Με τους Sun Of Nothing στο Gin Joint

Με τους Sun Of Nothing στο Gin Joint Facebook Twitter
0

Σκηνή 1: Πιλότος του «Boardwalk Empire». Ο Στιβ Μπουσέμι εισβάλλει σε ένα πανηδονιστικό παράνομο μπαρ λίγο μετά τη δωδεκάτη ώρα, λίγα δευτερό- λεπτα μετά την εφαρμογή του νόμου της ποτοαπαγόρευσης στα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη 17η Ιανουαρίου του 1920. Άντρες με pinstripe κοστούμια και παπιγιόν χορεύουν παρασυρμένοι από τη δίνη του αλκοόλ μαζί με γυναίκες που παραδομένες στη γοητεία του απαγορευμένου βρίσκουν την ευκαιρία να «απλώσουν» τα καταπιεσμένα ενστικτά τους σε δημόσια θέα. Cut. Fast forward. Πλατεία Καρύτση. Απέναντι από το θέατρο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης (ο άρχοντας των τυριών και της υποκριτικής μανιέρας) κατακρεουργεί το σουρεαλιστικό φιλμικό αριστούργημα Χάρολντ και Μοντ του Hal Ashby, ενώ απέξω ένας βιολιστής παρέα με έναν ακορντεονίστα παίζουν το «Marina, Marina, Marina, Ti voglio al piu' presto sposar» και ο κλασικός πλανόδιος πωλητής ξηρών καρπών της πλατείας πουλάει ζεστά αράπικα στον λαό του νέου εθνικού ηθοποιού.

Ο Άρης, ο περιπτεράς, ακούει στο τρανζιστοράκι έναν αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και βυθισμένος σε μια trance πουλάει Marlboro Lights στα κορίτσια με τα μίνι που έχουν ταξιδέψει από το Ρέντη για μια βραδιά θεατρική. Είμαστε ακριβώς απέναντι, στο νέο μπαρ της περιοχής, μόλις στη δεύτερη βραδιά λειτουργίας του και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε κά- που στη Βιέννη ή στο Bairro Alto της Λισαβόνας. Στις σκάλες της τουαλέτας ένας πίνακας με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε ένα υπέροχο illustration της Νόνης Νέζη που γράφει «Οf all the gin joints in all the towns in all the world she walks into mine» (τι ρομαντικό!). Στη στοά που χωρίζει το μαγαζί από το κτίριο του ΔΟΛ (εκεί που τώρα βρίσκεται το αρχείο των προσφορών και των εφημερίδων και μπορείς π.χ. να πετύχεις έναν αργόσχολο παππού να ζητάει το φύλλο που είχε δημοσιευθεί η τάδε προκήρυξη της 17 Νοέμβρη) υπάρχουν μερικές αφίσες σε μεταλλικά πλαίσια, μια με τον πρώτο αστροναύτη στο Διάστημα, μια με έναν δορυφόρο, μια με το διαστημόπλοιο Columbia, στιγμιότυπα από τις προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το Διάστημα, ενώ πίνεις ένα κοκτέιλ με βάση το τόνικ από τις πάνω από πενήντα ετικέτες τζιν που διαθέτει το Gin Joint.

Παραγγέλνουμε ένα συγκλονιστικό κοκτέιλ που λέγεται Perfect Gin και σερβίρεται σε κάτι υπέροχα ανάγλυφα ποτήρια, την ίδια στιγμή απέξω περνά ένα τσούρμο καλοστεκούμενων ηλικιωμένων που κατευθύνονται προς τον Φιλολογικό Σύλλογο του Παρνασσού. Οι Sun Of Nothing έχουν μόλις προσγειωθεί σε ένα απόκοσμο γι' αυτούς σύμπαν ύστερα από μια βόλτα στο Θησείο για σουβλάκια και buddy χαβαλέ. Για έναν μουσικόφιλο σαν κι εμένα που (παραδόξως) δεν έχει περάσει ποτέ την άγρια εφηβεία της μέταλ μουσικής («μα, καλά, ούτε Judas Priest, ούτε Iron Maiden άκουγες μικρός;» με ρωτάει ο Ηλίας), τα μανιακά -στα όρια του thrash- φωνητικά της μπάντας θα συνιστούσαν μια no man's land περιοχή που δεν θα τολμούσα να περάσω καν τα σύνορά της. Αλλά η μουσική των Sun κρύβει μέσα της μια ανεπιτήδευτη μελωδικότητα, μια ρεμπέτικη αναρχία και μια μετα-post-rock ρυθμολογία που εμπερικλείει τον Χατζιδάκι, τον Ρενε Ομπρί, την Νταϊαμάντα Γκάλας και τους Sonic Youth (και τον Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες).

Αναρωτιέμαι μήπως τελικά όλα αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν έξω από το κάστρο του coolness, μακριά από τα hype της κάθε εποχής, «κλεισμένα» σε έναν άλλο μικρόκοσμο, πιο αληθινά αστικό (ταξικά μιλώντας), πιο ουσιαστικά αστικό (χωροταξικά μιλώντας, έστω και αν πρόκειται για προάστια) έχουν τελικά μεγαλύτερη διαύγεια και όσο λιγότερες εξωγενείς επιρροές έχουν τόσο περισσότερο χτίζουν τη μουσική τους με υλικά αμόλυντα και περίπλοκα συγχρόνως. Τώρα ετοιμάζουν μια περιοδεία στα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, εκεί που αυτό το θορυβώδες ambient που κάνουν είναι τόσο δημοφιλές, γιατί μέσα στην ηρεμία της στέπας μια κραυγή είναι πάντα εκκωφαντική (και οι Sun Of Nothing κάνουν ακριβώς αυτό το είδος μουσικής). Στα διαλείμματα στερεώνουν τη μαγκούρα τους στα βράχια, ακούν για πλάκα Λιναρδάκη (το «Mε δανεικό παπί» - αυτά τα ακούμε τώρα που βουτάμε στο trash για πλάκα), πίνουν μπίρες και κάνουν ακόμα σκέιτ στην Αγία Παρασκευή, διαβάζουν κόμιξ, γράφουν ποιήματα και ονειρεύονται μια σύγχρονη επανάσταση «όπου κάποιος θα βάλει μια γκιλοτίνα έξω από τη Βουλή και θα αρχίσει να παίρνει τα κεφάλια όσων βγαίνουν από το κτίριο». Στα ηχεία του Gin Joint παίζει μόνο δαιμονισμένη τζαζ. Απέναντι οι Μερακλήδες μόλις έχουν ξεφουρνίσει τα πρώτα πεϊνιρλί της βραδιάς. Ο αέρας στην πλατεία Καρύτση μυρίζει κιμά, σφολιάτα, τζιν και τόνικ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ