Food Daily: Συνέντευξη με τον σεφ Μανώλη Ασλάνογλου

Food Daily: Συνέντευξη με τον σεφ Μανώλη Ασλάνογλου Facebook Twitter
0

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου από μικρός μυήθηκε στην τέχνη της εστίασης εργαζόμενος αρχτικά ως σερβιτόρορς και αργότερα βοηθός μάγειρα. Έχει θητεία από μεζεδοπωλεία και σουβλατζίδικα μέχρι πιτσαρίες (για να μάθει να γυρίζει το ζυμάρι, όπως λέει). Το πάθος για τη μαγειρική τον οδήγησε το 2002 σε σχολή της Ελβετίας, όπου και εργάστηκε μέχρι το 2007 σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα τελευταία χρόνια μαγειρεύει στο Βασίλαινα. Συνδυάζει την εληνική παράδοση με γεύσεις άλλων χωρών, κι αυτή του την τάση δοκιμάζει στο εστιατόριο Gaspar, όπου μαζί με τον Χρόνη Δαμαλά μπλέκουν γεύσεις Ανατολής και Δύσης. Φωτογραφίες: Ιωσηφίνα

 

  • Στο βιβλίο “Κουζίνα Εμπιστευτικό” του Anthony Bourdain περιγράφεται η ζωή των αφανών ηρώων της κουζίνας, που στην Αμερική είναι μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά και άντρες που χωρίς τη μαγειρική θα είχαν κακά ξεμπερδέματα με το νόμο. Εσύ έχεις ξεφύγει προ πολλού από την κατηγορία των αφανών, αλλά υπήρξες μέλος της: ποια είναι η σύσταση αυτής της ομάδας που δουλεύει πίσω από τις κλειστές πόρτες;

Όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε χώρο δράσης, δημιουργικό και ελεύθερο. είτε είναι στη τράπεζα (βλέπε κρίση!!),είτε είναι κουζίνα!

  • Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα κόβοντας δρόμο;

Δεν υπάρχει. Και αν υπήρχε δε θα ήταν σε σταθερή βάση. Η κουζίνα αντιπροσωπεύει το μάγειρα. Πάντα θα υπάρχουν αλλαγές και ανατροπές!

  • Αν το δούμε καθαρά καπιταλιστικά, ο μάγειρας θέλει καλό προϊόν σε χαμηλή τιμή και ο προμηθευτής θέλει να πουλήσει ακριβά κάτι που κοστίζει λίγο. Πως εξισορροπούνται αυτές οι αντίρροπες τάσεις; Μπορεί ένας προμηθευτής να εξαπατήσει ένα μάγειρα όπως ένας έμπορος μία νοικοκυρά;

Όταν η ποιότητα είναι εξαιρετική, οι τιμές παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Μόνο αν όλοι χρησιμοποιούμε άριστα προϊόντα θα εκλείψουν οι σαβούρες που εμείς παρόλα αυτά αναζητάμε λόγω "μπάτζετ''.

  • Πως αισθάνεσαι όταν κάποιος βάζει αλάτι στο φαγητό που έχεις φτιάξει από συνήθεια, πριν το δοκιμάσει; Πονάει η καρδιά μου όταν το βλέπω αυτό σε εστιατόρια και παρακαλάω να μην το έχει δει ο μάγειρας.

Δε βάζεις αλάτι στο τραπέζι. Κόβεις τις κακές συνήθειες.

  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς γευστικά μία χώρα στην οποία πάει για πρώτη φορά;

α) Φίλοι, β) Ανοιχτές ντόπιες αγορές, γ) Σούπερ μάρκετ και στα ράφια με τα έτοιμα φαγητά που θέλουν μόνο ζέσταμα! δ) Ανάλογα με τις εμπειρίες του ταξιδιώτη.

  • Μπορεί η μαθητεία δίπλα σε σημαντικούς σεφ να αντικαταστήσει την ακαδημαϊκή εκπαίδευση 100%;

Οι βάσεις της μαγειρικής και η κατανόηση των μεθόδων χρειάζονται ακαδημαϊκή  εκπαίδευση για να μπορείς να προχωρήσεις σε σύγχρονες μεθόδους και σε εξελιγμένη μαγειρική! Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Μόνο τυχαία περιστατικά.

  • Το μενού του Gaspar είναι ελληνικό με πολύ διεθνείς πινελιές, θα μπορούσαμε να πούμε μητροπολιτικό. Είναι τόσο δεκτικοί οι Έλληνες στις νέες γεύσεις ή παριστάνουν ότι είναι, για να μην κριθούν ντεμοντέ;

Είναι δεκτικοί αρκεί το φαγητό να είναι καλής ποιότητας και πολύ καλά εκτελεσμένο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ