Καλοκαίρι με 5 υλικά Η πιο απλή συνταγή επιτυχίας.

Καλοκαίρι με 5 υλικά, η πιο απλή συνταγή επιτυχίας

Με εμπιστοσύνη στη γεύση, αλλά και τους ανθρώπους που μπορούν και παράγουν καθημερινά κάτι «φρέσκο» για τον κόσμο.

ADVERTORIAL

Ο Ορφέας είναι 24 χρονών, τελειόφοιτος του Πολυτεχνείου. Δεν είναι ο τύπος που ταξιδεύει μόνος. Κι όμως φέτος, κάπου στα μέσα Ιουλίου, όταν οι περισσότεροι φίλοι του είναι ήδη σε νησιά ή δουλεύουν σεζόν, αποφασίζει να ρίξει μια σκηνή και ένα sleeping bag στο πίσω κάθισμα και να ξεκινήσει να «κατεβαίνει» τη χώρα. «Έλα μάνα, μην ανησυχείς. Να, θα σταματήσω στα Lidl να πάρω πέντε πράγματα», καθησυχάζει τον άνθρωπο που ανησυχεί περισσότερο από όλους, με τον ήχο από το ανοιχτό παράθυρο να σβήνει λέξεις στο βάθος. Δεν χρειάζεται GPS για να βρει τι χρειάζεται, λίγο πιο κάτω υπάρχει ένα κατάστημα.

 

Πιάνει κουβέντα με την πιο νέα εργαζόμενη στο τμήμα της μαναβικής και εκείνη του δίνει ένα ωραίο, φρέσκο νεκταρίνι βοηθώντας τον να γεμίσει τη χάρτινη σακούλα. «Πρωινής κοπής. Ελληνικό», του λέει. Χαμογελάει. Το σκουπίζει ελαφρά με την μπλούζα του και το δοκιμάζει. Είναι τέλειο. Φρούτα, ψωμί ολικής, παξιμάδια κρίθινα και ένα βαζάκι με πάστα ελιάς. Μπαίνουν όλα στο μεγάλο backpack. Το ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει.

 

Μερικές ώρες οδήγησης αρκούν για να πέσει ο ήλιος. Ο Ορφέας θυμάται ένα κάμπινγκ που του είχε αναφέρει ένας φίλος από τη σχολή. «Σκιά από πεύκα, κατηφορίζεις και βρίσκεις παραλία». Ό,τι πρέπει για την πρώτη νύχτα. Το βρίσκει σχετικά εύκολα. Το μέρος μυρίζει ρετσίνι και χώμα. Τρία παιδιά παίζουν τάβλι με τον ήχο της θάλασσας να φτιάχνει το soundtrack. Η Μάγδα, ο Ορέστης και η Ιωάννα, είναι όλοι γύρω στα 25 και ταξιδεύουν με ένα παλιό βαν προς Πελοπόννησο. Τον προσκαλούν στην παρέα. «Είσαι της σχολής;» Η συζήτηση κυλάει εύκολα, ανάμεσα σε γέλια, ιστορίες από προηγούμενα καλοκαίρια και σχέδια για το ακαθόριστο αύριο.

 

 

Το βαν πρωταγωνιστεί γεμάτο ως πάνω με τα απαραίτητα. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες Lidl κρύβουν μέσα τους εκείνα τα «πέντε υλικά» που χρειάζεται η Μάγδα για να αναδείξει το μαγειρικό της ταλέντο.  Ντομάτες σε βαθύ κόκκινο χρώμα, φρέσκα αγγουράκια, ελαιόλαδο, φέτα και μπόλικη ρίγανη. Το σπαστό τραπεζάκι μοσχοβολάει ελληνικό καλοκαίρι. Η εικόνα είναι για φωτογραφία.

 

Το ταξίδι συνεχίζεται χώρια και μαζί. Η διαδρομή ίδια, αλλά ελεύθερη. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται στα μικρά χωριά, στα παντοπωλεία, στα καφενεία και στις παραλίες που επιτρέπουν διανυκτέρευση. Καθένας κρατά τον ρυθμό του, κι όμως υπάρχει πάντα ένα κοινό σημείο αναφοράς. Ένας πρωινός καφές στο καπό του βαν, ένα μεσημέρι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου με τάβλι και παγωμένη μπύρα, ένα αυτοσχέδιο δείπνο με ό,τι φρέσκο βρέθηκε στον δρόμο ή σε μια σακούλα Lidl που είναι πάντα γεμάτη. Κάθε μέρα επιφυλάσσει και κάτι διαφορετικό. Το ταξίδι διαρκεί δύο εβδομάδες. Και η φρεσκάδα αποδεικνύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια τραγανή φέτα καρπούζι. Είναι στη δροσιά που φέρνει ο αέρας όταν πέφτει ο ήλιος σε μια άγνωστη παραλία. Στις πρώτες κουβέντες και στις μουσικές που μοιράζονται στα ηχεία.

 

Φρεσκάδα είναι να συναντάς και να συναντιέσαι. Να παραμένεις «ανοιχτός». Σαν εκείνη τη σακούλα με τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά στο πίσω κάθισμα, που κάθε φορά βρίσκει τρόπο να ανανεωθεί και να μπει ξανά στο τραπέζι. Χωρίς πολλά συνοδευτικά και μεγάλες ανάγκες. Με 5 απλά υλικά. Με εμπιστοσύνη στη γεύση, αλλά και τους ανθρώπους που μπορούν και παράγουν καθημερινά κάτι «φρέσκο» για τον κόσμο. Ακριβώς όπως κάνουν οι φίλοι.

 

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν όπως άρχισαν, με μια διαδρομή. Ο Ορφέας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη κουρασμένος και γεμάτος. Δεν κουβαλάει σουβενίρ στο backpack του, ούτε πολλές αποθηκευμένες φωτογραφίες στο iCloud. Τα σύννεφα στις παραλίες και τα ελαφρώς φωτισμένα ταβερνάκια έχουν κρατήσει όλα τα μυστικά για τον εαυτό τους. Αλλά και για τη νεοσύστατη παρέα που ήδη κανονίζει την επόμενη εξόρμηση. Το αυτοκίνητο του Ορφέα θα καλυφθεί με σκόνη τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος έχει πλέον τη δική του θέση στο βανάκι των περιπετειών. Και όταν το καλοκαίρι τελειώσει, θα συνεχίσει να βρίσκει στο ψυγείο του όλα αυτά που τον φέρνουν κοντά σ’ εκείνα τα αυθόρμητα μεσημέρια στην Καρδαμύλη. Καλοκαίρι με 5 υλικά. Για φέτος, αλλά και για κάθε εποχή. Η καλύτερη συνταγή για την επιτυχία!

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon