Sci-fi food

Facebook Twitter
0

Φυτά με καρπούς-μπριζόλες, ροφήματα που δίνουν δύναμη αλόγου, φαστ-φουντ από το διάστημα – η επιστημονική φαντασία ασχολείται πάρα πολύ με το φαγητό. Η τροφή συνδέεται άμεσα με πολιτική και τις κοινωνικές συνθήκες και πολλοί συγγραφείς θέλησαν μέσω από την περιγραφή των συνθηκών σίτισης να σχολιάσουν, να προειδοποιήσουν, και μερικές φορές έπεσαν και μέσα.

Η πείνα και η έλλειψη κρέατος στις φτωχές χώρες δεν είναι κάτι καινούριο και έχει απασχολήσει συγγραφείς sci-fi με πολλούς τρόπους. Ο H. Beam Piper περιέγραψε το 1961 ένα φυτό που βγάζει πρωτεΐνη, το οποίο ονόμασε “Butcher Plant”. Θα έλυνε τα προβλήματα των φτωχών και τα διλήμματα των χορτοφάγων; Ο ήρωας αναφωνεί «και οι κτηνοτρόφοι! Και οι έμποροι κρέατος; Για να μην πω για αυτούς που ασχολούνται με τη συσκευασία του…», βλέποντας την άλλη πλευρά. «Φαντάζομαι» απαντάει ο σύντροφός του «ότι το σωστό θα ήταν να πωλούνται οι σπόροι απευθείας και αποκλειστικά στους αγρότες. Ή αν η τιμή τους ήταν ένα δολάριο ή ενάμισι δολάριο το σακουλάκι, αντί για δέκα σεντς.»

Ο Frank Herbert έγραψε το 1969 για το «ψευδοκρέας», ένα προϊόν που κατασκευάζεται στο εργαστήριο και δεν απαιτεί θανάτωση ζώων. Στο σύμπαν του Whipping Star η παγκόσμια οικονομία είναι τόσο προχωρημένη ώστε κανείς δε χρειάζεται να ασχολείται με τη γεωργία.

Ονειροπόλοι; Σίγουρα. Γεγονός είναι ότι φέτος τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μπιφτέκι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου σε εργαστήριο. Αφού δεν εννοούμε να τρώμε λιγότερο κρέας, πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση.

Μια άλλη έννοια που παρουσιάζεται συχνά είναι του «ιερού» και ισχυρού φαγητού που δίνει υπερφυσικές δυνάμεις. Ψήγματα θρησκευτικής παράδοσης για ψωμιά που έχουν ευλογηθεί εμφανίζονται στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, με το ψωμί-για-το-δρόμο, το lembas των Ξωτικών. Το lembas είναι σαν κεκάκι, καφέ απ’ έξω και μαλακό μέσα. Δεν ξεραίνεται και δεν χαλάει, αν διατηρηθεί μέσα στα φύλλα που το τυλίγουν τα ξωτικά και μια μπουκιά «δίνει δύναμη για πορεία μιας μέρας», έγραψε ο Τόλκιν, «γεμίζει το στομάχι ενός ανθρώπου», λέει ο Λέγκολας στην ταινία. Όπως και να έχει, αποδίδει.

Μακάρι να υπήρχε τέτοιο ψωμί στ’ αλήθεια – και πάλι, θα είχε λυθεί το θέμα της πείνας, αν βέβαια τα Ξωτικά ήθελαν να μοιραστούν τη συνταγή με τους ανθρώπους. Η ιδέα είναι πολύ ελκυστική στο σύγχρονο άνθρωπο και ειδικά σ’ αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Διάφορα θαυματουργά υγρά με φωσφοριζέ χρώματα πωλούνται τα οποία «αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες» ή κάτι τέτοιο. Έχουμε αρκετό δρόμο μέχρι το lembas, αν και οι φανατικοί της τριλογίας ισχυρίζονται ότι έχουν τη συνταγή:

Για 10-12 κομμάτια lembas (“ψωμί-για-το-δρόμο”)

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι

1 κουτάλι σούπας μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι αλάτι

8 κουταλιές σούπας κρύο βούτυρο

1/3 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι μέλι

2/3 φλιτζάνια γάλα/κρέμα γάλακτος

½ κουταλάκι βανίλια


Προθερμάνετε το φούρνο τους 220 βαθμούς Κελσίου

Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ

Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα κι ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το γάλα/κρέμα και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος ενός εκατοστού.

Κόψτε την σε τετράγωνα 7x7 εκατοστών και τοποθετήστε τα σε ταψί με χαρτί ψησίματος.

Χαράξτε τα χιαστί (επιφανειακά) με ένα μαχαίρι.

Ψήστε για 12 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να ροδίσουν.

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος σας στο δάσος του Λοθλόριεν, να ξέρετε ότι στη γλώσσα Κουένυα το ψωμί είναι bass, το κρέας rhaw, το καλαμπόκι iau και η μπίρα *iaunen.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT