Λαφαζάνης: Η ΕΚΤ στραγγαλίζει τις ελληνικές τράπεζες και ο Πούτιν στηρίζει την Ελλάδα

Λαφαζάνης: Η ΕΚΤ στραγγαλίζει τις ελληνικές τράπεζες και ο Πούτιν στηρίζει την Ελλάδα Facebook Twitter
0

Για συνέχιση του στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει τις περικοπές στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντλούν ρευστότητα.

Μιλώντας στην εκπομπή "Ελλάδα Ώρα Μηδέν" ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι "οι τράπεζες δεν έχουν κλείσει από την κυβέρνηση", αλλά "έχουν στραγγαλιστεί από την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ δυστυχώς με την κάλυψη και την ενθάρρυνση των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ".

"Αδικαιολόγητα, απαράδεκτα μας έχουν κόψει τον ELA. Και βλέπετε συνεχίζουν τον στραγγαλισμό. Αυτός ο στραγγαλισμός φτάνει να έχει πλέον εγκληματικές διαστάσεις", πρόσθεσε ο υπουργός.

Για να μην συμβεί αυτό, όπως επισήμανε, θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει προσυπογράψει "τα τελεσίγραφα τα οποία" επέβαλαν οι δανειστές. "Εκβιάζουν την Ελλάδα όχι την κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ερωτηθείς, δε, έαν η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο Eurogroup νέες προτάσεις ο κ. Λαφαζάνης απάντησε:

"Δεν είμαι στη διαπραγματευτική ομάδα...δεν νομίζω όμως ότι είναι επαρκής ο χρόνος στο νέο υπουργό Οικονομικών από σήμερα που ανέλαβε μέχρι αύριο που θα πάει στο Eurogroup να έχει ετοιμάσει μια πρόταση".

Ο κος Λαφαζάνης μίλησε επίσης για την επίσκεψή του στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. όπως ανέφερε μετέβη ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα που αφορούν τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πούτιν που ακολούθησε.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαφαζάνης, το τηλεφωνικό ραντεβού ήταν προγραμματισμένο πριν το δημοψήφισμα και σε αυτό εκφράστηκε η στήριξη του προέδρου της Ρώσικης ομοσπονδίας προς την Ελλάδα αυτήν την στιγμή, ενώ η ατζέντα του αφορούσε αφενός σε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις Ελλάδας - Ρωσίας, καθώς και στο δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πρόσθεσε σχετικά ότι ο Ρώσος πρόεδρος στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. "Δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική των δανειστών, θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία η οποία να είναι θετική για την αναπτυξιακή της πολιτική", υπογράμμισε.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από μια τρίτη χώρα, εκτός Ευρωζώνης "όταν βρισκόμαστε σε μια χρηματοδότηση Ευρωζωνική", όπως επισήμανε.

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε: "Είναι πιθανόν όμως να έχουμε όφελος ως χώρα και ως κοινωνία από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Και εδώ κάνουμε μια καλή προσπάθεια στην οποία βρίσκεται και ο αγωγός".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM