλεπτυσμένο, μπάρα δυνατή με signature cocktails αλλά και γευστικές προτάσεις με finger food και tapas σε τιμές προσιτές. Βάλ' το στο καρνέ σου.

Skyfall, Μάρκου Μουσούρου 1, Μετς, 210 9210098

 

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ