Απαγορεύεται να παχαίνεις!

Facebook Twitter
0

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο για κάτι αμφισβητούμενο: αποφάσισε να θέσει εκτός νόμου τα ποτήρια αναψυκτικών που υπερβαίνουν τα 470ml.

Αυτές τα γιγαντιαία ποτήρια – μοιάζουν περισσότερο με κουβάδες, μάλιστα το μεγαλύτερο από αυτά έχει χερούλι – βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση γύρω από την Times Square, η οποία είναι γεμάτη με τουρίστες. Μάλιστα για κάποιο συγκεκριμένο είδος τουριστών αυτά τα μυθικά ποτήρια αποτελούν πόλο έλξης. Το Big Gulp, που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία, είναι το μπεστ σέλερ της αλυσίδας 7- eleven.

Η ανακοίνωση της πρόθεσης πυροδότησε έκρηξη διαμαρτυριών και επαίνων από διαφορετικές πλευρές. Την ώρα που η ίδια πολιτεία αποφασίζει να μειώσει τις ποινές για κατοχή μαριχουάνας, ενοχοποιεί το τσιγάρο και τις θερμίδες. Αυτές είναι οι νέες αμαρτίες του σύγχρονου κόσμου.

Κι άλλες δυτικές χώρες προσανατολίζονται στη δαιμονοποίηση των θερμίδων. Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση της Δανίας θέσπισε επιπλέον φόρους για φαγητά που περιέχουν περισσότερο από 2.3% λίπος, κάτι που απαγορεύει πολλά γαλακτοκομικά και κρέατα. Η Γαλλία αποφάσισε να φορολογήσει τα ποτά με ζάχαρη ελπίζοντας να κερδίσει 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (τουλάχιστον αυτοί δεν ισχυρίζονται ότι το κάνουν για το καλό του κόσμου). Το ίδιο σκέφτεται να κάνει η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι 470ml ζαχαρώδους υγρού κάνουν κακό στην υγεία. Ποιό θα είναι το κέρδος αν απαγορευτούν οι θηριώδεις συσκευασίες; Θα κόψουν την όρεξη αυτών που τις αγόραζαν; Όχι, και τώρα θα αγοράζουν δύο ποτήρια αντί για ένα. Θα βοηθήσει ώστε οι μελλοντικές γενιές να συνειδητοποιήσουν ότι το μεγαλύτερο δεν είναι και το καλύτερο;  Μάλλον ναι. Υπάρχει κάποια λογική, αλλά αυτό που ενοχλεί είναι η ενοχοποίηση και η έννοια της τιμωρίας προς τους υπέρβαρους, όταν είναι σαφές ότι παχυσαρκία συνδέεται με τη φτώχια και την κατάθλιψη.

Τα υγιεινά, τα φρέσκα και τα βιολογικά τρόφιμα, όλα αυτά που τρώει ο Μπλούμπεργκ καθημερινά θεωρώντας ότι το κάνει επειδή προσέχει την υγεία του, είναι αυτά που απλώς βρίσκονται συνέχεια στο περιβάλλον του και είναι αυτά που κοστίζουν περισσότερο. Εκτός από το φαγητό που απαιτείται για καλή υγεία, είναι και το θέμα της άσκησης. Η άσκηση μέσα στην πόλη δεν είναι δωρεάν και το είδος της άσκησης που απαιτείται για ανθρώπους με πρόβλημα βάρους πρέπει να είναι εξειδικευμένο και απαιτεί ακόμα περισσότερα χρήματα. Το τζανκ φουντ, η ζάχαρη, οι μεγάλες συσκευασίες δίνουν την ψευδαίσθηση της πολυτέλειας σ’ αυτούς που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κομψό κρασί και λίγο χαβιάρι. Ο κόσμος δεν χρειάζεται απαγορεύσεις – χρειάζεται πρόσβαση σε καλύτερο φαγητό σε καλές τιμές. Το σύστημα που «πολεμάει» την παχυσαρκία είναι το ίδιο σύστημα που συντηρεί το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, κάνοντας την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν. Αφού το πρόβλημα τελικά είναι τα λεφτά, ίσως κάποια χώρα κάποτε αποφασίσει να φορολογήσει αυτούς που τα έχουν.

«Ένας εκατομμυριούχος εκτιμά ένα πρωινό που αποτελείται από χυμό πορτοκαλιού και μπισκότα Ryvita» γράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο «Στις Φάμπρικες του Γουήγκαν Πάιαρ», μια έκθεση που έγραψε το 1937 για τους ανθρακωρύχους της Αγγλίας. Όταν είσαι άνεργος, που σημαίνει ότι είσαι υποσιτισμένος, βαριεστημένος και δυστυχισμένος, δεν θέλεις να φας βαρετό υγιεινό φαγητό. Θέλεις να φας κάτι «νόστιμο»… Το λευκό ψωμί με μαργαρίνη και το τσάι με ζάχαρη δεν σε θρέφουν αλλά είναι νοστιμότερα.» 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ