Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό

Τα "ζόμπι νέας γενιάς" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κρατούν στο χέρι κινητό Facebook Twitter
1

Άνθρωποι με το κεφάλι μονίμως κατεβασμένο. Στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στην καφετέρια. Όχι δεν είναι δυστυχισμένοι, ούτε σκεπτικοί. Είναι απλά τόσο εθισμένοι με το κινητό τους που νιώθουν την ακατανίκητη ανάγκη να το κοιτάζουν συνέχεια- ακόμη κι όταν περπατούν.

 

Με αφορμή αυτό το τόσο γνώριμο πλέον σημείο των καιρών, η Washington Post, σε εκτενές ρεπορτάζ της φέρνει στο προσκήνιο τα "ζόμπι με το κεφάλι κάτω και το μυαλό αλλού" και χαρακτηρίζει "ζωντανούς-νεκρούς" τους οδοιπόρους με το κινητό στο χέρι, παραθέτοντας τους κινδύνους που ελοχεύουν ανά πάσα στιγμή, ενώ κρούει και το καμπανάκι, σημειώνοντας πως η συνεκδοχική αφηρημάδα πλέον κοστίζει μέχρι και ζωές.

Μέχρι σήμερα το κινητό ήταν κόκκινο πανί όσον αφορά στην οδήγηση, με χιλιάδες θανατηφόρα περιστατικά να επιβεβαιώνουν το πόσο επικίνδυνο είναι να χρησιμοποιεί κανείς το κινητό του ενώ οδηγεί και άλλες τόσες καμπάνιες να μάχονται κατά της χρήσης του. Ποιος θα φανταζόταν, όμως, πως υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επειδή είχαν το νου τους στο κινητό κι όχι στο τι συμβαίνει στο δρόμο, ενώ περπατούν.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 60% των Αμερικανών βαδίζουν αφηρημένοι, είτε επειδή μιλούν στο κινητό είτε επειδή κάτι κοιτάζουν σε αυτό. Τα "ψηφιακά ζόμπι", όπως τα αποκαλεί ο Alan S. Hilibrand της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών, γεμίζουν όλο και πιο συχνά τα κρεβάτια των νοσοκομείων. "Το 2005 σημειώθηκαν σε ετήσια βάση 256 περιπτώσεις ανθρώπων που τραυματίστηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν το κινητό τους ενώ περπατούσαν" λέει ο Hilibrand. "Ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε μέχρι το 2010" συμπληρώνει, με τα 2/3 να είναι γυναίκες και πάνω από τους μισούς κάτω των 40 ετών.

Το φαινόμενο είναι τόσο σύνηθες που υπάρχει μάλιστα και μια πόλη στην Κίνα, με πληθυσμό άνω των 9 εκατομμυρίων, που έχει τοποθετήσει και πινακίδες που γράφουν "Απαγορεύονται τα κινητά" προκειμένου να υπενθυμίζει στους κατοίκους της την επικινδυνότητα της χρήσης τους.

Ερωτηθέντες βέβαια οι Αμερικανοί σχετικά με το πως βλέπουν τη δημόσια χρήση τους κινητού τους, το 77% θεωρεί πως δεν δημιουργεί προβλήματα. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Pew Research Center, είναι πολύ δύσκολο πλέον για τους ανθρώπους να αγνοήσουν τα κινητά τους. "Κάθε φορά που χτυπά ή δονείται το κινητό μας, είναι σαν κάποιος να μας σκουντάει. Οι άνθρωποι, αναπόφευκτα, έχουν εξοικιωθεί πάρα πολύ με τη χρήση τους. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα μήνυμα, είναι σαν κάποιος να κάνει στον εγκέφαλό μας, ένεση ντοπαμίνης", λένε οι ερευνητές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ