Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης

Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης Facebook Twitter
0

Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης Facebook Twitter
#quote#

 

___________________

Μίλησε μας για αυτήν την παράσταση.

Το W.C. είναι μια απόπειρα. Μια απόπειρα να αφουγκραστούμε το τι συμβαίνει γύρω μας. Μια απόπειρα επίσης να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει. Στην Κύπρο, μετά τα γεγονότα του περασμένου Μάρτη, υποστήκαμε ένα είδος αναγκαστικής αφύπνισης. Γιατί λόγω της κοινωνική δομής του νησιού, δηλαδή μιας πολύ μεγάλης μεσαίας τάξης, η κρίση ήταν κάτι που αντιμετωπίζαμε με μια δόση αποστασιοποίησης. Και μετά ήρθε «ένας μεγάλος κρότος» και ανατράπηκαν τα πάντα. Οπότε μέσα από αυτή την παράσταση και εφόσον ο τρόπος που λειτουργούμε ως ομάδα είναι το επινοημένο θέατρο (devised), αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της διαχείρησης αυτού του θέματος.

 

Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης Facebook Twitter

Το WC είναι συντόμευση της λέξης Working Class. Παραπέμπει όμως και σε μια άλλη φράση. Πιστεύεις πως αυτή είναι η μοίρα της εργατικής τάξης; Υπάρχει ελπίδα;

Ο τίτλος του έργου είναι επηρεασμένος από το έργο του Μαγιακόφσκι «Μυστήριο Μπούφο», όπου οι καθαροί είναι οι αστοί και οι βρώμικοι είναι οι προλετάριοι. Έτσι ο αγγλικός όρος για την εργατική τάξη χρησιμοποιήθηκε δίνοντας μια τέτοιου είδους αλληγορία. Δεν ήταν δηλαδή πρόθεσή μας να ταυτίσουμε την εργατική τάξη με την τουαλέτα, μάλλον το αντίθετο! Ο λόγος που εστιάσαμε στην εργατική τάξη, ήταν η επαναστατικότητα η οποία την χαρακτηρίζει ιστορικά. Και φυσικά η ερώτηση, εφόσον οδεύουμε σε παρόμοιες άθλιες κοινωνικές συνθήκες, γιατί έχουμε χάσει αυτή την επαναστατικότητα; Όσον αφορά τη "μοίρα" της εργατικής τάξης, θεωρώ ότι εαν υπάρχει συνειδητοποίηση της δύναμής της τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αλλαγή. Οπότε το αν υπάρχει ελπίδα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την κοινωνική μας συνειδητοποίηση.

 

Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης Facebook Twitter
Η φωτογράφηση της Ομάδας One/Off για την παράσταση «W.C.», έγινε στις Εργατικές Κατοικίες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφισή τους.Οι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Πετεινάρη.

Στο δελτίο Τύπου μιλάς για μια «νέα τάξη πραγμάτων». Μπορείς να προβλέψεις ποιά θα είναι; Για αυτό θα μιλάει το έργο σου;

Η «νέα τάξη πραγμάτων» είναι κάτι που βιώνουμε εδώ και πολύ καιρό. Είναι τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας, είναι η εξάρτησή μας από τις τράπεζες, είναι η ανεργία που αυξάνεται ραγδαία, είναι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και που αν δεν βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε σ’αυτά, συνεχώς θα γίνονται χειρότερα.

Το έργο μας, προσπαθεί να αλλάξει λίγο την οπτική μέσα από την οποία βλέπουμε και διαπραγματευόμαστε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Επιχειρεί να βάλει ερωτηματικά σε πράγματα που ίσως αντιμετωπίζουμε ως δεδομένα.

Πόσο δύσκολο είναι να παρουσιάζεις πολιτικό θέατρο και μάλιστα devised σε ένα μικρό νησί με περιορισμένη θεατρική παιδεία;

Κατ’ αρχήν να πω ότι δεν θεωρώ ότι η Κύπρος έχει περιορισμένη θεατρική παιδεία. Ίσως αυτό να ίσχυε παλιά αλλά σίγουρα όχι την τελευταία δεκαετία. Έχουμε πληθώρα νέων δημιουργών και το κοινό είναι πολύ γενναιόδωρο. Σίγουρα υπάρχει μια τάση προς το πιο ‘παραδοσιακό’ θέατρο αλλά αυτό συμβαίνει παντού. Είναι θέμα αριθμών.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του devised, είναι ένα είδος που εκ φύσεώς του επικοινωνεί με το κοινό. Ακριβώς επειδή είναι βιωματικό, η ταύτιση είναι αναπόφευκτη. Ίσως βέβαια με ένα έργο όπως το W.C. να υπάρξει όντως μια δυσκολία στην αντιμετώπισή του, ακριβώς γιατί όπως είπα πριν, θέτει κάποια ερωτήματα που μπορεί κάποιος να μην θέλει ή να μην είναι έτοιμος να τα διαχειριστεί. Θα δούμε!

Πώς αντιδρά το κυπριακό κοινό στις παραστάσεις σου που διαρκώς του ζητούν να μπει σε διαδικασία αυτογνωσίας;

Μα νομίζω ότι η κάθε θεατρική παράσταση υποβάλλει τον θεατή σε μια διαδικασία αυτογνωσίας. Αυτή είναι και η λειτουργία της ταύτισης. Απλά σε αυτό που κάνουμε εμείς, επειδή δεν υπάρχουν ούτε ρόλοι, ούτε πλοκή, ο ηθοποιός κουβαλά μαζί του κάτι πολύ προσωπικό, πράγμα που κάνει τον θεατή να αισθάνεται ακόμα πιο κοντά σε αυτό που γίνεται πάνω στη σκηνή. Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση που είχαμε από το κοινό ήταν σχεδόν πάντα θετική, πολλές φορές μάλιστα πολύ συναισθηματική και επικοινωνιακή. Δηλαδή μετά την παράσταση ο κόσμος είχε την ανάγκη να συζητήσει αυτό που είδε και άκουσε.

Ποιό είναι το χρέος του καλλιτέχνη στις μέρες μας;

Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι ένας δημιουργός πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία στην οποία ζει. Αν όχι, τότε αυτό που κάνει δεν αφορά κανέναν. Η φράση «κάνουμε τέχνη για την τέχνη» δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνη. Πιστεύω επίσης ότι ο δημιουργός μέσα από το έργο του, πρέπει να βρίσκει τρόπους να μιλά στον μέσο άνθρωπο, να ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας.

 

Θέατρο στην Κύπρο της κρίσης Facebook Twitter

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Καραθάνος ετοιμάζει ένα ρέκβιεμ και μια γιορτή με αφορμή την ταινία «Τζένη Τζένη»

Θέατρο / To «Τζένη Τζένη» του '26 δεν είναι αυτό που περιμένεις

Στην ταινία του 1966 θριάμβευε το φως, το ελληνικό καλοκαίρι και η αγάπη. Στην παράσταση που σκηνοθετεί σήμερα ο Νίκος Καραθάνος βλέπει «το τελευταίο δειλινό πριν έρθει η νύχτα», ψάχνει το happy end και κοιτάζει με νοσταλγία μια εποχή αθωότητας που έχει οριστικά χαθεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κίττυ Παϊταζόγλου πιστεύει ότι η συναίνεση είναι μια πολύ εύθραυστη λέξη

Θέατρο / Κανείς δεν θα κάνει την Κίττυ στην άκρη

Μια από τις πιο ταλαντούχες και ιδιαίτερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Κίττυ Παϊταζόγλου, μιλά στη LifO για το τολμηρό έργο «Συναίνεση» στο οποίο πρωταγωνιστεί αλλά και για την εμπειρία της με τον σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε το καλοκαίρι που μας πέρασε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λέσλι Τράβερς: «Η όπερα είναι ένας κόσμος χωρίς όρια»

Θέατρο / Ο Λέσλι Τράβερς πήγε τη σκηνογραφία σε άλλο επίπεδο. Δες εδώ μαγεία

Με αφορμή τη νέα παραγωγή της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο διακεκριμένος σκηνογράφος μιλά για τη δύναμη της μουσικής να γεννά εικόνες και την όπερα ως ένα από τα πιο ζωντανά καλλιτεχνικά πεδία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Εύη Σαουλίδου / Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Μια από τις πιο προσηλωμένες στην τέχνη της ηθοποιούς της γενιάς της θα ζωντανέψει επί σκηνής μαζί με τέσσερις άντρες, σε μια ελεύθερη θεατρική διασκευή, την ταινία του Μάρκο Φερέρι «Το μεγάλο φαγοπότι».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Θέατρο / Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ανεβάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το τελευταίο διήγημα του Κάφκα, βλέποντας σε αυτό μια εξαιρετικά επίκαιρη αλληγορία για την προσπάθεια της τέχνης να επιβιώσει σε έναν κόσμο που δεν τη θεωρεί απαραίτητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό με νέα, φρέσκια ματιά

The Review / Σε κάποιους άρεσε ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο Χρήστος Παρίδης διαβάζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράσταση του Εθνικού, θυμούνται τους «Βυσσινόκηπους» που έχουν δει και ξεφυλλίζουν τη θαυμάσια μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Έρευνα / Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Τι χρειάζεται, τελικά, για να βγει μια παράσταση έξω από την Ελλάδα; Ποιος στηρίζει τους καλλιτέχνες; Ποια έργα «αρέσουν» στους ξένους; Ζητήσαμε από τους Έλληνες δημιουργούς Δημήτρη Παπαϊωάννου, Πρόδρομο Τσινικόρη, Ανέστη Αζά, Γιώργο Βαλαή, Χρήστο Παπαδόπουλο, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Πατρίσια Απέργη και Μάριο Μπανούσι να μοιραστούν την πορεία του ταξιδιού τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο / Στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης εξηγεί τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την όπερα του Ντονιτσέτι, «μουτζουρώνοντας» το μπελ κάντο του συνθέτη με ηχητικές παρεμβολές πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Θέατρο / O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Ο μουσικός εξηγεί πώς από το έργο του Φραντς Κάφκα εμπνεύστηκε την ομώνυμη μουσική περφόρμανς θέλοντας να μιλήσει για τον τρόπο που ακόμα και η υποψία του φόβου παραλύει τον άνθρωπο, ενώ ουσιαστικά παγιδεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης: «Πώς γίνεται να μην παρατηρείς όσα συμβαίνουν γύρω σου και να μην τα εισάγεις στην τέχνη σου;»

Θέατρο / Ένας από τους καλύτερους σκηνογράφους μας είναι μόλις 31 ετών

Λίγο προτού ανέβει το «Τζένη Τζένη», ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης της ομάδας bijoux de kant, του φιλμικού σύμπαντος του Βασίλη Κεκάτου, των αριστουργηματικών κόσμων του Γκολντόνι αλλά και της Μαρίνας Σάττι, αποκωδικοποιεί την ανοδική του πορεία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μιλά για το «Shopping and Fucking»

Θέατρο / «Shopping and Fucking»: Έτσι στήθηκε μια από τις πιο σοκαριστικές παραστάσεις των ’90s

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος θυμάται τις συνθήκες και την απήχηση της παράστασης του θεάτρου Αμόρε την περίοδο 1996-97 που υπήρξε ένα από τα πιο προκλητικά έργα που ανέβηκαν στην Αθήνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ