Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
0
Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος


Συνήθως η επιχειρηματική διάσταση ενός εστιατορίου δεν αφορά καθόλου τον επισκέπτη του, ο οποίος, λογικά, αδιαφορεί για τις back office δραστηριότητες και ενδιαφέρεται για το τι θα γευτεί, την εξυπηρέτηση που θα δεχθεί και τι θα πληρώσει. Όμως, όταν η ομάδα των ανθρώπων που στήνει έναν χώρο, από τη διοίκηση και την επιλογή του concept έως τη διακόσμηση και την ποιότητα του φαγητού, έχει δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις της και αυτό το γνωρίζει καλά το κοινό, τότε η υπογραφή της σε μια νέα δουλειά είναι σαφώς κίνητρο για να της εμπιστευθεί κανείς τις πολύτιμες στιγμές του της διασκέδασης και χαλάρωσης γύρω από ένα τραπέζι. Τις σκέψεις αυτές κάνω πίνοντας χαλαρά το τσιπουράκι μου, συνοδεία ανάλογων μεζέδων στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» στο Νέο Φάληρο, το οποίο αποτελεί μέρος του μοναδικού για την Αθήνα μοντέλου ανάπτυξης εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας που περιλαμβάνει, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 50 μέτρων μεταξύ τους, κεμπαπτζίδικο, ντελιβεράδικο, ψαράδικο, μακαρονάδικο, παντοπωλείο-ουζερί και οσονούπω το burger stake εστιατόριο «Χονδρός Λιγνός». Στο «Παντοπωλείο», λοιπόν, η ομάδα του «Κυρ Αρίστου» έκανε για άλλη μια φορά εξαιρετική δουλειά, τόσο με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος όσο και με την επιλογή των μεζέδων που θα φθάσουν στο πιάτο σου. Η βιτρίνα-ψυγείο ξεχειλίζει από τυριά και αλλαντικά που σε ταξιδεύουν σε διάφορες ελληνικές γωνιές. Μια παλιά ζυγαριά σε στέλνει πίσω στον χρόνο και δίπλα στα ράφια φιγουράρουν ελληνικά προϊόντα. Στο ξύλινο τραπεζάκι με το λευκό μάρμαρο και τα βασιλικά να μοσχοβολούν ολόγυρα προσγειώνονται πιατάκια με μεζεκλίκια. Ο Μανώλης, ο μαέστρος του μαγαζιού, φροντίζει οι μεζέδες να έρχονται με ωραία σειρά στο τραπέζι. Καλοφτιαγμένη μελιτζανοσαλάτα που έχει καπνιστεί στα κάρβουνα (€3,30), χειροποίητα σπιτικά ντολμαδάκια (€4) μια μπουκιά, παστουρμαδοπιτάκια (€4) λαχταριστά με τραγανό φύλλο και δροσερή σαλάτα πράσινη με κουλούρι Θεσσαλονίκης, φέτες παστράμι και ντοματίνια (€4,90), να σου παίρνει την κάψα. Η επιλογή από τα ζεστά πιάτα που προτείνει ο κατάλογος με σουτζούκια, λουκάνικα και σύγκλινο είναι δύσκολη. Τελικά, δοκιμάσαμε σουτζούκι με αυγά μάτια (€4,90). Βουτάς την μπουκιά από το χωριάτικο ψωμί στο αυγό και νιώθεις την οικεία γεύση. Το κασέρι Μυτιλήνης ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα με την πλούσια γεύση ήταν ό,τι έπρεπε για να συνοδεύσει το τελευταίο ποτηράκι. Θα φύγεις με τη γλύκα της σπιτικής καρυδόπιτας από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας, που θα σ' τη σερβίρει με αγάπη και η ανταμοιβή της είναι η χαρά από την ωραία γεύση που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα. Μεγάλη και με καλές επιλογές είναι η λίστα με τα ούζα και τα τσίπουρα, ενώ υπάρχουν και λίγες ετικέτες κρασιού. Στο «Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος» θα σε αγκαλιάσει η νοσταλγικότητα και θα αφεθείς χαλαρά στις απλές παραδοσιακές γεύσεις που μιλάνε στο είναι σου.

«Παντοπωλείο Κυρ Αρίστος», Ζησιμοπούλου 97, Π. Φάληρο, 210 9886644

 

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Baron
 

Οι all day χώροι είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στον τομέα της εστίασης. Είναι απαιτητικοί σε ό,τι αφορά την τοποθεσία που οφείλει να είναι σε κεντρικό σημείο, το μέγεθός τους, τη διακόσμηση, που πρέπει να είναι συμβατή με διάφορες ώρες και διαθέσεις, το προσωπικό, που πρέπει να καλύπτει σχεδόν 20ωρη λειτουργία, και, βεβαίως, την ποικιλία αυτών που σερβίρονται, που εκκινούν από έναν απλό καφέ, προχωρούν σε πρωινό και σνακ, φτάνουν σε μεσημεριανό και βραδινό και καταλήγουν σε ποτό. Η απόλυτη ισορροπία όλων αυτών που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία του χώρου είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το Baron στη Γλυφάδα, που λειτουργεί σε έναν χώρο με πολύχρονη, all day, παράδοση, αλλά πλήρως ανανεωμένο, δείχνει να έχει κερδίσει το στοίχημα της εδραίωσής του, αφού έχει αποκτήσει φανατικό κοινό που γεμίζει τη μεγάλη του σάλα όλες τις ώρες λειτουργίας του. Το άνετο περιβάλλον του, με τις διακοσμητικές παρεμβάσεις του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Χαδιού, που παίζει με το ξύλο και τις αναφορές σε νεοϋορκέζικο στυλ, σε κερδίζει εύκολα και σου δίνει την αφορμή να χαλαρώσεις.


Όμως, όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, το Baron σου αποκαλύπτει πραγματικά τη δύναμή του, αφού ό,τι δοκιμάσεις θα σου δώσει αμέσως την αίσθηση πως είναι πολλά κλικ παραπάνω απ' όσα αναμένεις από έναν all day χώρο. Η επιλογή των υλικών, η εξαιρετική παρουσίαση των πιάτων, οι καλοδουλεμένες γεύσεις, η σεμνή δημιουργικότητα και το σέρβις παραπέμπουν σε ένα εστιατόριο με αξιώσεις. Όταν, μάλιστα, δεις και το ολοκαίνουργιο, ειδικό green menu, φτιαγμένο και υπογεγραμμένο από διατροφολόγο, τότε πείθεσαι ότι εδώ το φαγητό είναι μια σοβαρή υπόθεση.


Στην κουζίνα, τον πρώτο λόγο έχει ο ικανός σεφ Θοδωρής Αφεντάκης, ο οποίος δείχνει να είναι παθιασμένος με το φαγητό και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κουβέντες του και το επιβεβαιώνεις όταν δεις και δοκιμάσεις τα πιάτα του. Το ταρτάρ τόνου πάνω σε γουακαμόλε συνδυάζεται ιδανικά με ρόδι, ανθό αλατιού και φύτρες (€14). Ωραία παρουσίαση του πιάτου και σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις το παιχνίδι των υφών και της ευχάριστης γεύσης. Ακολουθεί μια χορταστική πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και άνυδρα ντοματίνια που συνοδεύει βινεγκρέτ από ταχίνι και μέλι, ενώ στην κορυφή φιγουράρουν νοστιμότατα και ζουμερά μπιφτεκάκια γαλοπούλας (€12,50). Προσπεράσαμε τις προτάσεις του μενού με πίτσες και μπέργκερ και δοκιμάσαμε από τα ζυμαρικά τις πένες με τόνο, ελιές, ντομάτα και σχοινόπρασο με μια ελαφριά σάλτσα που ο σεφ είχε αρωματίσει με εξωτικό yuzu (€14). Το ζυμαρικό ήταν σωστά βρασμένο και του ταίριαζε η ανάλαφρη σάλτσα που δεν το έπνιγε. Από τα κυρίως, το μπουτάκι από κοτόπουλο σε τραγανή κρούστα, ψιλοκομμένο πάνω σε καπνιστό γιαούρτι που συνοδευόταν από ζωηρόχρωμα πράσινα φασόλια edamame και κύβους ντομάτας και δίπλα αραχνοΰφαντες ψητές πιτούλες ήταν ωραία ιδέα (€11). Ζουμερό το κοτόπουλο, απογειώνεται η νοστιμιά του από το καπνιστό γιαούρτι και δένει με την αναπάντεχη συνοδεία του πιάτου. Ωραία ψημένη ήρθε η ταλιάτα Black Angus, που τη συνόδευε εξαιρετικό ριζότο ρόκας ενισχυμένο με φλοίδες παρμεζάνας, πράσινα φύλλα ρόκας και ντοματίνια (€21). Ένα πιάτο χορταστικό που αποζημιώνει όσους αγαπούν το κρέας. Σημαντική είναι και η συμβολή του chef pâtissier Γιάννη Καλδάνη. Το μπανόφι (€7) που δοκίμασα από τα χέρια του, που ως ιδέα έχει γίνει της μόδας τώρα τελευταία, είχε τη δική του προσωπικότητα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εκτέλεση και, τελικά, στη γεύση.


Ωστόσο, πέρα από τον πλούσιο κατάλογο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το green menu που έχει επιμεληθεί ο γνωστός διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας. Επτά πιάτα με υλικά και συνδυασμούς με υγιεινή προσέγγιση για όσους θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, χωρίς να στερηθούν τις νόστιμες γεύσεις. Ωραία ιδέα και τα tips για τη διατροφική αξία των πιάτων. Θα δοκιμάσεις μακαρόνια χωρίς γλουτένη με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό αλλά και μπέργκερ σολομού με κινόα και βιολογικό ψωμί. Το Baron δείχνει ότι ξέρει να κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού του.

Baron, Μεταξά 30 & Ζησιμοπούλου, Γλυφάδα, 210 8940116.

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
Tomoe

Το Tomoe με την ιαπωνική κουζίνα, έπειτα από έναν χρόνο παρουσίας στα βόρεια προάστια, συνεχίζει με φρέσκες προτάσεις στο μενού. Ο γνωστός σεφ Χρόνης Δαμαλάς και η ομάδα του επιλέγουν τις καλύτερες πρώτες ύλες και προτείνουν να πάρουμε γεύση από χτένια σοτέ και μανιτάρια σιτάκε, μαριναρισμένες γαρίδες στο τηγάνι με ginger sesame paste συνοδεία ζεστού sake αλλά και το hit, που είναι το εξαιρετικής ποιότητας kobe που εισάγεται απευθείας από τη Ν. Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα εκλεκτό κρέας που στην πυρά αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη τεχνική και μας αποζημιώνει με τη μοναδική γεύση του. Το Tomoe για τις Κυριακές προτείνει και παιδικό μενού με 11 ευρώ, που θα φέρει την οικογένεια κοντά. Οι προτάσεις του μενού περιλαμβάνουν από σουσάκι με βραστή γαριδούλα ή μπουκίτσες γαριδούλας ποπκόρν μέχρι σουβλάκι κοτόπουλο με σαλτσούλα τεριγιάκι και θα μυήσουν και τα παιδιά στα γευστικά μονοπάτια της γιαπωνέζικης κουζίνας.

Τomoe, Γορτυνίας 11 & Δαγκλή, Κηφισιά, 210 8013553

Τέσσερα εστιατόρια που δοκιμάσαμε αυτή την εβδομάδα Facebook Twitter
La Suite Lounge

Ένας παλιός καλός γνώριμος επανέρχεται στο γαστρονομικό σκηνικό της Αθήνας. Ο σεφ Jérôme Serres, βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin, με μεγάλη θητεία σε σημαντικά αθηναϊκά εστιατόρια, υπογράφει το μενού του εστιατόριου La Suite Lounge του St.George Lycabettus, που θα τρέχει μέχρι το τέλος του 2015. H άφιξη του Jerome γίνεται και με αφορμή των 40 χρόνων λειτουργίας του ξενοδοχείου St. George Lycabettus. Το menu degustation τριών πιάτων με ένα ποτήρι σαμπάνια θα προσφέρεται στην τιμή των 40 ευρώ το άτομο για το βράδυ, ενώ το μεσημεριανό μενού με ένα ποτήρι κρασί στα 20 ευρώ το άτομο.

La Suite Lounge, Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416000


 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ