Δύσκολοι καιροί για λύτρωση

Δύσκολοι καιροί για λύτρωση Facebook Twitter
H νοσταλγία αποπροσανατολίζει και θολώνει τα νερά και αδικεί, ενδεχομένως, την εποχή επιχρωματίζοντας με ύποπτα, ρόδινα χρώματα το παρελθόν. Mαρκ Σαγκάλ, Οι Ιπτάμενοι Εραστές του Vitebsk.
0


ΓΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη όταν, λίγο προτού νυχτώσει, περνώντας από ένα σημείο όπου απλωνόταν η πορφυρή Όθρυς, ανασηκώθηκα, με τη φαντασία, από το κάθισμά μου. Είχα βρεθεί στο δικό μου Νησί του Πάσχα. Κεραυνοβολημένος από αυτήv τη νοσταλγία που όλο σπεύδω να την αφορίσω σε ομιλίες και άρθρα, όπως οφείλει να κάνει κάθε καθωσπρέπει σχολιαστής των πραγμάτων, αν θέλει βέβαια να τον παίρνουν στα σοβαρά. Για τους γνωστούς λόγους, γιατί, όπως λέγεται, η νοσταλγία αποπροσανατολίζει και θολώνει τα νερά και αδικεί, ενδεχομένως, την εποχή επιχρωματίζοντας με ύποπτα, ρόδινα χρώματα το παρελθόν. Κυρίως όμως γιατί αυτές οι μικρές αγκίδες νοσταλγίας έχουν γίνει η μοναδική προσομοίωση σωτηρίας για όλους όσοι βεβαιώνουν πως παλιά ήταν καλύτερα, και μπορεί να ήταν έτσι για κάποιους και κάποιες. Στα 62 πάντως έρχεται αναπόφευκτα η συνάντηση με αυτά τα ουράνια ξέφωτα και τις λάμψεις τους. Άσχετα από το αν τις ίδιες ακριβώς χρωματιστές σχισμές στα σύννεφα και στα βουνά θυμάσαι να τις βλέπεις και στα 15 και αργότερα.

Είχα βρεθεί στο δικό μου Νησί του Πάσχα. Κεραυνοβολημένος από αυτήν τη νοσταλγία που όλο σπεύδω να αφορίσω γιατί, όπως λέγεται, αποπροσανατολίζει και θολώνει τα νερά και αδικεί, ενδεχομένως, την εποχή.

Το τρένο, που ξεκίνησε ακριβώς στις 5:58 από τον Σταθμό Λαρίσης, συνέχισε και πάνω του τρεμόπαιζε αυτό το μυστήριο Πάσχα. Από το τζάμι στο παράθυρο του βαγονιού 6, όπως οι ιπτάμενοι χωριάτες στους πίνακες του Σαγκάλ, υψώθηκε η αρχαία γιορτή. Είδα τον Μανόλη, την Τασία, τον Ξενοφώντα. Τα θύματα και οι θύτες των συνηθισμένων καιρών είχαν παραμεριστεί. Είχε, προς στιγμήν, ανασταλεί το πρόσωπο της φρίκης. Δεν υπήρχε όμως και κάποιο άρωμα Ανάστασης, εκτός από τα αρώματα κολόνιας που φορούσαν οι οικογένειες που περπατούσαν μπροστά στα μάτια μου.

Αιωρήθηκε ένα Πάσχα σαν αναχώρηση από τα βάσανα της Ιστορίας. Στιγμή εξόδου. Μου ήρθε τότε στο μυαλό η φράση που με είχε εντυπωσιάσει διαβάζοντας κάποτε για τις μεσσιανικές ιδέες, πως υπάρχει ένα φως μέσα από το οποίο ο κόσμος θα μας φανερωθεί επιτέλους «από τη σκοπιά της Λύτρωσης».

Τι πάει να πει όμως σήμερα, σε καιρούς ωμού πραγματικού, η σκοπιά της Λύτρωσης;

Στο μεταξύ, έξω από το βαγόνι, το γήινο φως πήρε να λιγοστεύει, τα δέντρα σκεπάστηκαν και τα χωράφια βυθίστηκαν κι αυτά σιγά σιγά σε ένα κυπαρισσί σκοτάδι. Στάθηκαν ακόμα για λίγο δεξιά στον ουρανό, όπως κοιτούσα, πρόσωπα της παιδικής ηλικίας, απόντες, νεκροί. Δίκαιοι και άδικοι. Ονόματα που πενήντα χρόνια πριν είχαν ταυτιστεί με αυτές τις μέρες. Ο Μπίλης, η Μάρω, ο Κάπτεν. Ταξίδευαν από την Αμερική και την Αυστραλία ή από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Έρχονταν για να ψάλλουν στον ναό της Παναγίας, ακόμα και όσοι μιλούσαν άπταιστα τα ελληνοαμερικάνικα. Οι περισσότεροι δεν πρέπει να βρίσκονται στη ζωή, γιατί ήδη ήταν μεγάλοι άνθρωποι και έμπηγαν τις φωνές μαλώνοντάς μας για τις παραβάσεις των κανόνων. Σοβάρευαν τα κοκκινισμένα πρόσωπά τους μέσα στις εκκλησίες.

«Κανένα σέβας πια», έλεγαν.

«Σιωπή, παλιόπαιδα», συνέχιζαν.

Τελικά τα καταφέραμε και σιωπήσαμε. Το τρένο χώθηκε στη σήραγγα, το γαλακτώδες φως των κινητών στάθηκε αμήχανο φωτίζοντας το κενό μας. Το κάθισμα εξακολούθησε να είναι υπερβολικά στενό και άβολο. Ο χρόνος είχε περάσει και η κινητή γιορτή που σχηματίστηκε για λίγα δευτερόλεπτα κάπου ανάμεσα στο Λιανοκλάδι και στον Δομοκό διαλύθηκε. Μεσάνυχτα φτάσαμε πια στη Θεσσαλονίκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Οπτική Γωνία / ΝΔ: Οι «πατριώτες του καναπέ», τα μηνύματα συσπείρωσης και οι «περίκλειστες καγκελαρίες»

Το αφήγημα της «Ελλάδας του 2030», οι παρεμβάσεις Δένδια – Πιερρακάκη και το παρασκήνιο με Καραμανλή και Σαμαρά. Οι δημοσιογράφοι Γιώργος Ευγενίδης και Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος αναλύουν τα μηνύματα και τις ισορροπίες του 16ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οπτική Γωνία / Explainer: Γιατί η Άγκυρα επαναφέρει τώρα τη «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η νομοθετική πρωτοβουλία Ερντογάν για ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια και πώς επηρεάζονται οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Ο Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ