Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει το κοινό την αυθεντική κορεάτικη παράδοση, να μάθει βήμα προς βήμα τη διαδικασία παρασκευής κίμτσι και να μυηθεί στη μοναδική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω της.
0

Ο Νοέμβριος στην Κορέα είναι παραδοσιακά η εποχή του Gimjang (김장), μιας σημαντικής γιορτής στο πλαίσιο της οποίας οικογένειες, γείτονες και φίλοι συγκεντρώνονται για να παρασκευάσουν και να μοιραστούν μεγάλες ποσότητες κίμτσι, του πιο χαρακτηριστικού πιάτου της κορεάτικης κουζίνας.

«Gimjang» σημαίνει ουσιαστικά «μοιρασιά». Δεν πρόκειται απλώς για μια διαδικασία συντήρησης τροφίμων αλλά για έναν βαθιά ριζωμένο πολιτιστικό θεσμό. Η συλλογική παρασκευή κίμτσι ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, προωθεί τη συνεργασία και μεταφέρει γνώσεις και τεχνικές από γενιά σε γενιά.

«Gimjang» σημαίνει ουσιαστικά «μοιρασιά». Δεν πρόκειται απλώς για μια διαδικασία συντήρησης τροφίμων αλλά για έναν βαθιά ριζωμένο πολιτιστικό θεσμό.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσει το κοινό την αυθεντική κορεάτικη παράδοση, να μάθει βήμα προς βήμα τη διαδικασία παρασκευής κίμτσι, να μυηθεί στη μοναδική φιλοσοφία που κρύβεται πίσω της αλλά και να έρθουν κοντά Έλληνες και Κορεάτες που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

 Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Ο Νοέμβριος στην Κορέα είναι παραδοσιακά η εποχή του Gimjang.

Φτάνοντας στον Άλιμο, όπου γινόταν η εκδήλωση, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 30 συμμετέχουσες/-οντες. Αρχικά, έγινε μια σύντομη παρουσίαση, κατά την οποία μας εξήγησαν την παράδοση του Gimjang και ποια υλικά χρειάζονται για την παρασκευή του.

Μάθαμε, μάλιστα, ότι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη στην Κορέα αυτή την περίοδο είναι οι «ελιές κίμτσι», που έχουν αποκτήσει γκουρμέ χαρακτήρα. Προτού μεταφερθούμε στο μεγάλο πάρκο για να φτιάξουμε το κίμτσι, οι καλεσμένες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές φορεσιές hanbok, ενώ όποιος απαντούσε σε ένα μικρό ερωτηματολόγιο κέρδιζε ένα όμορφο μπρελόκ.

 Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Η συλλογική παρασκευή κίμτσι ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, προωθεί τη συνεργασία και μεταφέρει γνώσεις και τεχνικές από γενιά σε γενιά.

Στην αυλή ήταν στρωμένες δεκαπέντε ροτόντες των έξι-επτά ατόμων. Πάνω στην καθεμία βρισκόταν από ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο με κινέζικο λάχανο, έτοιμο για την παρασκευή κίμτσι – το λάχανο πρέπει να μουλιάσει πρώτα σε αλατόνερο για επτά ώρες, για να μαλακώσει. Αφού φόρεσαν όλοι τις ποδιές τους, η νεαρή σεφ της πρεσβείας ξεκίνησε να μας δείχνει την προετοιμασία της πάστας με την οποία αλείφουν το λάχανο.

Για πάνω από μισή ώρα περίπου 100 άτομα κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και ο πρέσβης, έφτιαχναν κίμτσι. Όταν τελειώσαμε, ο καθένας έφυγε χαρούμενος με δώρο ένα τάπερ γεμάτο από αυτό το θρεπτικό φαγητό.

Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Gimjang αλά ελληνικά Facebook Twitter
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ