Η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερη εγκληματικότητα

Η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερη εγκληματικότητα Facebook Twitter
0

Εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει στο περιβάλλον η κλιματική αλλαγή, πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Όπως αποφαίνεται μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα "Journal of Environmental Economics and Management" η αύξηση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει αρνητικά και την εγκληματικότητα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάθιου Ράνσον συσχέτισε στοιχεία από τη βάση εγκληματικότητας του FBI για τα έτη 1980 - 2009, με ημερήσια μετεωρολογικά στοιχεία για την ίδια περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο αν υϊοθετήσουμε το μέσο σενάριο και δεχθούμε ότι η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς ως το 2100, τότε η εγκληματικότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 0,5% έως 3,1%, ανάλογα με το είδος της παράβασης.

Αν και το ποσοστό φαντάζει μικρό, οι αριθμοί μόνο και μόνο για τις ΗΠΑ λένε κάτι διαφορετικό. Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις και άλλες 2,3 εκατ. πιο απλές, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η σχέση θερμοκρασίας και εγκληματικότητας έχει ερευνηθεί εδώ και χρόνια και οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις πως οι πιο ζεστές ημέρες ευνοούν την παραβατική συμπεριφορά, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί αυτό συμβαίνει. Ίσως το κρύο και η κακοκαιρία, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, αποθαρρύνουν μερικούς κακοποιούς, όπως τους κλέφτες, ενώ από την άλλη ένας ζεστός καιρός ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς την πιθανότητα να συμβούν παρεκτροπές. Επίσης, το ζεστό κλίμα πιθανώς επιδρά αρνητικά στη φυσιολογία μερικών τουλάχιστον ανθρώπων, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ