H δίαιτα του Ολυμπιονίκη

Facebook Twitter
0

«Να περπατήσουμε για να τα κάψουμε» λέμε όταν τρώμε για βραδινό φαγητό που αντιστοιχεί σε μία μέρα, κι αυτό που εννοούμε είναι περπάτημα μέχρι το μπαρ. Πολύ αστεία ψευδαίσθηση: μια ολόκληρη ώρα περπάτημα καίει 238 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι για να κάψεις ένα χάμπουργκερ 700 θερμίδων πρέπει να περπατήσεις για τρεις ώρες χωρίς σταματημο. Για ένα καφέ λάτε μεσαίου μεγέθους πρέπει να περπατήσεις 68 λεπτά και για ένα κουτάκι κόκα κόλα μόλις 52 λεπτά.

Αυτά για τους κανονικούς ανθρώπους που η καθημερινότητά τους έχει μόνο περπάτημα (και αν). Οι επαγγελματίες αθλητές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φάσματος τρώνε ποσότητες που δε μπορούμε να φανταστούμε. Ένας κωπηλάτης που προπονείται τρεις φορές την ημέρα για τους Ολυμπιακούς πρέπει να τρώει 6.000 θερμίδες την ημέρα, που δεν συστήνονται σε καμία περίπτωση σε κανονικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα:

7:00

Μεγάλο μπολ δημητριακών

Μισό λίτρο ημίπαχο γάλα με μπανάνα

1-2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και μέλι ή μαρμελάδα

Ένα ποτήρι χυμός

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησης

9:45

Ομελέτα

Φασόλια στο φούρνο

Λίγο ψητό μπέικον

Μια μερίδα ψητά μανιτάρια ή ντομάτες

2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο

1 λίτρο πούλπα φρούτων

11:00

1 λίτρο νερό

500 ml μιλκσέικ από ημίπαχο γάλα

13:00

Μακαρόνια μπολονέζ ή κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών

Πράσινη σαλάτα

Φρούτα

1 λίτρο πούλπα φρούτων

1 λίτρο νερό

17:30

Μεγάλο μπολ δημητριακών με ημίπαχο γάλα ή 4 φέτες τοστ με ελαιόλαδο και μαρμελάδα με μεγάλο ποτήρι γάλα

Φρούτα

500 ml νερό

19:30

Ψητό κρέας ή ψάρι, όπως σολωμό, τόνο ή κοτόπουλο, ή άπαχο κόκκινο κρέας

6-7 βραστές πατάτες ή ρύζι

Μεγάλη μερίδα λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότα, καλαμπόκι ή αρακά

1 ψωμάκι

1 γιαούρτι  άπαχο και μία μπανάνα ή άλλο φρούτο

750 ml νερό

21:30

Ζεστή σοκολάτα και γκοφρέτα δημητριακών

Με όλο αυτό το φαγητό, πότε προλαβαίνουν να προπονηθούν;

Το Reuters φωτογράφισε την ημερήσια κατανάλωση κάποιων μελών της Ολυμπιακής ομάδας της Τουρκίας

Η 22χρονη Merve Aydin είναι δρομέας 800 μέτρων. Η ημερίσια της κατανάλωση είναι 3.000 θερμίδες.

Η Elif Jale Yesilirmak είναι 26 χρονών και αγωνίστρια πάλης και τρώει 3.000 θερμίδες καθημερινά. «Αντί για κόκκινο κρέας τρώω γενικά σολωμό. Πιστεύω ότι το ψάρι είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό. Επίσης πολύ νερό. Πίνω τουλάχιστον πέντε λίτρα την ημέρα.»

Ο αθλητής άρσης βαρών Mete Binay καταναλώνει 3.500 θερμίδες την ημέρα. Πίνει τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα πριν κοιμηθεί. Τρώει κυρίως κόκκινο κρέας. Τρώει επίσης πολλά γλυκά καθημερινά και πριν τους αγώνες συμπληρώνει τη διατροφή του με βιταμίνες σε χάπια.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή, αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ