Το απλό κόλπο που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες στο κρέας έως 88%

Το απλό κόλπο που μειώνει τις καρκινογόνες ουσίες στο κρέας κατά 88% Facebook Twitter
Τι προτείνει γιατρός της Σχολής του Harvard να κάνετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στο κρέας, ώστε να μειώσετε τις καρκινογόνες ουσίες / Φωτ.: Unsplash
0

Το κρέας και δη- το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με καρκινογόνες ουσίες.

Ωστόσο, η Σύγχρονη Ιατρική προτείνει τρόπους, που καθιστούν το φαγητό με βάση το κρέας, πιο ασφαλές. Η Dr. Trisha Pasricha, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή του Harvard εξηγεί με νέο βίντεο για τη στήλη Ask a Doctor της Washington Post, το «απλό κόλπο που μειώνει τον κίνδυνο έως 88%».

«Για να εξουδετερώσετε τις καρκινογόνες ενώσεις που σχηματίζονται όταν μαγειρεύετε το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως όταν το ψήνετε στη σχάρα, δεν έχετε παρά να το μαρινάρετε. Αυτό λειτουργεί για όλα τα βασικά κρέατα, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το ψάρι, λέει», γράφει στη λεζάντα της δημοσίευσής της.

«Αν απλά μαρινάρετε για μία ώρα πριν το μαγειρέψετε, το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή το ψάρι, θα μποτρούσατε να μειώσετε τις καρκινογόνες ουσίες έως και 88 τοις εκατό», λέει σε βίντεο που ανήρτησε. 

Η ίδια εξηγεί, ότι δεν είναι ασφαλές να μαγειρεύεται το κρέας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα, η Washington Post παραπέμπει όσους βλέπουν το βίντεο της Pasricha, σε πρόσφατο δημοσίευμα για το «πώς να μαγειρεύεται πιο υγιεινά το κόκκινο κρέας».

«Συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες μπορούν να σχηματιστούν αυθόρμητα όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε η Mariana Stern, επιδημιολόγος καρκίνου στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Οι συμβουλές των ειδικών:

  • Αποφύγετε να κάψετε, να τσιγαρίσετε, ή να μαγειρέψετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο ψήσιμο στη σχάρα ή στο έντονο σοτάρισμα. Προσπαθήστε να διατηρείτε τη θερμοκρασία κάτω από τους 204°C και να ελαχιστοποιείτε την άμεση έκθεση του κρέατος σε ανοιχτή φλόγα. Το αργό μαγείρεμα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Βεβαιωθείτε επίσης, ότι το κρέας φτάνει σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών (145 έως 165 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή 63 έως 74°C, ανάλογα με τον τύπο του κρέατος), τόνισε η Stern.
  • Μαρινάρετε το κρέας πριν το μαγείρεμα. Μελέτη του 2008, που ανέλυσε υγρές μαρινάδες που παρασκευάζονταν με συνδυασμό σογιέλαιου, νερού, ξιδιού και μπαχαρικών και άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει, ότι είναι αποδοτική λύση. Έρευνες έχουν καταλήξει ακόμη, ότι οι μαρινάδες με μέλι μπορούν επίσης να μειώσουν αποτελεσματικά τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα των κρεάτων.
  • Προσέξτε τα ζουμιά του κρέατος. Οι επιβλαβείς χημικές ουσίες συγκεντρώνονται συχνά στα υπολείμματα του κρέατος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάλτσας. Χρησιμοποιήστε ένα ταψί με σταγόνες, αντί να αφήνετε τα λίπη να στάζουν και να περιβάλλουν το κρέας.
  • Γυρίζετε το κρέας συχνά. Αυτό μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό χημικών ουσιών σε σχέση με το να το αφήνετε σταθερό πάνω στη φωτιά.
  • Τέλος, συνιστάται να διαλέγετε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος και να τρώτε βοδινό κρέας με χορτάρι, το οποίο έχει υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι ακόρεστα λίπη, όταν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι αυτά επηρεάζουν άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά μπορεί να είναι καλύτερα για την καρδιά σας. Τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος συνιστώνται εδώ και καιρό λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και την αυξημένη χοληστερόλη.
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM
Ozempic και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Wegovy και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εκατομμύρια άτομα με καρδιακές παθήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να αποφύγουν την νοσηλεία σε νοσοκομείο και να ζήσουν περισσότερο
LIFO NEWSROOM