Οι μουσικάρες της δεκαετίας του 1970. Πάρε νά'χεις...

Οι μουσικάρες της δεκαετίας του 1970. Πάρε νά'χεις... Facebook Twitter
0

 

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή τη μαγική δεκαετία, που ακόμα και μετά από τόσους μικρούς και μεγάλους πολέμους, υπήρξε το τελευταίο οχυρό ονειροπόλησης, ελεύθερου έρωτα, ανατρεπτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αναζήτησης ενός πολύχρωμου κόσμου. Πριν οι οθόνες στειρώσουν το μυαλό, τότε που το μοναδικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν η βόλτα στην πλατεία και στις ντίσκο. Τότε που μαζευόντουσαν στα σπίτια, φέρνοντας ένα μπουκάλι ουίσκι και ίσως μερικά βινύλια για να συμπληρώσουν το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς. Οι μουσικές που ξεπρόβαλαν αυτή τη δεκαετία ήταν πολλές και γράψανε μια μεγάλη πορεία στην ιστορία της μουσικής. Όλα τα μουσικά ρεύματα, παλιά και νέα, ενισχύθηκαν με παρουσίες μουσικών συγκροτημάτων που για πάντα θα ακούγονται όπου υπάρχει πάρτι, χαρά και γενικά όταν #cuttypaizei στην πόλη με retro mood.  

Ξεχωρίσαμε πέντε μουσικά γεγονότα από τα πολλά που συνέβησαν τότε, για όλα τα γούστα, γιατί κανείς δεν χρειάζεται να μείνει παραπονεμένος. Heavy Metal, Glam Rock, Soul, Reggae, Disco και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε retro μουσικά events στο urbanadventures.gr, μία πλατφόρμα που σκοπό έχει να αναδείξει τις urban κουλτούρες τις πόλης.

1970: Οι Black Sabbath κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο. Ένα μουσικό είδος γεννιέται και δεν είναι άλλο από το Heavy Metal. Βασικά μέλη του συγκροτήματος είναι ο Όζι Όσμπορν στα φωνητικά, ο Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα και ο Γκίζερ Μπάτλερ στο μπάσο. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1970 κυκλοφορεί το ομώνυμο ντεμπούτο-άλμπουμ του συγκροτήματος. Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει το πρώτο single του συγκροτήματος,το κλασικό πλέον Paranoid που θα είναι και το τραγούδι από το οποίο θα πάρει το όνομά του το 2ο άλμπουμ που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Ο πρώτος δίσκος έφτασε στο # 8 στη Μεγάλη Βρετανία και το # 23 στις Η.Π.Α., όπου παρέμεινε στα τσαρτ για πάνω από ένα χρόνο, ενώ ο δεύτερος κατατάσσεται στους δίσκους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία του heavy metal.

1971: Ο Marvin Gaye κυκλοφορεί το single What's Going On με δική του παραγωγή και κρυφά από τον Berry Gordy της Motown. Το τραγούδι γράφτηκε με αφορμή τον κοινωνικό αναβρασμό και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που συνέβησαν στην Αμερική του Νίξον. Είναι ένα πολιτικό τραγούδι διαμαρτυρίας που το φοβήθηκε η Motown αλλά που το πίστεψε ο Marvin Gaye. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Renaldo "Obie" Benson και Marvin Gaye, ενώ η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Hitsville. Παίζεται αμέσως με μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο, αν και αρχικά απαγορευμένο, φτάνοντας μέσα σε ένα μήνα στο top ten των Billboard Hot 100 και Hot Selling Soul Singles, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτό το κάνει ένα από τα πιο καλοπουλημένα singles της Soul, στρώνοντας τον δρόμο για τους μετέπειτα θρύλους Sly Stone, Curtis Mayfield και Stevie Wonder.

1972: Ο David Bowie δημιουργεί τον Ziggy Stardust. Ο μοναδικός θεατρικός Bowie εφευρίσκει και παρουσιάζει στον κόσμο μια νέα περσόνα, ένα διαστημικό concept, μια μορφή ανδρόγυνου alter ego του. Ο Ziggy, ένας bisexual εξωγήινος ροκ σούπερ σταρ, έρχεται στην γη για να τη σώσει αλλά τελικά θα καταστραφεί από την έξαλλη ζωή, τις συνήθειές του και όσους πιστούς ενέπνευσε...  Ο δίσκος Ziggy Stardust & the Spiders from Mars, κυκλοφορεί τον Ιούνιο και θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς της δεκαετίας. Είναι η ώρα που γεννιέται το glam rock.

1975: Ο Bob Marley & the Wailers κυκλοφορούν το «No Woman, No Cry», από το άλμπουμ Natty Dread, τραγούδι που θα τους κάνει γνωστούς και έξω από τα σύνορα της Τζαμάικα. Ο Μάρλευ γίνεται πια αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη μουσική ρέγγε μια από τις πλέον αγαπητές, τον ίδιο σύμβολο (μουσικό και επαναστατικό) για πολλές γενεές από τότε, ντύνοντας μελωδικά τα καλοκαίρια μας. Η ζωντανή ηχογράφηση του κομματιού θεωρείται και η πιο επιτυχημένη, με το περιοδικό Rolling Stone να το κατατάσσει στο No. 37 από τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

 

1977: Η ντίσκο παίρνει φωτιά με το Saturday Night Fever. Η ταινία με τον Τραβόλτα που  δίνει τα χορευτικά ρέστα του, κυκλοφορεί σε μουσική των Bee Gees. Το παγκόσμιο αυτό κινηματογραφικό χορευτικό φαινόμενο θα κάνει αυτό το soundtrack τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην κατηγόρια του (με πάνω από 25 εκατομμύρια πωλήσεις), ή μήπως το αντίστροφο; Δεν είναι μαύρος, αυτοί -αν και ήδη διάσημοι- δεν είναι cool αλλά κάνουν έναν πλανήτη να χορεύει ασταμάτητα, μέχρι και σήμερα. Χάριν της ιστορίας, η ντίσκο, στις αρχές του ’70, είναι ένα περιθωριακό μουσικό είδος καθότι ακούγεται αποκλειστικά σε μέρη που συχνάζουν μαύροι και ομοφυλόφιλοι. Μέχρι που φτάνουμε στο 1975, οπότε και αρχίζει να κερδίζει έδαφος στην αμερικάνικη νύχτα και δη αυτή της Νέας Υόρκης. Η συνέχεια είναι γνωστή και ο δρόμος στρωμένος από ροδοπέταλα.

Έχουμε πολλά να θυμηθούμε από τη δεκαετία του 1970 κι ακόμη περισσότερα να ανακαλύψουμε γι' αυτή σήμερα μέσα από τις retro προτάσεις του urbanadventures.gr, ένα project που έχει βαλθεί να μας μυήσει στα μυστικά της retro κουλτούρας αλλά και να μας φέρει κοντά με όλες τις urban κουλτούρες της πόλης. Ρίξτε μία ματιά στην ατζέντα του και μάθετε πρώτοι όταν #cuttypaizei στην πόλη, βρείτε ψαγμένα spots και κλείστε μία θέση για να δείτε τι ενδιαφέρον κρύβεται στην πόλη μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT