Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι

Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι Facebook Twitter
0
Κρατάμε για λίγο ακόμα το καλοκαίρι Facebook Twitter

21.9 Σαββατο

Ψωνίζω από τον μανάβη αυτό που θα ήθελα να είναι τα τελευταία σύκα της χρονιάς. Σιγά-σιγά να ξεμπερδεύουμε με τα καλοκαιρινά. Άντε να μείνουν τα σταφύλια λίγο ακόμα που δεν τα έχουμε χορτάσει, να φτιάξουμε και το γλυκό και μετά να μπούμε στα χειμωνιάτικα. Με ξέρετε, αγαπώ την περίοδο Νοέμβριος-Μάιος πιο πολύ. Και στη ζωή, και στην κουζίνα πιο συγκεκριμένα.

Λοιπόν, τα σύκα: ξέρω πως εδώ μας αρέσει να τα τρώμε σκέτα, έτσι παγωμένα ή κατευθείαν από τη συκιά. Άντε με λίγο τυρί ή σε καμιά σαλάτα ή με λίγο προσούτο. Και καλά κάνουμε, διότι τα ελληνικά σύκα είναι ένα θαύμα και δεν θέλουν πολλά πολλά. Οι ξένοι μάγειροι έχουν σκεφτεί τρόπους πολλούς να τα βάζουν σε φαγητά και γλυκά. Κάποιοι με φοβίζουν. Κάποιοι άλλοι είναι ενδιαφέροντες, όπως το να τα ψήσεις με μαύρη ζάχαρη και αρωματικά και να τα τελειώσεις με λίγο κρασί, να τα κάνεις ένα ωραίο παγωτό - ακόμα και σε tart tatin διαβάζω πως θα είναι ωραία, και μάλλον θα είναι.

Εγώ σήμερα τα βάζω σε ένα κέικ με σιμιγδάλι και νομίζω πως καλά κάνω. Διαβάζω τη συνταγή και ήδη φαντασιώνομαι τη γεύση. Στο μίξερ χτυπώ 250 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου και 250 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω σταδιακά πέντε αυγά μετρίου μεγέθους, αφήνοντας χρόνο μετά το κάθε αυγό για να ενωθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτω 300 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο, 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, τον χυμό και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια, και κάρδαμο - δέκα σπόρους από κάρδαμο που έχω βγάλει το εξωτερικό τους κέλυφος κι έχω αλέσει σε σκόνη. Αδειάζω το μισό μείγμα σε ταψί για κέικ (20 cm) και στην επιφάνειά του απλώνω σύκα κομμένα στη μέση, όσα χρειαστεί για να καλύψω την επιφάνεια. Ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μείγμα και ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και άλλα 20 λεπτά στους 160 βαθμούς. Τσεκάρω με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το κέικ και μετά το βγάζω.  Όση ώρα ψήνεται, φτιάχνω ένα σιρόπι. Σε κατσαρολάκι βράζω τους χυμούς από τρία πορτοκάλια και τρία λεμόνια. Μόλις βράσει, ρίχνω μέλι, περίπου ένα φλιτζάνι, και συνεχίζω να βράζω μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Ρίχνω ζεστό σιρόπι σε ζεστό κέικ που έχω τρυπήσει εδώ κι εκεί. Αφήνω να ρουφήξει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως. Σερβίρω με παγωτό καϊμάκι. Οk, πείστηκα. Τα σύκα είναι ωραία και μαγειρεμένα...

23.9 Δευτέρα

Μαζεύω τις καυτερές πιπεριές από τις γλάστρες. Είμαι ευτυχής γιατί είναι πολλές. Πιο πολλές απ' όσες μπορώ να καταναλώσω σε ένα ή δυο φαγητά. Είναι όμορφες. Η γυναίκα που έρχεται στο σπίτι έδεσε μερικές σε ένα τσαμπί. Μου άρεσε που τις είδα να κρέμονται στο παράθυρο. Κάτι τέτοια πράγματα σημαίνουν φροντίδα και αγάπη. Να έρθει ο άλλος να σου κάνει κάτι πέρα από το συνεννοημένο.

Mε τις υπόλοιπες φτιάχνω αρωματισμένο λάδι. Εύκολο, απλό και τόσο χρήσιμο για πολλά χειμερινά φαγητά. Ζεσταίνεις λίγο το λάδι, όχι πολύ. Σε ωραία μπουκάλια ρίχνεις τις πιπεριές, καμιά σκελίδα σκόρδο, από πάνω το λάδι και τα αφήνεις κλειστά για έναν μήνα. Οι φακές σου, οι πίτσες σου, δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Μπορείς να κάνεις κι άλλα αυτή την εποχή: λάδια με λεμόνι και δεντρολίβανο και βασιλικό, σαλτσα ντομάτας να τη φυλάξεις και να την ανοίγεις καταχείμωνο για να έρχεται το καλοκαίρι στην κουζίνα σου, όλα τα φρούτα τα καλοκαιρινά που είναι ακόμα εδώ να τα κάνεις μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Εγώ δεν τρελαίνομαι να γεμίζω τα ντουλάπια με βαζάκια και μπουκάλια. Δυο-τρία πράγματα, μόνο αυτά που ξέρω πως θα χρειαστώ.

Στον κήπο έχω αρχίσει με τα χρυσάνθεμα. Είναι τόσο όμορφα αυτά τα λουλούδια. Και οικονομικά, αν πας να ψωνίσεις όχι αυτά τα ολάνθιστα, αλλά τα άλλα, τα κλειστά και κάπως όχι τόσο εντυπωσιακά. Μην ανησυχείς, την κατάλληλη στιγμή θα γίνουν όπως πρέπει, αν τα περιποιείσαι. Λοιπόν, φυλάξτε το καλοκαίρι σε βαζάκια και ετοιμαστείτε να κλειστούμε στις κουζίνες. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ