ΦΩΤΙΕΣ

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
2

Η Νύφη του Κόλπου συγκεντρώνει το ένα απρόσμενο χαρακτηριστικό μετά το άλλο. Πρόκειται να αποτελέσει τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου με ύψος 1.200 μέτρων. Δεν σχεδιάστηκε από τους Adrian Smith + Gordon Gill τους αρχιτέκτονες του Burj Khalifa, που είναι ο υψηλότερος ουρανοξύστης τώρα, και του Kingdom Tower που σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα τον ξεπεράσει, αλλά από την AMBS Architects, ένα ιρακινό αρχιτεκτονικό γραφείο. Επίσης δεν πρόκειται να ανεγερθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Σαουδική Αραβία. Ο κάτοχος του τίτλου του υψηλότερου κτηρίου θα βρίσκεται στην Βασόρα. Αυτό κι αν ξαφνιάζει, γιατί η Βασόρα ήταν η πόλη όπου σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη μάχη του Πολέμου στο Ιράκ το 2003. Α, και να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε επίσης πως η εδαφική συνοχή του Ιράκ σήμερα απειλείται.

Η επαρχία της Βασόρας όμως έχει μεταμορφωθεί. Τα 3 εκατομμύρια κάτοικοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανοικοδόμηση της και μάλιστα ασκούν σημαντικές για αυτονομία της επαρχίας. Ή μάλλον ας επαναδιατυπώσουμε εν μέρει την παραπάνω πρόταση: τα 3 εκατομμύρια πλούσιοι κάτοικοι με πετρελαιοπηγές. Είναι απόλυτα λογικό η Βασόρα, που προ Σαντάμ Χουσεϊν ήταν μια μητρόπολη, να αποτελέσει την νέα οικονομική πρωτεύουσα του Ιράκ.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter

Το πιο δυσεξήγητο στοιχείο όμως είναι το κτήριο αυτό καθεαυτό. Η ονομασία "Νύφη" ίσως προκύπτει από την δομή σαν πέπλο που μοιάζει να κυματίζει από το υαλοπέτασμα του κτηρίου ύψους 1.200 μέτρων ως τον θόλο που καλύπτει την βάση στο επίπεδο του εδάφους και εκτείνεται σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα. Το πως αυτό το κτήριο επιφάνειας σχεδόν 1.500.000 τ.μ. θα λειτουργεί ως κτήριο μηδενικής ενέργειας, τροφοδοτούμενο μόνο με ηλιακή ενέργεια, είναι απορίας άξιο. Εάν έστω προσεγγίσει την προσδοκώμενη αποδοτικότητα θα αποτελεί αποκορύφωμα αειφορίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενεργειακή κατανάλωση.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter

Εκείνο που κάνει την Νύφη να ξεχωρίζει είναι το μέγεθος της, κι όχι μόνο το ύψος της. Οι αρχιτέκτονες έχουν δημιουργήσει ένα γράφημα για να παρουσιάσουν την σημαντικά αυξημένη ωφέλιμη επιφάνεια που θα διαθέτει ο υπερ-ουρανοξύστης της Βασόρας. Η κολώνα του ανελκυστήρα και των μηχανολογικών στοιχείων εντός ενός κτηρίου δεν συρρικνώνεται όσο αυξάνεται το ύψος, οπότε για ένα ύψος χιλιομέτρου και κάτι χρειάζεται μια κατά πολύ ευρύτερη βάση για αρχή. Στην περίπτωση της Νύφης το ύψος του κτηρίου μπορεί να είναι είναι αποτέλεσμα ευκαιρίας. Η Νύφη δεν είναι το μόνο κατασκευαστικό έργο με σειρά διασυνδεόμενων ουρανοξυστών. Η 1 Dubai, μια κάθετη πόλη σχεδιασμένη από τους Adrian Smith + Gordon Gill, κάνει επίσης χρήση συνδεόμενων κτηρίων (στην περίπτωση αυτή τρία ενώ στη Νύφη θα είναι τέσερα). Ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο ίσως αντικατασταθεί εν τέλει από την κούρσα για την δημιουργία της πρώτης κάθετης πόλης.

Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Η "Νύφη του Κόλπου", ο υψηλότερος ουρανοξύστης του κόσμου, θα ανεγερθεί στη Βασόρα του Ιράκ Facebook Twitter
Design
2

ΦΩΤΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Αποκλειστικό / Οι αίθουσες του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στο φως

Mε την πρόσφατη παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ στον δήμο Πεντέλης, το θρυλικό Καστέλο της Ροδοδάφνης παύει να είναι κτίριο-φάντασμα και μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Design / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ