Σίλβια Πλαθ, η μαγείρισσα

Facebook Twitter
0


Out of the ash
I rise with my red hair
And I eat men like air.

Εκτός από συγγραφέας και ποιήτρια, η Σίλβια Πλαθ ήταν και πολύ καλή μαγείρισσα. Δουλεύοντας στην κουζίνα κατάφερνε να ηρεμήσει και να τακτοποιήσει τις άτακτες σκέψεις και τα άγχη της ζωής της πραγματοποιώντας αρχικά περίπλοκες συνταγές σε ένα μόνο μάτι γκαζιού.

Το αγαπημένο της βιβλίο μαγειρικής ήταν το the Joy of Cooking, το οποίο είχε διαβάσει με θρησκευτική ευλάβεια. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια νοικοκυρά που είχε συλλέξει πολλές συνταγές από τους γείτονές της και το εξέδωσε η ίδια. Τελικά έγινε ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία μαγειρικής στην Αμερική από το 1931 και μετά με συνεχείς επανεκδόσεις.

Όσοι μαγειρεύουν ξέρουν ότι η μαγειρική απαιτεί συγκέντρωση και ησυχία, και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σχεδόν εθιστική, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η παρατήρηση και η προσοχή αδειάζει το μυαλό από περιττές σκέψεις. Λέγεται ότι γράφοντας το  ποίημα «Λαίδη Λάζαρος» στο φούρνο της ψηνόταν μια πουτίγκα λεμονιού.

ΛΑΙΔΗ ΛΑΖΑΡΟΣ (μετάφραση: Νανά Ησαΐα) 

Το κατάφερα πάλι. 
Μια φορά στα δέκα χρόνια 
Το καταφέρνω – 
Ένα είδος θαύματος που περπατάει, το δέρμα μου 
Λαμπερό σαν αμπαζούρ των Ναζί, 
Το δεξί μου πόδι 
Ένα βάρος για τα χαρτιά, 
Το πρόσωπό μου ένα χωρίς χαρακτηριστικά, τέλειο 
εβραϊκό λινό. 
Τράβηξε την πετσέτα 
Ω εχθρέ μου. 
Σε τρομοκρατώ; - 
Η μύτη, οι κόγχες, ολόκληρες οι οδοντοστοιχίες; 
Η χαλασμένη αναπνοή 
θα χαθεί σε μια μέρα. 
Γρήγορα, γρήγορα η σάρκα 
Που έφαγε ο σοβαρός τάφος θα είναι 
Σα στο σπίτι της πάνω μου 
Κι εγώ μια χαμογελαστή γυναίκα. 
Είμαι μόνο τριάντα ετών. 
Και σαν τη γάτα έχω εννέα φορές για να πεθάνω. 
Αυτή είναι ο Αριθμός Τρία.....

Lemon Sponge Custard 

(Από το The Joy of Cooking, 1997 )

 

Υλικά

2 κουταλιές βούτυρο ανάλατο

2/3 φλιτζάνια ζάχαρη

Λίγο αλάτι

3 κρόκοι

3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ φλιτζάνι χυμός λεμονιού

2-3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα

4 ασπράδια αβγών

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα. Ανακατέψτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατέψτε. Προσθέστε αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει λείο. Προσθέστε σταδιακά το χυμό και το ξύσμα. Προσθέστε το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σφίξουν ελαφρά και προσθέστε τα στο μίγμα προσεχτικά. Βάλτε τη ζύμη στο φόρμα και ψήστε σε μπεν μαριί για 30 με 40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα δημιουργηθεί μια κρέμα επάνω και ένα κέικ από κάτω.

Η Σίλβια Πλαθ διαβάζει το ποίημά της

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ