Μια μπουκιά στα γρήγορα

Facebook Twitter
0

Πριν από αρκετά χρόνια, κάποιος μεγαλύτερος από μένα, μου είπε ότι όταν ξεκίνησε να δουλεύει το μεσημεριανό στα γραφεία ήταν ιερή ώρα. Μιλάμε για τη δεκαετία του ’80, και μιλάμε για την Ελλάδα – όχι για το Mad Men του 2012. Ισχυριζόταν ότι τότε ήταν απολύτως φυσιολογικό να φύγεις από το γραφείο και να πας με τους συναδέλφους σου ή μόνος σου για να φας κανονικό γεύμα μιας ώρας. Αυτή η πληροφορία, που δεν έχω διασταυρώσει ποτέ (υπάρχει κανείς που μπορεί να το επιβεβαιώσει;) μου έχει κολλήσει όλα αυτά τα χρόνια. Αν είναι αλήθεια, πότε έγινε το μεσημεριανό στη δουλειά πολυτέλεια;

Φαντάζομαι – αλλά κι έχω δει – ότι υπάρχουν γραφεία που αυτή η παράδοση εξακολουθεί να υπάρχει, έστω και κουτσουρεμένη. Στα πιο ανθρώπινα γραφεία είναι αυτονόητο ότι θα πας στο κουζινάκι και θα φας ό,τι έχεις φέρει ή παραγγείλει. Όμως υπάρχει η βιάση και οι τύψεις ότι κάνεις κάτι που θα μπορούσες να αποφύγεις και κοιτάς πάνω από τον ώμο σου αν σε κοιτάει το αφεντικό. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται εφικτό το να δουλεύεις 8 ώρες χωρίς να φας;

Σε μια δουλειά που ήμουν κάποτε όταν τα αφεντικά «ανακάλυψαν» ότι πηγαίναμε εκτός γραφείου για φαγητό (όπου δουλεύαμε πάνω από δέκα ώρες) βρήκαν τη λύση: μας αγόραζαν ψωμί και κασέρι και το άφηναν στην κουζίνα. Η ψυχολογική πίεση έπιασε. Όταν έφτανε η πείνα στο απροχώρητο μασουλάγαμε τυριά πάνω από τα χαρτιά και τα γεμίζαμε ψίχουλα. Πάντως, σταματήσαμε να βγαίνουμε έξω.

Η ώρα του μεσημεριανού εξακολουθεί να είναι ιερή στην Αμερική. Κανείς δεν τολμά να σε ενοχλήσει, είναι το δικαίωμά σου. Μεταξύ 12 και 1 τα μαγαζιά ξεχειλίζουν από τον κόσμο. Αυτή την εποχή μια έκθεση παρουσιάζει το φαινόμενο και την ιστορία του μεσημεριανού φαγητού στη Νέα Υόρκη: λέγεται Lunch Hour NYC και υποστηρίζεται από φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα. Όταν η πόλη γέμισε από μετανάστες και η κοινωνία μεταμορφώθηκε με την ταχύτατη βιομηχανοποίηση το σύντομο σνακ του αγρότη έγινε ένα βασικό γεύμα, αφού η μέρα τεντώθηκε αρκετά. Η ιστορία ξεκίνησε με μεγάλες καφετέριες αντρών-γυναικών στα μεγάλα γραφεία για να καταλήξει σε κουζινάκια χωρίς φως. Η ιστορία όωμς κάνει κύκλους.  Οι πραγματικά πετυχημένες σύγχρονες εταιρίες όμως, όπως η Google και η Yahoo, έχουν επαναφέρει το θέμα γιατί ξέρουν ότι νηστικό αρκούδι δε χορεύει, κι αν το αρκούδι τρώει υγιεινά θα χορεύει και καλύτερα. Να δούμε πότε θα φτάσει αυτή η συνειδητοποίηση και στην Ελλάδα.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ