Summer in the city

Summer in the city Facebook Twitter
Αλάτσι
0

* Καλοκαίρι στην πόλη, και το Αλάτσι, από τα πρώτα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στην Αθήνα, έβαλε τα καλοκαιρινά του. Οι τζαμαρίες άνοιξαν και δίνουν την ευκαιρία να είσαι σε άμεση επαφή με την πλατεία πίνοντας τη δροσερή ρακή σου. Τα τραγανά καλτσούνια με ξυνομυζήθρα και δυόσμο, η σαλάτα σταμναγκάθι με ντοματίνια αλλά και η ονομαστή μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά σε περιμένουν.

* Η αγωνία παρατείνεται αφού αναβάλλονται για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια του Νοbu στην Αθήνα. Ο νέος πολυτελής κρίκος της αλυσίδας των εστιατορίων Nobu θα λειτουργήσει στο Club House του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο φημισμένος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu θεωρείται ότι συνδυάζει πρωτότυπα εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας με δημιουργικές επιρροές από τη Δυτική και κυρίως τη λατινοαμερικανική γευστική κουλτούρα. Πιάτα εμπνευσμένα. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τα μέσα του καλοκαιριού.

* Ο βραβευμένος Γάλλος chef patissier Alain Chartier προσθέτει τη δική του γλυκιά νότα στην γκάμα των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων Fresh. Το σουφλέ σοκολάτας από γαλλική σοκολάτα και φρέσκο βούτυρο είναι σκέτη κόλαση. Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι σερβίρεται σε ποτήρι και μπορείς να το γευτείς στο σπίτι σου μόνο με 30’’ ζέσταμα!

* Pig Pong. Όνομα ευρηματικό, λογότυπο νεανικό και μενού που παντρεύει τις «ψησταριές δρόμου» όλου του κόσμου. Ένα φρέσκο εστιατόριο στην καρδιά της Μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα. Ωραία ιδέα. Υπάρχουν κρέατα ψημένα στα ξύλα αλλά και μια σειρά από καπνιστά που θα ψήνονται σε ειδικό καπνιστήρα ο οποίος έχει έρθει από το Τέξας. Στο μενού υπάρχουν κοντοσούβλι από προβατίνα, σουβλάκι, κοκορέτσι, μπέργκερς, παστράμι στο μπάρμπεκιου. Κυπριακές πατάτες τηγανητές, πολλά λαχανικά, αλλά και τηγανητές σελινόριζες. Μετά τη Γλυφάδα ακολουθεί Pig Pong ντελίβερι και στο Χαλάνδρι.

* Extreme Gourmet. Τι κι αν η διατροφική κρίση αποτελεί τη νέα παγκόσμια απειλή; Οι Γιαπωνέζοι τσακώνονται για γκουρμέ… δηλητήρια. Ο λόγος για το ψάρι fugu που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ό,τι πιο ποθητό προσφέρει η γιαπωνέζικη κουζίνα. Το συκώτι του fugu περιέχει δηλητήριο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε στείλει ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι παράνομη, ενώ οι ειδικοί πιστοποιημένοι fugu-chef εκπαιδεύονται αυστηρά για 3 χρόνια! Έτσι, για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να χαλάσει τη μαγεία του ρίσκου. Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας κατάφεραν να παράγουν fugu χωρίς δηλητηριώδεις ιδιότητες. Βαρύ κι ασήκωτο το νέο για τους διεθνείς γκουρμέ. Η αδρεναλίνη του ρίσκου κάνει το χαρακίρι στο πιάτο θέμα πρώτης συζήτησης.

WINE LIST

Ένα κρασί φτιαγμένο για νέους. Το Caramelo, λευκό και κόκκινο, από την οινοποιία Τσάνταλη. Με μόλις 10 αλκοολικούς βαθμούς, γεύση γλυκόπιοτη και απαλή, με πλούσια αρώματα λουλουδιών. Η συσκευασία είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχει σχεδιαστεί για ελληνικό κρασί. Το πίνεις παγωμένο, με finger food, σούσι, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Νέο κρασί σε κυκλοφορία από το Κτήμα Παυλίδη. Το Ασύρτικο 2007 έχει έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών. Αυτό που σε σαγηνεύει είναι το γεγονός πως τα αρώματα αυτά επιμένουν και στο στόμα, ενώ διακρίνεται για τον όγκο και την αιχμηρή του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση που διαρκεί. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ