Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών
0


ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ
, ο Fouad Haddad, είπε: «Ω kahk, άρχοντα της γενναιοδωρίας… δε θα σταματήσουμε ποτέ να σε φτιάχνουμε.» Πρόκειται για ένα κουλουράκι που έχει τις ρίζες του στις μέρες των Φαραώ. Και είναι επίσης το κουλουράκι που σημαδεύει την τελευταία μέρα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου και το κουλουράκι που τρώγεται το Πάσχα και τα Χριστούγεννα για τους χριστιανούς της Αιγύπτου. Το πλήρες όνομά του είναι Kahk al-Eid, που σημαίνει «το κουλουράκι της γιορτής.»

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους αυτό το κουλουράκι ήταν σνακ. Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk. Η ζύμη του είναι πολύ μαλακή και με ξύλινα καλούπια του δίνουν διάφορες μορφές με ανάγλυφα λουλούδια ή ζώα. Επίσης έφτιαχναν μεγαλύτερες πίτες από την ίδια ζύμη, τις οποίες κατέθεταν σε τάφους γιατί έπαιζαν και το ρόλο προστασίας, καθώς τους απέδιδαν και μαγικές ιδιότητες.

Kahk: Το πασχαλιάτικο κουλουράκι από την Αίγυπτο Facebook Twitter
Υπάρχουν ζωγραφιές στην αρχαία Θήβα και στη Μέμφιδα με την διαδικασία παραγωγής kahk.

Με το τέλος της φαραωνικής περιόδου κάποιες τελετουργίες παρέμειναν μεταξύ των χριστιανών. Τα kahk άρχισαν να έχουν το στολίδι του σταυρού αντί για τη μορφή του Άμμωνα. Η συνταγή υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες με διάφορα ονόματα και γέμιση διαφόρων ειδών, υπάρχει επίσης και χωρίς γέμιση, καλυμμένα με σουσάμι ή ζάχαρη άχνη, αρωματισμένα με μαχλέπι, κανέλα, γλυκάνισο, σε διάφορες αναλογίες. Αν ενδιαφέρεστε, μια εκδοχή είναι η εξής:

  • 500 γρ αλεύρι
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 50 γρ μαλακό βούτυρο
  • 16 γρ μαγιά (ή δύο κουταλιές ξηρή μαγιά)
  • 100 γρ χλιαρό νερό
  • 1 ½  κουταλάκι μαχλέπι
  • ½  κουταλάκι γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 ½ κουτάλι ζάχαρη άχνη

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαργαρίνη και το βούτυρο, μέχρι να απορροφήσει το λίπος όλο το αλεύρι.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και προσθέστε τη μαγιά και το μίγμα μπαχαρικών. Σκεπάστε το ελαφρά και αφήστε το σε θερμό σημείο για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να φουσκώσει. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο προσθέστε το αλεύρι.

Πλάστε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί μια ζύμη.

Σχηματίστε κουλουράκια και ψήστε τα στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ