Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα

Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα Facebook Twitter
0
ADVERTORIAL

Η Άννα, τελευταία, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της μπροστά σε έννοιες που προσπαθούν να περιγράψουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι· βιωσιμότητα, υπευθυνότητα, κοινωνικό αποτύπωμα. Και η αλήθεια είναι πως αποτελούνται από λέξεις που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά στην καθημερινότητά της. 

Όμως αυτές τις εβδομάδες, οι συγκεκριμένοι όροι βρίσκονται παντού. Σε σημειώσεις, drafts και διορθώσεις πάνω σε διορθώσεις. Η Άννα είναι μέρος της ομάδας στα γραφεία της Lidl Ελλάς, που αυτήν την εποχή δουλεύει πάνω στην ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας. Μια έκθεση που κάθε χρόνο προσπαθεί να συγκεντρώσει σε λίγες σελίδες κάτι που στην πραγματικότητα συμβαίνει κάθε μέρα. Τον τρόπο δηλαδή που μια εταιρεία επηρεάζει τον κόσμο γύρω της.

Στις συναντήσεις μιλούν για πολλά διαφορετικά πράγματα. Για τους παραγωγούς που μετρούν χρόνια συνεργασίας με την εταιρία και προμηθεύουν τα καταστήματα με προϊόντα από την ελληνική γη. Για τους ελέγχους ποιότητας που προηγούνται πριν ένα τρόφιμο φτάσει στο ράφι. Για τις αλληλεγγύες πρωτοβουλίες που στηρίζουν κοινωνικές δομές και οργανισμούς, αλλά και για τις πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας τόσο μεγάλης αλυσίδας.

Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα Facebook Twitter
Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα Facebook Twitter

Κι όλα αυτά, τελικά, ενώνονται σε μια… πιο καθημερινή ιστορία. Μια ιστορία ευθύνης, διαφάνειας και συνεχούς βελτίωσης. Αυτό, δηλαδή, που οι επιχειρήσεις ονομάζουν βιώσιμη ανάπτυξη. Η Έκθεση προσπαθεί να συγκεντρώσει όλους τους δείκτες αυτούς μαζί. Με στοιχεία, δράσεις και παραδείγματα. Με τρόπο που να δείχνει όχι μόνο τι έχει ήδη γίνει, αλλά και πώς μπορεί να γίνει κάτι ακόμη καλύτερα την επόμενη χρονιά. Γιατί μια τέτοια έκθεση δεν είναι μόνο απολογισμός. Είναι και ένας τρόπος να κοιτάς λίγο πιο καθαρά πού βρίσκεσαι και πού θέλεις στην πορεία να φτάσεις.

Καμιά φορά, καθώς διαβάζει τις σελίδες, η Άννα σκέφτεται ότι η λέξη «βιωσιμότητα» ακούγεται λιγάκι θεωρητική. Λίγο μεγάλη και γενικευμένη για να χωρέσει σε μια απλή κουβέντα, όπως θα χρειαστεί λίγο αργότερα την ίδια μέρα.

Το απόγευμα, όταν επιστρέφει σπίτι, η λέξη εμφανίζεται ξανά, αλλά  αυτήν τη φορά σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος. Στο τραπέζι της κουζίνας. Η κόρη της έχει απλώσει εκεί βιβλία, μολύβια και ένα μεγάλο, μπλε τετράδιο. Η εικόνα είναι γνώριμη. Μια γόμα που έχει ήδη αφήσει τα σημάδια της και ένα μολύβι που περιστρέφεται ανάμεσα στα δάχτυλα με ανυπομονησία.

«Μαμά, μπορείς να με βοηθήσεις λίγο;» Η Άννα κάθεται δίπλα της. «Τι έχουμε;» Η μικρή γυρίζει το τετράδιο προς το μέρος της. «Έκθεση. Για τη βιωσιμότητα». Η Άννα γελά. «Τι σύμπτωση! Κι εγώ αυτό κάνω όλη μέρα στο γραφείο». Η μικρή σηκώνει το βλέμμα με περιέργεια. «Δηλαδή γράφεις κι εσύ έκθεση;» «Κάπως έτσι. Μόνο που η δική μας είναι… λίγο μεγαλύτερη».

Η κόρη της αρχίζει να ρωτά περισσότερα. Η Άννα σκέφτεται για λίγο πώς να εξηγήσει όσα χρειάζεται, χωρίς να ακουστεί σαν επαγγελματική παρουσίαση -αυτό θα ήταν λάθος. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει να λειτουργεί μια εταιρεία με τρόπο που να σκέφτεται λίγο περισσότερο τον κόσμο γύρω της». Η μικρή την ακούει και ξεκινά να γράφει σκόρπιες προτάσεις στο τετράδιο, με εκείνον τον τρόπο που γράφουν τα παιδιά όταν προσπαθούν να βάλουν σε τάξη μια καλή ιδέα.

Το να φροντίζεις τον κόσμο γύρω σου.

Το να μην σπαταλάς όσα έχεις.

Το να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα λίγο καλύτερα από πριν.

Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα Facebook Twitter
Όταν η βιωσιμότητα χωρά σε μια σελίδα Facebook Twitter

Η Άννα διαβάζει τη σελίδα και χαμογελά. Γιατί μέσα σε αυτές τις λίγες προτάσεις αναγνωρίζει κάτι πολύ οικείο. Την ίδια ιδέα που προσπαθεί να ετοιμάσει και η ίδια τα πρωινά στο γραφείο. Μόνο που εδώ δεν υπάρχουν δείκτες, στόχοι ή πίνακες. Υπάρχει απλώς μια ακατέργαστη σκέψη που μοιάζει αυτονόητη. Από αυτές που τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως και οι μεγάλοι χρειάζονται σελίδες για να περιγράψουν.

Η μικρή σηκώνει το κεφάλι. «Η δική σου έκθεση πόσες σελίδες είναι;». Η Άννα χαμογελά. «Αρκετές». Η μικρή κλείνει το τετράδιο της με περηφάνεια. «Η δική μου είναι μία». Για λίγο η κουζίνα επανακτά την ησυχία της. Η Άννα μαζεύει τα βιβλία και σκέφτεται πως τελικά, σε ένα παιδικό τετράδιο, όλα χωράνε μονάχα σε λίγες σκόρπιες γραμμές. Ίσως γιατί η βιωσιμότητα, πριν γίνει έκθεση, σκοπός ή στρατηγική, είναι πρώτα απ’ όλα κάτι πιο απλό. Η προσπάθεια να κάνεις τα πράγματα λίγο καλύτερα από χθες.

Και να συνεχίζεις να προσπαθείς και αύριο. Και ξανά. Και ξανά. Μέχρι να το πετύχεις και να συνειδητοποιήσεις ότι ο επόμενος κόσμος ίσως και να γίνει ελαφρώς καλύτερος από τον προηγούμενο.

Good Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Σπυρίδων Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Good Living / Iστορία μιας γεύσης, ιστορία μιας πόλης: Πώς ο Παυλίδης έφερε τη σοκολάτα στην Αθήνα

Από το πρώτο κατάστημα στην Αιόλου στο εργοστάσιο στην Πειραιώς που υπάρχει μέχρι σήμερα, η Υγείας Παυλίδη δεν είναι απλώς η πρώτη σοκολάτα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Είναι η γεύση που νιώθουμε ότι γνωρίζουμε από πάντα.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Good Living / Πόσο καλά γνωρίζεις τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη;

Είναι από τις γεύσεις που έχουν χαρακτηρίσει τα παιδικά μας χρόνια για γενιές και γενιές. Μπορούμε να την ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε δεκάδες άλλες σοκολάτες, να αναγνωρίσουμε τη χαρακτηριστική της συσκευασία από μακριά, σε οποιοδήποτε ράφι. Τη γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά; Κάνε το quiz και δες πόσα ξέρεις (ή πόσα σου θυμίζει) για την αγαπημένη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη.
THE LIFO TEAM
Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

Good Living / Το Internet όπως θα έπρεπε να είναι: γρήγορο, άμεσο, για όλους

To Nova 5G Home Internet είναι η επόμενη γενιά οικιακής σύνδεσης που φέρνει το 5G μέσα στο σπίτι & την επιχείρησή σου, με ταχύτητες που φτάνουν έως 500 Mbps, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει οπτική ίνα στην περιοχή σου
THE LIFO TEAM
O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Good Living / O Πύργος Πειραιά άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για το κοινό του Open House Athens

Οι επισκέπτες γνώρισαν την ιστορία του, τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες και τις πρωτοποριακές βιοκλιματικές λύσεις που τον καθιστούν έναν σύγχρονο, βιώσιμο ουρανοξύστη διεθνών προδιαγραφών.
THE LIFO TEAM
Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Good Living / Πώς αντιμετωπίζονται τα μυελοειδή νεοπλάσματα του θυρεοειδούς αδένα

Η αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκινώματος είναι μια πρόκληση για τον ενδοκρινολόγο και τον χειρουργό και προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία τους για το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Θ. ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ
Με το Πασχαλινό Αυγό της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Good Living / Με τα «Πασχαλινά Αβγά» της ΑΒ Βασιλόπουλος η χαρά των παιδιών γίνεται προσφορά

Φέτος, συμβάλλουμε έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου του «Χαμόγελου του Παιδιού», συνεισφέροντας 0,30€ με κάθε αγορά Πασχαλινού Αβγού και η ΑΒ Βασιλόπουλος διπλασιάζει το συνολικό ποσό.
THE LIFO TEAM
Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood παστέλ μπουκάλι

Good Living / Το επόμενο υγιεινό γεύμα σου βρίσκεται σε ένα feelgood προϊόν από την ΟΛΥΜΠΟΣ

Αν προσπαθείς να συνδυάσεις busy καθημερινότητα και ισορροπημένη διατροφή, το ρόφημα DRINK EAT ΟΛΥΜΠΟΣ σου το κάνει εύκολο, με ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και πλούσια γεύση σε πρακτική συσκευασία.
THE LIFO TEAM
Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

Good Living / Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων προς επιχορήγηση για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών

€2,5 εκ. για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος VOICES, με συγχρηματοδότη και συντονιστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
THE LIFO TEAM