Απαγορεύεται να παχαίνεις!

Facebook Twitter
0

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο για κάτι αμφισβητούμενο: αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου τα ποτήρια αναψυκτικών που υπερβαίνουν τα 470ml.

Αυτές τα γιγαντιαία ποτήρια – μοιάζουν περισσότερο με κουβάδες, μάλιστα το μεγαλύτερο από αυτά έχει χερούλι – βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση γύρω από την Times Square, η οποία είναι γεμάτη με τουρίστες. Μάλιστα για κάποιο συγκεκριμένο είδος τουριστών αυτά τα μυθικά ποτήρια αποτελούν πόλο έλξης. Το Big Gulp, που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, είναι το μπεστ σέλερ της αλυσίδας 7- eleven.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης πυροδότησε έκρηξη διαμαρτυριών και επαίνων από διαφορετικές πλευρές. Την ώρα που η ίδια πολιτεία αποφασίζει να μειώσει τις ποινές για κατοχή μαριχουάνας, ενοχοποιεί το τσιγάρο και τις θερμίδες. Αυτές είναι οι νέες αμαρτίες του σύγχρονου κόσμου.

Κι άλλες δυτικές χώρες προσανατολίζονται στη δαιμονοποίηση των θερμίδων. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση της Δανίας θέσπισε επιπλέον φόρους για φαγητά που περιέχουν περισσότερο από 2.3% λίπος, κάτι που απαγορεύει πολλά γαλακτοκομικά και κρέατα. Η Γαλλία αποφάσισε να φορολογήσει τα ποτά με ζάχαρη ελπίζοντας να κερδίσει 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (τουλάχιστον αυτοί δεν ισχυρίζονται ότι το κάνουν για το καλό του κόσμου). Το ίδιο σκέφτεται να κάνει η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι 470ml ζαχαρώδους υγρού κάνουν κακό στην υγεία. Ποιό θα είναι το κέρδος αν απαγορευτούν οι θηριώδεις συσκευασίες; Θα κόψουν την όρεξη αυτών που τις αγόραζαν; Όχι, και τώρα θα αγοράζουν δύο ποτήρια αντί για ένα. Θα βοηθήσει ώστε οι μελλοντικές γενιές να συνειδητοποιήσουν ότι το μεγαλύτερο δεν είναι και το καλύτερο;  Μάλλον ναι. Υπάρχει κάποια λογική, αλλά αυτό που ενοχλεί είναι η ενοχοποίηση και η έννοια της τιμωρίας προς τους υπέρβαρους, όταν είναι σαφές ότι παχυσαρκία συνδέεται με τη φτώχια και την κατάθλιψη.

Τα υγιεινά, τα φρέσκα και τα βιολογικά τρόφιμα, όλα αυτά που τρώει ο Μπλούμπεργκ καθημερινά θεωρώντας ότι το κάνει επειδή προσέχει την υγεία του, είναι αυτά που απλώς βρίσκονται συνέχεια στο περιβάλλον του και είναι αυτά που κοστίζουν περισσότερο. Εκτός από το φαγητό που απαιτείται για καλή υγεία, είναι και το θέμα της άσκησης. Η άσκηση μέσα στην πόλη δεν είναι δωρεάν και το είδος της άσκησης που απαιτείται για ανθρώπους με πρόβλημα βάρους πρέπει να είναι εξειδικευμένο και απαιτεί ακόμα περισσότερα χρήματα. Το τζανκ φουντ, η ζάχαρη, οι μεγάλες συσκευασίες δίνουν την ψευδαίσθηση της πολυτέλειας σ’ αυτούς που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κομψό κρασί και λίγο χαβιάρι. Ο κόσμος δεν χρειάζεται απαγορεύσεις – χρειάζεται πρόσβαση σε καλύτερο φαγητό σε καλές τιμές. Το σύστημα που «πολεμάει» την παχυσαρκία είναι το ίδιο σύστημα που συντηρεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, κάνοντας την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Αφού το πρόβλημα τελικά είναι τα λεφτά, ίσως κάποια χώρα κάποτε αποφασίσει να φορολογήσει αυτούς που τα έχουν.

«Ένας εκατομμυριούχος εκτιμά ένα πρωινό που αποτελείται από χυμό πορτοκαλιού και μπισκότα Ryvita» γράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο «Στις Φάμπρικες του Γουήγκαν Πάιαρ», μια έκθεση που έγραψε το 1937 για τους ανθρακωρύχους της Αγγλίας. Όταν είσαι άνεργος, που σημαίνει ότι είσαι υποσιτισμένος, βαριεστημένος και δυστυχισμένος, δεν θέλεις να φας βαρετό υγιεινό φαγητό. Θέλεις να φας κάτι «νόστιμο»… Το λευκό ψωμί με μαργαρίνη και το τσάι με ζάχαρη δεν σε θρέφουν αλλά είναι νοστιμότερα.» 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ