Παραίτηση του πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Παραίτηση του πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Facebook Twitter
0

Ο Μάριος Σπηλιόπουλος παραιτήθηκε από πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών πριν καν περάσουν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ως κύριος λόγος για την απόφασή του προβάλει την κλονισμένη υγεία του που δεν του επιτρέπει να διενεργήσει έναν ενδελεχή οικονομικό, διαχειριστικό και νομικό έλεγχο, ο οποίος θα αποκαταστήσει το κύρος της ΑΣΚΤ.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας και τα μέλη του Συμβουλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εξηγεί ότι η κατάσταση που παρέλαβε ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το νόμο 4009 που για τον ίδιο έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Ενώ ο νόμος συγκεντρώνει όλα τα "μικρομάγαζα" (εταιρείες, δωρεές, κληροδοτούμενα κτλ) κάθε Σχολής που είχαν δημιουργηθεί τις εποχές του φθηνού χρήματος, σε ένα ΝΠΙΔ, ο κ. Σπηλιόπουλος όταν ανέλαβε καθήκοντα συνειδητοποίησε ότι όχι μόνο αυτό δεν τηρήθηκε στην ΑΣΚΤ, αλλά ιδρύθηκαν άλλες δύο εταιρείες. 

Γράφει ο ίδιος:

"* Στις 10 Ιουλίου2014, δηλαδή μετά τις εκλογές που με ανέδειξαν Πρύτανη, και πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, ιδρύθηκε ένας «Φιλόμουσος Οργανισμός Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της ΑΣΚΤ» με τη μορφή μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ), που αποτελεί εμπορική εταιρία. Η εν λόγω εταιρία έλαβε ΓΕΜΗ 131418201000 στις 4.8.2014. Τη στιγμή, δηλαδή, που έπρεπε να στήσουμε το ΝΠΙΔ που μας καλούσε η Πολιτεία, εμείς, όντας ιδεολογικά αντίθετοι στο νόμο πλαίσιο διότι τάχα προάγει την εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ, προτιμήσαμε να στήσουμε μια άλλη εμπορική εταιρία στη θέση του!

* Λίγους μήνες νωρίτερα, στήθηκε και μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) για την Υλοποίηση του έργου μεταφοράς σε κτίριο, νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ. Το καταστατικό της έγινε την 1 Απριλίου 2014 και έλαβε ΓΕΜΗ 129736201000 στις 2.4.2014. Στην προκειμένη περίπτωση, αντί να προβούμε στη δημιουργία του ΝΠΙΔ με τις εγγυήσεις του νόμου, επιλέξαμε να φτιάξουμε μια ΑΜΚΕ.

* Στο μεταξύ διαπίστωσα πως ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) χρηματοδοτούσε έργα που μικρή σχέση είχαν με το ερευνητικό πεδίο της Σχολής. Σύμφωνα με το νόμο, ο ΕΛΚΕ έπρεπε να υπαχθεί και αυτός στο νέο ΝΠΙΔ που μας ζητούσε να ιδρύσουμε ο νομοθέτης.

Την κατάσταση αυτή, κύριε Πρόεδρε, αδυνατώ να διαχειριστώ με κλονισμένη υγεία, λόγος για τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ, εις τρόπον ώστε ένας νέος Πρύτανης να διενεργήσει έναν ενδελεχή οικονομικό, διαχειριστικό και νομικό έλεγχο, ο οποίος θα αποκαταστήσει το κύρος της ΑΣΚΤ. Θα επιθυμούσα να ήμουν εγώ αυτός που θα έφερε σε πέρας αυτό τον έλεγχο και θα διαχειριζόταν τις συνέπειές του. Όμως, η υγεία μου, δεν μου το επιτρέπει".

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βορίζια: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η επιστροφή της σορού του 39χρονου στο σπίτι του

Ελλάδα / Βορίζια: Σε κλίμα βαθιάς οδύνης η επιστροφή της σορού του 39χρονου στο σπίτι του

Σύμφωνα με τοπικά έθιμα, επειδή τρία από τα παιδιά του ήταν ακόμη αβάπτιστα, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου μια σύντομη τελετή σε κοντινό χωριό, προκειμένου να μπορέσει να μεταφερθεί η σορός του στο σπίτι
LIFO NEWSROOM
Βορίζια: Ο εισαγγελέας στο ΠΑΓΝΗ – Διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο φρουρούμενους τραυματίες

Ελλάδα / Βορίζια: Ο εισαγγελέας στο ΠΑΓΝΗ – Διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο τραυματίες

Πρόκειται για έναν 25χρονο, αδελφό του 27χρονου ιδιοκτήτη του σπιτιού όπου σημειώθηκε η έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, και έναν ακόμη 26χρονο κάτοικο των Βοριζίων.
LIFO NEWSROOM
ΡΟΤΒΑΙΛΕΡ ΕΠΙΘΕΣΗ

Ελλάδα / Επίθεση ροτβάιλερ στην Καλαμάτα: Κατατέθηκε μήνυση για κακοποίηση ζώου - «Το χτύπησε με την αλυσίδα»

Σύμφωνα με επικεφαλής ομάδας κατά της κακοποίησης ζώων, το σκυλί ήταν «ζώο εργαλείο» και «ο σκοπός του ήταν η γέννα και η πώληση κουταβιών, όχι η συντροφιά»
LIFO NEWSROOM