Δημιουργήθηκε προσθετικό 'βιονικό' χέρι με αίσθηση αφής

Δημιουργήθηκε προσθετικό 'βιονικό' χέρι με αίσθηση αφής Facebook Twitter
"Με το νέο τεχνητό χέρι του ο ασθενής αισθάνεται μια σταγόνα νερό που πέφτει επάνω του και μπορεί να πιάνει ένα κεράσι χωρίς να το λιώνει"
0

Ένα τεχνητό, προσθετικό χέρι που αποκαθιστά με ρεαλισμό την αίσθηση της αφής σε άτομα που υπέφεραν ακρωτηριασμό, εφήυραν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, σε συνεργασία με το τμήμα Ιατρικής αποκατάστασης βετεράνων πολέμου της περιοχής.

Όπως αναφέρει το New Scientist, εδώ και σαράντα χρόνια η προσθετική αντιμετώπιζε την πρόκληση αποκατάστασης της αφής προτείνοντας διάφορες μεθόδους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όμως τώρα, με τη βοήθεια αισθητήρων που στέλνουν παλμούς απευθείας στις νευρικές απολήξεις, οι επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν την αίσθηση της αφής σε δύο εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα. 

Με την νέα μέθοδο, το 'βιονικό' χέρι βοηθάει "τον ακρωτηριασμένο άνθρωπο να μπορεί πια να πιάνει με το τεχνητό χέρι του κάτι τόσο μαλακό, όσο ένα κομμάτι βαμβάκι και να το νιώθει, να αισθάνεται μια σταγόνα νερού να πέφτει πάνω στο τεχνητό χέρι του, να βάζει οδοντόπαστα στην οδοντόβουρτσά του και να πιάνει ένα κεράσι χωρίς να το λιώνει", αναφέρει το ΑΠΕ.

Αν και η κλινική μελέτη της νέας εφεύρεσης πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες μόνο, ένας εκ των συμμετεχόντων δήώσε ότι φεύγοντας από το εργαστήριο ένιωθε να αφήνει το πραγματικό του χέρι πίσω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist.

[BBC]

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM