Comfort food

Comfort food Facebook Twitter
Be Happy Burger Cocktail bar
0

Τα μπεργκεράδικα δίνουν και παίρνουν, προσφέροντας τη λύση για comfort food κι ακολουθώντας τον δρόμο για εύκολο φαγητό made in USA. Ένα καινούργιο μαγαζί, το Be Happy Burger bar στο Αιγάλεω, δίνει το δικό του στίγμα, συνδυάζοντας τα μπέργκερ με... δροσιστικά κοκτέιλ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Be Happy έχει βρει τη θέση του πάνω στην πλατεία Θηβών και ο χώρος του μοιράζεται ανάμεσα στο μπεργκεράδικο με την ανοιχτή κουζίνα και στο μπαρ με τα κοκτέιλ. Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι το καλό γούστο και τη διακοσμητική άποψη του αρχιτέκτονα Στέλιου Βακιρτζή, με τις γκρι αποχρώσεις, το δάπεδο από λαμαρίνα και τους μοντέρνους καναπέδες. Η ζωή όμως βρίσκεται στην πλατεία, στα τραπεζάκια και στους ψηλούς καναπέδες με τις πολύχρωμες μαξιλάρες που καταλαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Από την ανοιχτή κουζίνα η ομάδα των μαγείρων κινείται με φοβερή ταχύτητα, σαν να παρακολουθείς ταινία σε γρήγορη κίνηση. Παρακολουθώ μια παρέα νεαρών όταν τους σερβίρονται τα λαχταριστά μπέργκερ. Τα κινητά βγαίνουν και αμέσως ποστάρουν φωτογραφίες με αυτά. Μου άρεσε ο κατάλογος, που είναι ξεκάθαρος στη φιλοσοφία αυτού που προσφέρει, με φωτογραφίες από μπέργκερ, σαλάτες, fries, starters, dogs, main dishes, γλυκά και κοκτέιλ. Οι επεξηγήσεις κάτω από κάθε πρόταση του μενού σε βοηθούν να αποφασίσεις τι τραβάει η όρεξή σου. Αρχή με ωραιότατη, δροσερή σαλάτα «Be Happy» (€4,80) με μαρούλι, iceberg, ζουμερά ντοματίνια, κύβους πράσινο μήλο, τραγανά κρουτόν, ξεροψημμένο μπέικον και παρμεζάνα Reggiano. Η σος που αγκάλιαζε τη σαλάτα ήταν νόστιμη και σε ιδανική δόση, αφήνοντας τα φρέσκα λαχανικά να έχουν τον πρώτο λόγο. Ακολούθησε το μπέργκερ 100% Greek (€6,50), με καλοφτιαγμένο μπιφτέκι από μοσχαρίσιο φρέσκο κιμά, μαρούλι, ντομάτα, ροδέλες κρεμμύδι, μια πινελιά λιαστή ντομάτα, ελιές, φέτα, ρίγανη και σκόρδο mayo που αγκάλιαζε ένα αφράτο καρβελάκι. Το ψωμί στο μπέργκερ παίζει σημαντικό ρόλο και αυτό ήταν πραγματικά πολύ καλό και «έδενε» με τη φιλοσοφία του ελληνικής προσέγγισης του μπέργκερ. Γευστικό και αφράτο ήταν και το μπριός που φυλάκιζε το Be Happy μπέργκερ (€6,90) με μπιφτέκι, διπλό τυρί τσένταρ, τραγανό μπέικον, φύλλα iceberg, ντομάτα και σος. Χορταστικές και λιμπιστικές οι τραγανές τηγανητές πατάτες με τη φλοίδα. Κάνεις την αρχή τσιμπολογώντας μια πατάτα και δύσκολα σταματάς. Το Bollywood με ψωμί μπριός έρχεται με φαλάφελ, ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο, iceberg, μαγιονέζα και μάνγκο τσάτνεϊ (€7,50) και καλύπτει τη χορτοφαγική διάθεση. Για όσους δεν αρκούνται στα μπέργκερ, από τα dogs, το Greek (€3,30) είναι κολασμένο. Βουτάς βουλιμικά και θέλεις να καταβροχθίσεις το ψημένο στο γκριλ χωριάτικο λουκάνικο μέσα σε ωραίο αφράτο φραντζολάκι με ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη, σκόρδο mayo και μουστάρδα. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τριάντα δύο μπίρες προσφέρει η λίστα για να συνοδεύσεις το φαγητό σου και, φυσικά, πολλά και απολαυστικά κοκτέιλ για να συνεχίσεις τη βραδιά σου. Αυτό που θα αντιληφθείς στο φιλόξενο Be Happy είναι ότι υπάρχει αναζήτηση της καλής ποιότητας και ο συνιδιοκτήτης Βασίλης Τσακιρίδης δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη του. Γι' αυτό θα φύγεις happy.

☛ Be Happy Burger Cocktail bar, Θηβών & Ιερά Οδός, Αιγάλεω, 210 5310095


Η αύρα περασμένων εποχών της γειτονιάς, με τις εργατικές κατοικίες του '40 που σκαρφαλώνουν στις παρυφές των Πετραλώνων, δίπλα στον λόφο Κοίλης, είναι το ιδανικό ντεκόρ για το καινούργιο φαγοποτείον «Παξιμαδοκλέφτρα». Νέοι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες του, οι Βαγγέλης Σταύρακας και Γιώργος Κατσαρής, που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον επαγγελματικό δρόμο τους μέσα από την εστίαση και όχι από τις σπουδές που ακολούθησαν. «Στην εστίαση, αν φερθείς σωστά, θα πας καλά. Είναι μια δραστηριότητα που είναι ακόμα ζωντανή» υποστηρίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με καλή διάθεση φροντίζει τους θαμώνες μαζί με τον Γιώργο, που τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ. Και στην κουζίνα, νέοι μάγειροι, με κέφι και όρεξη, η Ιωάννα Καφτάνη και ο Αντώνης Ρούσος, μαγειρεύουν φροντισμένους μεζέδες. Τα λευκά, άνετα τραπέζια απλώνονται κάτω από δέντρα, στα «πόδια» του καταπράσινου λόφου, και συντηρούν ιδανικά την αίσθηση διακοπών. Δροσιά, χαλάρωση, χρωματιστά λαμπιόνια, γλάστρες με ευωδιαστούς βασιλικούς και καλή διάθεση. Αν και η ονομασία του μαγαζιού σε προετοιμάζει για μεζέδες ταβέρνας, χαζεύοντας το μενού διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πιάτα με ελληνική καταγωγή αλλά και διεθνή. Δροσερή και με ολοζώντανες τις πρασινάδες ήρθε η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, σταφίδες, καρύδια, κατσικίσιο τυρί chèvre και λευκό μπαλσάμικο (€8). Καλοδεχούμενο ξεκίνημα για ένα καλοκαιρινό δείπνο. Η μελιτζάνα με τη φρέσκια μοτσαρέλα, την ντομάτα και τον βασιλικό (€5) έδεναν σε ένα γευστικό, μοσχοβολιστό σύνολο που έκανε την κάθε μπουκιά απολαυστική. Καλοφτιαγμένα ήταν και τα πιτάκια με διάφορα τυριά, ραντισμένα με μαυροσούσαμο και μια ιδέα μέλι (€4) – τραγανά και ωραία τηγανισμένα. Η μελιτζανοσάλατα (€4,50) είναι χειροποίητη, βγάζει ωραίο κάπνισμα και ευτυχώς δεν ήταν πατημένη στο σκόρδο, αφήνοντας τη γοητεία της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Πολύ καλό ήρθε το κοτόπουλο, σε γενναίες μπουκιές, περασμένο σε καλαμάκι (€7) που μαρινάρεται, και ψημένο τόσο ιδανικά, που κρατά τους χυμούς του. Συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατάτες που τις τσιμπολογάς με λαχτάρα. Και έτσι, για αλλαγή, δοκιμάσαμε ένα νοσταλγικό πιάτο, μπιφτέκι με σος ροκφόρ και μανιτάρια (€8). Χορταστική μερίδα και γευστική. Ο κατάλογος δεν σε κουράζει, προσφέρει όμως και δύο ζυμαρικά για τους λάτρεις του είδους. Κρασί στην καράφα, χύμα λευκό ή ερυθρό από τη Νεμέα, μπίρες και τσίπουρο είναι τα ποτά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Στην Παξιμαδοκλέφτρα θα περάσεις όμορφα με την παρέα σου και θα φας νόστιμα, με τιμές πολύ προσιτές.

☛ Παξιμαδοκλέφτρα, Καλλιρρόης 166, Αθήνα, 210 3463668

Comfort food Facebook Twitter
Ε/Γ Ταξιδεύοντας


Tο Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια είναι το αδελφάκι της γνωστής ψαροταβέρνας Ταξιδεύοντας στο Κερατσίνι που βρήκε απάνεμο αγκυροβόλι σε μια ήσυχη γειτονιά στη Νέα Ερυθραία. Η κουζίνα του ευωδιάζει θάλασσα και ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία της σάλας. Θα νιώσεις οικεία στο λιτό και φιλικό περιβάλλον του με τις θαλασσινές αποχρώσεις. Η πράσινη αυλή του είναι μια όαση δροσιάς και άνεσης – πλανάται η αίσθηση πως οι διακοπές συνεχίζονται. Οι ιδιοκτήτες του Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια έχουν εμμονή με ό,τι φρέσκο βγάζει η ελληνική θάλασσα. Του λόγου το αληθές το ανακαλύπτεις στους ψαρομεζέδες που έρχονται από την κουζίνα και η γεύση δεν λαθεύει. «Η πρώτη ύλη είναι φρέσκια και πιστεύουμε ότι όσο πια απλά μαγειρευτεί, τόσο καλύτερα θα αναδείξει τις χάρες της» υποστηρίζει ο συνιδιοκτήτης Ιορδάνης Σπαρίδης. Στην κουζίνα, ο εξαιρετικός σεφ Ηλίας Κόκκορης ενστερνίζεται απόλυτα αυτή την άποψη μαγειρεύοντας χωρίς φιοριτούρες, πράγμα που ανακαλύπτεις με μεγάλη χαρά στα πιάτα του – μάλιστα, μέσα στον Σεπτέμβρη θα μαγειρεύει ένα ειδικά επιλεγμένο μενού μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε εβδομάδα, με γεύσεις που θα μυρίζουν θάλασσα. Για να ερεθίσουμε την όρεξη, δοκιμάζουμε το καρπάτσιο από πελαγίσιο λαβράκι μαριναρισμένο με πιπέρι και λεμόνι (€13), αραχνοΰφαντο, με βελούδινη υφή και γεύση ντελικάτη. Εξαιρετικός μεζές που θα εκτιμήσουν οι μερακλήδες είναι το σπιτικό, καπνισμένο σκουμπρί (€9,50) που ενισχύεται με κρεμμύδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο. Ο γαυροντολμάς (€5,90) είναι γευστικός και καλοφτιαγμένος, με το σκορδάτο φιλέτο γαύρου να τυλίγεται σε τρυφερό αμπελόφυλλο. Το γαριδάκι της Χαλκίδας (€6,80) βγαίνει από το τηγάνι λαχταριστό και τρώγεται με το χέρι. Οι σουπιές (€8,90) μιλούν ελληνικά και ο σεφ τις περνάει ανάλαφρα από το τηγάνι και τις συνοδεύει με άνηθο, κρεμμύδι και λαδολέμονο, στοιχεία που ανεβάζουν έξυπνα τη γευστική ένταση. Είναι τρυφερές, ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Το φιλέτο της ψητής σαρδέλας (€7), ραντισμένο με αφράλατο, είναι τόσο ζουμερό που σε γοητεύει η βαθιά νοστιμιά αυτού του ταπεινού ψαριού. Στο μενού φιγουράρουν και ενδιαφέρουσες θαλασσινές μακαρονάδες καθώς και το βαρύ πυροβολικό, που είναι τα φρέσκα μεγάλα ψάρια. Τα τηγανητά, χρυσοκόκκινα, ζουμερά μπαρμπούνια (€16,50/μερίδα) είναι να τα πιεις... στο ποτήρι. Η κάρτα των κρασιών έχει ενδιαφέρουσες ετικέτες σε καλές τιμές, αλλά μπορείς να επιλέξεις και από τη λίστα με τα αποστάγματα. Φεύγοντας, την ικανοποίησή σου θα επιβεβαιώσει το γραμμένο στον τοίχο σλόγκαν «Το ζωντανό είναι καλύτερο από το φρέσκο».

☛ Ε/Γ Ταξιδεύοντας στα βόρεια, Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ