Με τους Sun Of Nothing στο Gin Joint

Με τους Sun Of Nothing στο Gin Joint Facebook Twitter
0

Σκηνή 1: Πιλότος του «Boardwalk Empire». Ο Στιβ Μπουσέμι εισβάλλει σε ένα πανηδονιστικό παράνομο μπαρ λίγο μετά τη δωδεκάτη ώρα, λίγα δευτερό- λεπτα μετά την εφαρμογή του νόμου της ποτοαπαγόρευσης στα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη 17η Ιανουαρίου του 1920. Άντρες με pinstripe κοστούμια και παπιγιόν χορεύουν παρασυρμένοι από τη δίνη του αλκοόλ μαζί με γυναίκες που παραδομένες στη γοητεία του απαγορευμένου βρίσκουν την ευκαιρία να «απλώσουν» τα καταπιεσμένα ενστικτά τους σε δημόσια θέα. Cut. Fast forward. Πλατεία Καρύτση. Απέναντι από το θέατρο Μουσούρη ο Πέτρος Φιλιππίδης (ο άρχοντας των τυριών και της υποκριτικής μανιέρας) κατακρεουργεί το σουρεαλιστικό φιλμικό αριστούργημα Χάρολντ και Μοντ του Hal Ashby, ενώ απέξω ένας βιολιστής παρέα με έναν ακορντεονίστα παίζουν το «Marina, Marina, Marina, Ti voglio al piu' presto sposar» και ο κλασικός πλανόδιος πωλητής ξηρών καρπών της πλατείας πουλάει ζεστά αράπικα στον λαό του νέου εθνικού ηθοποιού.

Ο Άρης, ο περιπτεράς, ακούει στο τρανζιστοράκι έναν αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και βυθισμένος σε μια trance πουλάει Marlboro Lights στα κορίτσια με τα μίνι που έχουν ταξιδέψει από το Ρέντη για μια βραδιά θεατρική. Είμαστε ακριβώς απέναντι, στο νέο μπαρ της περιοχής, μόλις στη δεύτερη βραδιά λειτουργίας του και νομίζουμε ότι βρισκόμαστε κά- που στη Βιέννη ή στο Bairro Alto της Λισαβόνας. Στις σκάλες της τουαλέτας ένας πίνακας με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε ένα υπέροχο illustration της Νόνης Νέζη που γράφει «Οf all the gin joints in all the towns in all the world she walks into mine» (τι ρομαντικό!). Στη στοά που χωρίζει το μαγαζί από το κτίριο του ΔΟΛ (εκεί που τώρα βρίσκεται το αρχείο των προσφορών και των εφημερίδων και μπορείς π.χ. να πετύχεις έναν αργόσχολο παππού να ζητάει το φύλλο που είχε δημοσιευθεί η τάδε προκήρυξη της 17 Νοέμβρη) υπάρχουν μερικές αφίσες σε μεταλλικά πλαίσια, μια με τον πρώτο αστροναύτη στο Διάστημα, μια με έναν δορυφόρο, μια με το διαστημόπλοιο Columbia, στιγμιότυπα από τις προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το Διάστημα, ενώ πίνεις ένα κοκτέιλ με βάση το τόνικ από τις πάνω από πενήντα ετικέτες τζιν που διαθέτει το Gin Joint.

Παραγγέλνουμε ένα συγκλονιστικό κοκτέιλ που λέγεται Perfect Gin και σερβίρεται σε κάτι υπέροχα ανάγλυφα ποτήρια, την ίδια στιγμή απέξω περνά ένα τσούρμο καλοστεκούμενων ηλικιωμένων που κατευθύνονται προς τον Φιλολογικό Σύλλογο του Παρνασσού. Οι Sun Of Nothing έχουν μόλις προσγειωθεί σε ένα απόκοσμο γι' αυτούς σύμπαν ύστερα από μια βόλτα στο Θησείο για σουβλάκια και buddy χαβαλέ. Για έναν μουσικόφιλο σαν κι εμένα που (παραδόξως) δεν έχει περάσει ποτέ την άγρια εφηβεία της μέταλ μουσικής («μα, καλά, ούτε Judas Priest, ούτε Iron Maiden άκουγες μικρός;» με ρωτάει ο Ηλίας), τα μανιακά -στα όρια του thrash- φωνητικά της μπάντας θα συνιστούσαν μια no man's land περιοχή που δεν θα τολμούσα να περάσω καν τα σύνορά της. Αλλά η μουσική των Sun κρύβει μέσα της μια ανεπιτήδευτη μελωδικότητα, μια ρεμπέτικη αναρχία και μια μετα-post-rock ρυθμολογία που εμπερικλείει τον Χατζιδάκι, τον Ρενε Ομπρί, την Νταϊαμάντα Γκάλας και τους Sonic Youth (και τον Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες).

Αναρωτιέμαι μήπως τελικά όλα αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν έξω από το κάστρο του coolness, μακριά από τα hype της κάθε εποχής, «κλεισμένα» σε έναν άλλο μικρόκοσμο, πιο αληθινά αστικό (ταξικά μιλώντας), πιο ουσιαστικά αστικό (χωροταξικά μιλώντας, έστω και αν πρόκειται για προάστια) έχουν τελικά μεγαλύτερη διαύγεια και όσο λιγότερες εξωγενείς επιρροές έχουν τόσο περισσότερο χτίζουν τη μουσική τους με υλικά αμόλυντα και περίπλοκα συγχρόνως. Τώρα ετοιμάζουν μια περιοδεία στα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, εκεί που αυτό το θορυβώδες ambient που κάνουν είναι τόσο δημοφιλές, γιατί μέσα στην ηρεμία της στέπας μια κραυγή είναι πάντα εκκωφαντική (και οι Sun Of Nothing κάνουν ακριβώς αυτό το είδος μουσικής). Στα διαλείμματα στερεώνουν τη μαγκούρα τους στα βράχια, ακούν για πλάκα Λιναρδάκη (το «Mε δανεικό παπί» - αυτά τα ακούμε τώρα που βουτάμε στο trash για πλάκα), πίνουν μπίρες και κάνουν ακόμα σκέιτ στην Αγία Παρασκευή, διαβάζουν κόμιξ, γράφουν ποιήματα και ονειρεύονται μια σύγχρονη επανάσταση «όπου κάποιος θα βάλει μια γκιλοτίνα έξω από τη Βουλή και θα αρχίσει να παίρνει τα κεφάλια όσων βγαίνουν από το κτίριο». Στα ηχεία του Gin Joint παίζει μόνο δαιμονισμένη τζαζ. Απέναντι οι Μερακλήδες μόλις έχουν ξεφουρνίσει τα πρώτα πεϊνιρλί της βραδιάς. Ο αέρας στην πλατεία Καρύτση μυρίζει κιμά, σφολιάτα, τζιν και τόνικ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
THE LIFO TEAM
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ