Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
0
Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Ο Francis Bacon με τον William Burroughs στο Λονδίνο, 1989.

Πάνω από 100 πίνακες του Francis Bacon πρόκειται να αποκαλυφθούν για πρώτη φορά στα πλαίσια ενός δεκαετούς εγχειρήματος να δημοσιευθεί ένας κατάλογος που να περιλαμβάνει όλα τα έργα του. Μάλιστα συμπεριλμβάνει τον πρώτο πίνακα μιας από τις πλέον γνωστές και προκλητικές σειρές έργων του, τους Ωρυόμενους Πάπες, ένα μέχρι πρότινος άγνωστο έργο που ανακαλύφθηκε ξεχασμένο σε μια ιδιωτική ιταλική συλλογή.

Το κληροδότημα Francis Bacon έχει πλέον ολοκληρώσει τον catalogue raisonné του καλλιτέχνη και θα τον δημοσιεύσει την άνοιξη του 2016 επ' αφορμή της επετείου του θανάτου του, τον Απρίλιο του 1992. Ο ίδιος ο Bacon κατέστρεψε πολλούς από τους πίνακες του και μόνο οι μισοί από το σύνολο των 584 που διασώθηκαν είναι διαθέσιμοι ή κυκλοφορούν. "Τα σχόλια για τον Bacon, κάποια καλά και κάποια λιγότερο καλά, έχουν βασιστεί στο ένα τρίτο του έργου του." λέει ο ιστορικός της τέχνης Martin Harrison ο οποίος τα τελευταία δέκα έτη προσπάθησε να ανιχνεύσει κάθε έργο του. "Ανεξάρτητα από την προσπάθεια τεκμηρίωσης του σωζόμενου έργου του, η μεγάλη αποκάλυψη του νέου catalogue raisonné θα είναι ότι για πρώτη φορά, το σύνολο της παραγωγής του καλλιτέχνη θα μπορεί να ιδωθεί και να αξιολογηθεί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στην αντίληψη που έχουμε για τους πίνακες του."

Ο ζωγράφος ζούσε ακραία και έχει διατυπωθεί με πειστικό τρόπο το επιχείρημα ότι τα σπουδαιότερα έργα του προέκυψαν από τις σαδομαζοχιστικές σχέσεις που είχε με άλλους άνδρες.

Η ανακάλυψη του Ωρυόμενου Πάπα για τον Harrison ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική. Αυτή η σειρά πινάκων είχε προκύψει από την εμμονή του Bacon με το πορτρέτο του Πάπα Ιννοκέντιου Ι' που είχε φιλοτεχνήσει ο Velazquez τον 17ο αιώνα. Στις δεκαετίες του '60 και του '70 ζωγράφισε αρκετές σπουδές πάνω στο θέμα αυτό και τα έργα που προέκυψαν θεωρούνται από τις πιο ισχυρές εκφράσεις μεταπολεμικού τρόμου απέναντι στα πεπραγμένα της ανθρωπότητας. Ως πρώτος Ωρυόμενος Πάπας μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν η Κεφαλή ΣΤ' του 1949, αλλά ο Harrison ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα προγενέστερο έργο φυλαγμένο σε μια αποθήκη. "Δεν είναι ένας εξαιρετικά σπουδαίος πίνακας αλλά είναι εξαιρετικά σπουδαίος από ιστορικής απόψεως."

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Τοπίο στη Μαλαμπάτα, 1964.

Ο ζωγράφος ζούσε ακραία και έχει διατυπωθεί με πειστικό τρόπο το επιχείρημα ότι τα σπουδαιότερα έργα του προέκυψαν από τις σαδομαζοχιστικές σχέσεις που είχε με άλλους άνδρες. Ο μεγάλος έρωτας της ζωής του ήταν ο Peter Lacy, πρώην πιλότος της Μάχης της Βρετανίας, σαδιστής, βίαιος και αλκοολικός. Ο κατάλογος ωστόσο μας αποκαλύπτει ότι υπάρχει λιγότερο σεξ στους διασωθέντες πίνακες του Bacon απ' ότι θα πίστευε κανείς. "Υπάρχουν μόνο 11 πίνακες στο συνολο του έργου του όπου άνδρες κάνουν σεξ, σε σύγκριση με 17 γυναικεία γυμνά για παράδειγμα".

Ο κατάλογος θα αντικάσταστήσει τον προϋπάρχοντα που χρονολογείται από τα μέσα της καριέρας του Bacon, δημοσιευμένο το 1964 από τον τότε διευθυντή της Tate, John Rothenstein και τον βοηθό του Ronald Alley. Ο κατάλογος εκείνος περιέχει μόνο 27σ πίνακες σε έγχρωμη αναπαραγωγή και η σύνταξη του χαρακτηρίστικες από μεγάλες δυσκολίες καθώς ο Bacon ήταν εξαιρετικά δύσκολος και μη συνεργάσιμος. "Είχαν την μοναδική δυσκολία να είναι ζωντανός ο Bacon, εγώ δεν υπέστην τέτοιο βάσανο" λέει ο Harrison.

Κατά την διάρκεια του όλου εγχειρήματος υπήρξαν πολλές υποδείξεις και λάθος μονοπάτια που οδήγησαν τον Harrison στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. "Πήρε δέκα χρόνια οπότε από άποψη χρόνου ήταν ένα μνημειώδες εγχείρημα και ο τελευταίος χρόνος διήρκεσε ακόμα περισσότερο καθώς δεν κοιμόμουν σχεδόν καθόλου."

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από σπουδή για Πορτραίτο του Βαν Γκογκ Δ', 1957.

Τα έργα του Bacon πάντα πωλούνται σε υψηλές τιμές στις δημοπρασίες. Το τρίπτυχο "Τρεις σπουδές του Lucian Freud" πωλήθηκε το 2013 στην τιμή ρεκόρ των 127,3 εκ. ευρώ.

Ωστόσο το έργο του Bacon όπως το γνωρίζουμε βασίζεται σε έναν πυρήνα περίπου 180 πινάκων. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι σε ιδιωτικές συλλογές και ανήκουν σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν ή να δανείσουν τα έργα. "Πολλοί από τους ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν καμία δημοσιότητα. Κατάφερα να έχω πρόσβαση στους πίνακες γιατί συντάσσω τον catalogue raisonné και σκέφτηκαν: α, ναι θα έρθει αυτός ο παράξενος και βαρετός τύπος."

Ο Harrison δήλωσε ότι ήταν αναμφισβήτητα ενθουσιασμένος που ήταν ο πρώτος ιστορικός τέχνης που είδε κάποιους πίνακες. Αν έπρεπε να επιλέξει έναν αγαπημένο θα διάλεγε το Τοπίο στη Μαλαμπάτα του 1964, το οποίο κάποτε άνηκε στον συγγραφέα Roald Dahl, το οποίο πρωτοείδε ως φοιτητής. "Δεν το κατανοούσα. Δεν είχα καν ακουστά τον Francis Bacon και είχα καθηλωθεί, Μέχρι σήμερα θυμάμαι να σκέφτηκα ότι επρόκειτο για ιδιοφϋία. Δεν είχα ξανδεί κάτι τέτοιο και τα χρώματα με είχαν απλά μαγέψει."

Η Heni Publishing θα κυκλοφορήσει τον κατάλογο στις 28 Απριλίου σε πέντε πανόδετους τόμους, τρεις με τους πίνακες και δύο με εισαγωγή και βιβλιογραφία. Ο κατάλογος θα τυπωθεί στην Ιταλία και θα κοστίζει 1.400 ευρώ.

Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από το Πορτραίτο του George Dyer στον Καθρέπτη, 1968.
Πάνω από 100 άγνωστα έργα του Francis Bacon εμφανίζονται στο νέο του catalogue raisonné Facebook Twitter
Λεπτομέρεια από την Σπουδή στον Velazquez, 1950. Πρόκειται για ένα από τα άγνωστα έργα που συμπεριλαμβάνονται στον νέο κατάλογο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ