Περήφανος στη Σαλονίκη

Περήφανος στη Σαλονίκη Facebook Twitter
0

ΜΕΓΑ ΠΑΘΟΣ, ΑΡΚΕΤΟ ΠΛΗΘΟΣ (τουλάχιστον χίλια άτομα), ένταση, διαπληκτισμοί και μικροεπεισόδια με τα ΜΑΤ διαιτητές από μια δράκα αντιδιαδηλωτές στο ξεκίνημα (λύσσαξες, Άνθιμε, μα πού η ισχύς σου;) / μεγάλη παρέλαση μέσω της παραλιακής από την Αγία Σοφία (πλατεία Εμπορίου) μέχρι τον rainbow φωταγωγημένο Λευκό Πύργο και τη ΔΕΘ / Μπουτάρης εγγυητής, απευθείας αναμετάδοση στην ΕΤ 3 / κέφι, φαντασία, ατμόσφαιρα street party, δυναμισμός και πολλά συνθήματα με έντονη πολιτική χροιά στην «ουρά» / αλληλέγγυο «παρών» και από την Αθήνα / Με έκπληξη, περιέργεια, επιδοκιμασίες σε αρκετές περιπτώσεις, αποδοκιμασίες σε πολύ λιγότερες, αντέδρασαν οι Θεσσαλονικείς / αυτά για όσους θεωρούσαν τους καιρούς «μη ώριμους» / και μας είδαν πολλοί, όλη η πόλη σχεδόν / αντίθετα, βλέπετε, με την Αθήνα, όπου Σάββατο απόγευμα και μάλιστα Ιούνιο μήνα επικρατεί περίπου «νέκρα», στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν άπαντες παραλία, από πιτσιρικαρία μέχρι οικογένειες / σε σημεία μεγάλου συνωστισμού, διαδηλωτές, περιπατητές και θαμώνες των καφέ γίνονταν ένα / Προφεστιβαλικές γκρίνιες και κόντρες (δύο επιτροπές, δύο κεντρικά συνθήματα), «κοινή» τελικά η κάθοδος / Θα τα βρουν στο after; / Μεταμεσονύχτιο «χτύπημα» στα περίπτερα την παραμονή, ζημιές και γκράφιτι τύπου «Αίσχος Ανώμαλοι» / παρά, μάλιστα, την έντονη αστυνομική παρουσία στα πέριξ / Αλλά είπαμε, «μία θέση // στον Θερμαϊκό // για κάθε ρατσιστή // και ομοφοβικό»!

 

ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΛΑΟΣ που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Πράγμα που ισχύει για κάθε κοινότητα ή συλλογικότητα. Και ενώ η διεθνής βιβλιογραφία για το LGBT κίνημα διευρύνεται κι εμπλουτίζεται διαρκώς, στην Ελλάδα, 35 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΑΚΟΕ έχουμε κυρίως σκόρπιες, αποσπασματικές καταγραφές στα ΜΜΕ και μετρημένες στα δάχτυλα, ακόμα, σχετικές εκδόσεις. Το πρόβλημα της ασυνέχειας (από άγνοια, έλλειψη πληροφόρησης ή και σκοπιμότητα), η σεξουαλικότητα, οι έμφυλες πολιτικές και κατά πόσο το προσωπικό παραμένει πολιτικό σε καιρούς κρίσης ήταν οι κύριοι άξονες μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης στο Booze (15/6). Αφορμή, το δοκίμιο Σώμα, Φύλο, Σεξουαλικότητα - ΛΟΑΚΤ πολιτικές στην Ελλάδα (εκδ. Πλέθρον), συνέχεια της επιτυχημένης ημερίδας «Σεξουαλικότητες και Φύλα» στο Πάντειο (Athens Pride, Μάιος 2009). Μίλησαν οι επιμελήτριες της έκδοσης Άννα Αποστολέλλη - Αλεξάνδρα Χαλκιά, ο λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στην Οξφόρδη Δημήτρης Παπανικολάου, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης - ζωηρή η συμμετοχή του κοινού. Αποσπασματικό και αυτό το πόνημα, είναι ωστόσο καλοδουλεμένο κι επίκαιρο: Pride, λεσβιακή παρουσία, κοινωνιολογία της σεξουαλικότητας, Ηλίας Πετρόπουλος και Καλιαρντά, γκέι ιστολόγια, queer εμπειρία στα περιεχόμενα.

Queer Week

1 & 2/7 Πρώτη Ύλη: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών ως σκηνοθέτης αλλά και ερμηνευτής πλάι στον Tadeu Liesenfeld σε μια παράσταση για το φως, τη σκιά, το πνεύμα, το σώμα, τη γη, τον ουρανό

και τον άνθρωπο-καταλύτη. Πειραιώς 260, Χώρος Α (21:00)

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Lgbtqi+ / Tο νέο (παλιό) πρόσωπο του cruising – Μια βόλτα στους γκέι στάβλους της Αθήνας

Στη σάουνα της M. Αλεξάνδρου στο Γκάζι ορδές ανδρών επιδίδονται, μέσα στα σκοτάδια, σε αυτά που πλέον μπορούν να κάνουν και στο φως. Δυο φίλοι μας, γκέι άνδρες, κρατάνε ημερολόγιο απ’ την τελευταία τους επίσκεψη.
THE LIFO TEAM
«Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Lgbtqi+ / «Δεν περιγράφεται το συναίσθημα όταν γίνομαι drag queen − είναι πολύ δυνατό»

Μια βραδιά στα καλλιστεία Miss Hellas Drag Pageant 2025, εκεί όπου το ταλέντο, το γκλίτερ, το χιούμορ και οι out of the box εμφανίσεις περισσεύουν − και βιώσαμε στην πράξη πώς είναι όταν η διαφορετικότητα όχι απλώς γίνεται αποδεκτή, αλλά γιορτάζεται με ενθουσιασμό.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τέρψη, τακούνι ή φλατ;

Lgbtqi+ / Η Τερψιχόρη δεν θέλει να την στενεύουν άλλο τα παπούτσια της

Στα 22 της η Τερψιχόρη ψάχνει παπούτσια που θα χωράνε την καριέρα ενός μοντέλου, τη μετανάστευση, την τρανς ταυτότητα και την καθημερινότητά της. Της αρέσει να περπατάει σε ψηλά τακούνια όπως και να πέφτει, αλλά μόνο για να κάνει dip στο voguing.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
chem sex

Lgbtqi+ / Είναι το chemsex η νέα μεγάλη απειλή για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τι ακριβώς είναι το chemsex, γιατί παραμένει ταμπού ακόμα και μέσα στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και γιατί έχει συνδεθεί μαζί της; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και γιατί η δαιμονοποίηση δεν είναι λύση; Ειδικοί από τον χώρο της υγείας μιλούν στη LIFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ