Summer in the city

Summer in the city Facebook Twitter
Αλάτσι
0

* Καλοκαίρι στην πόλη, και το Αλάτσι, από τα πρώτα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στην Αθήνα, έβαλε τα καλοκαιρινά του. Οι τζαμαρίες άνοιξαν και δίνουν την ευκαιρία να είσαι σε άμεση επαφή με την πλατεία πίνοντας τη δροσερή ρακή σου. Τα τραγανά καλτσούνια με ξυνομυζήθρα και δυόσμο, η σαλάτα σταμναγκάθι με ντοματίνια αλλά και η ονομαστή μπουγάτσα του Ιορδάνη από τα Χανιά σε περιμένουν.

* Η αγωνία παρατείνεται αφού αναβάλλονται για μια ακόμη φορά τα εγκαίνια του Νοbu στην Αθήνα. Ο νέος πολυτελής κρίκος της αλυσίδας των εστιατορίων Nobu θα λειτουργήσει στο Club House του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο φημισμένος Ιάπωνας σεφ Nobuyuki Matsuhisa ή αλλιώς Nobu θεωρείται ότι συνδυάζει πρωτότυπα εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής ιαπωνικής κουζίνας με δημιουργικές επιρροές από τη Δυτική και κυρίως τη λατινοαμερικανική γευστική κουλτούρα. Πιάτα εμπνευσμένα. Το νέο ραντεβού έχει οριστεί για τα μέσα του καλοκαιριού.

* Ο βραβευμένος Γάλλος chef patissier Alain Chartier προσθέτει τη δική του γλυκιά νότα στην γκάμα των προϊόντων των ζαχαροπλαστείων Fresh. Το σουφλέ σοκολάτας από γαλλική σοκολάτα και φρέσκο βούτυρο είναι σκέτη κόλαση. Η έκπληξη έρχεται από το γεγονός ότι σερβίρεται σε ποτήρι και μπορείς να το γευτείς στο σπίτι σου μόνο με 30’’ ζέσταμα!

* Pig Pong. Όνομα ευρηματικό, λογότυπο νεανικό και μενού που παντρεύει τις «ψησταριές δρόμου» όλου του κόσμου. Ένα φρέσκο εστιατόριο στην καρδιά της Μπιφτεκούπολης στη Γλυφάδα. Ωραία ιδέα. Υπάρχουν κρέατα ψημένα στα ξύλα αλλά και μια σειρά από καπνιστά που θα ψήνονται σε ειδικό καπνιστήρα ο οποίος έχει έρθει από το Τέξας. Στο μενού υπάρχουν κοντοσούβλι από προβατίνα, σουβλάκι, κοκορέτσι, μπέργκερς, παστράμι στο μπάρμπεκιου. Κυπριακές πατάτες τηγανητές, πολλά λαχανικά, αλλά και τηγανητές σελινόριζες. Μετά τη Γλυφάδα ακολουθεί Pig Pong ντελίβερι και στο Χαλάνδρι.

* Extreme Gourmet. Τι κι αν η διατροφική κρίση αποτελεί τη νέα παγκόσμια απειλή; Οι Γιαπωνέζοι τσακώνονται για γκουρμέ… δηλητήρια. Ο λόγος για το ψάρι fugu που ευθύνεται για πολλούς θανάτους στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αλλά ταυτόχρονα θεωρείται ό,τι πιο ποθητό προσφέρει η γιαπωνέζικη κουζίνα. Το συκώτι του fugu περιέχει δηλητήριο που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να σε στείλει ταξίδι. Η κατανάλωσή του είναι παράνομη, ενώ οι ειδικοί πιστοποιημένοι fugu-chef εκπαιδεύονται αυστηρά για 3 χρόνια! Έτσι, για άλλη μια φορά η τεχνολογία έρχεται να χαλάσει τη μαγεία του ρίσκου. Οι φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας κατάφεραν να παράγουν fugu χωρίς δηλητηριώδεις ιδιότητες. Βαρύ κι ασήκωτο το νέο για τους διεθνείς γκουρμέ. Η αδρεναλίνη του ρίσκου κάνει το χαρακίρι στο πιάτο θέμα πρώτης συζήτησης.

WINE LIST

Ένα κρασί φτιαγμένο για νέους. Το Caramelo, λευκό και κόκκινο, από την οινοποιία Τσάνταλη. Με μόλις 10 αλκοολικούς βαθμούς, γεύση γλυκόπιοτη και απαλή, με πλούσια αρώματα λουλουδιών. Η συσκευασία είναι ό,τι πιο μοντέρνο έχει σχεδιαστεί για ελληνικό κρασί. Το πίνεις παγωμένο, με finger food, σούσι, ξηρούς καρπούς, φρούτα.
Νέο κρασί σε κυκλοφορία από το Κτήμα Παυλίδη. Το Ασύρτικο 2007 έχει έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών. Αυτό που σε σαγηνεύει είναι το γεγονός πως τα αρώματα αυτά επιμένουν και στο στόμα, ενώ διακρίνεται για τον όγκο και την αιχμηρή του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση που διαρκεί. Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ