Πώς ένα βαζάκι Νουτέλα άρχισε να σώζει ζωές

Facebook Twitter
0


Το μόνο που σκέφτομαι όταν βλέπω ένα βαζάκι Νουτέλα είναι να το ανοίξω και να φάω λίγο. Ένας Γάλλος παιδίατρος όμως σκέφτηκε κάτι καλύτερο (που δεν συμπεριλάμβανε τον εαυτό του.)


Σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα φαγώσιμο, εμπλουτισμένο με βιταμίνες και θερμίδες με βάση το φυστίκι, με υφή σαν της Νουτέλα ως όπλο κατά της πείνας. Το προϊόν που προέκυψε λέγεται Plumpynut και ως τώρα έχει σώσει 1.9 εκατομμύρια ζωές.


Το θέμα της πείνας ήταν μόνιμα στο μυαλό του Briend. Προσπαθούσε να βρει ένα τρόπο κατασκευής ενός τροφίμου που θα έσωζε παιδιά αλλά σε απλή μορφή: χωρίς να απαιτούνται ειδικές συνθήκες υγιεινής, καθαρό νερό, ή ειδικούς. Η έμπνευση ήρθε μέσα από ένα βαζάκι Νουτέλα: διαβάζοντας τα συστατικά, ανακάλυψε ότι οι αναλογίες και τα υλικά ήταν σαν αυτά που συνιστούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το μόνο πρόβλημα ήταν το γάλα. Έτσι, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το γάλα με φυστικοβούτυρο κι έτσι θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα, χωρίς να απαιτείται καθαρό νερό (που είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα αυτών των χωρών.) Ήταν αυτό που έψαχνε: ένα προϊόν ιδιαίτερα θρεπτικό, που μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι ακριβό. Συνεργάστηκε με μία γαλλική εταιρία και το Plumpynutέγινε προσβάσιμο σε μεγάλη κλίμακα.


Πλέον κατασκευάζεται και στις χώρες που το έχουν ιδιαίτερα ανάγκη. Η γαλλική εταιρία παρέχει το βασικό μείγμα βιταμινών και μετάλλων οι οποίοι το συνδυάζουν με το φυστικοβούτυρο. Μία τέτοια εταιρία είναι το Projec Peanut Butterστο Μαλάουι.


Βέβαια, προσυσκευασμένες τροφές που παράγονται στην Ευρώπη είναι ανακούφιση και όχι λύση για τα παγκόσμια προβλήματα πείνας. Αυτό δεν γιατρεύει προβλήματα όπως ανεργία, έλλειψη παιδείας και φυσικές καταστροφές: το θέμα είναι τεράστιο, καθώς μπαίνει και ζήτημα ηθικής, όταν η πείνα γίνεται κερδοφόρα μπίζνες, κάτι που δε φαίνεται να ήταν μέσα στα σχέδια του εμπνευστή του, ο οποίος εξακολουθεί να αποφεύγει τη δημοσιότητα. Αν σας ενδιαφέρει το θέμα, περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ