Στους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των βρεφικών δολοφονιών από την Ειρήνη Μουρτζούκου, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Όπως τόνισε, τα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο στην υπόθεση Μουρτζούκου όσο και σε εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατέδειξαν συστημικά προβλήματα στην εν λόγω ιατροδικαστική υπηρεσία, τα οποία επέβαλαν ριζική αναδιοργάνωση. «Αυτός ήταν ο λόγος που μας ανάγκασε να δούμε τη ριζική αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Εάν δεν κόψεις τα σάπια, θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης ιδρύθηκε πρόσφατα Γενική Διεύθυνση για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες —μια δομή που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε— και στη συνέχεια συστήθηκε μόνιμη τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών, με πρόεδρο τον επικεφαλής της νέας διεύθυνσης του υπουργείου. Όπως εξήγησε, η επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει υποθέσεις είτε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας είτε έπειτα από αιτήματα πολιτών, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες ή καταγγελίες για παραλείψεις και πλημμέλειες σε εκθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Ηλείας προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας, η τριμελής ομάδα έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης. «Η εκτίμηση είναι ότι σε κάποιες ημέρες θα εκδώσει το πόρισμα, ειδικά για τον θάνατο του Παναγιωτάκη. Θα δούμε τι θα πουν», ανέφερε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, παράλληλα, θεσπίστηκαν με νόμο συγκεκριμένα και υποχρεωτικά στοιχεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει κάθε ιατροδικαστική έκθεση, ώστε να γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια. «Μέχρι σήμερα έφταναν εκθέσεις στο δικαστήριο και ο δικαστής ρωτούσε γιατί λείπει εκείνο ή το άλλο. Τώρα κάθε ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της ιατροδικαστή Αγγελικής Τσιόλα, η οποία υπήρξε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας και είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Πισπιρίγκου, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα «για να ερευνηθεί αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες της, λόγω αντιθέσεων που είχε».
Σχετικά με τη «δυσλειτουργία» που καταγράφηκε στην απόφαση αναστολής λειτουργίας της υπηρεσίας, εξήγησε ότι αυτή αφορούσε το γεγονός πως είχε απομείνει μόνον ένας ιατροδικαστής σε ενεργή υπηρεσία, ο οποίος ήταν και αυτός που συνέταξε τις τρεις επίμαχες εκθέσεις για τα βρέφη της υπόθεσης Μουρτζούκου. «Ενόψει του τι είχε προηγηθεί με την κυρία Τσιόλα και την εξέλιξη αυτή, αποφασίσαμε να θέσουμε σε αναστολή την υπηρεσία», ανέφερε ο υπουργός.
Όσο για το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις εκθέσεις αυτές, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα κριθεί βάσει των ευρημάτων των εισαγγελικών αρχών. «Όπως και για την κυρία Τσιόλα είχαμε στο διατακτικό των αποφάσεων αναφορά, εμείς δεν παρεμβαίνουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν αναμένεται μεγάλη καθυστέρηση. Όπως εξήγησε, εκκρεμεί ο διορισμός νέου ιατροδικαστή μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας — «αν δεχθεί να πάει» — και είναι πιθανό να απαιτηθούν και ενισχύσεις. Μέχρι τότε, όπως διευκρίνισε, «οι υποθέσεις που αφορούν την Πάτρα θα εξετάζονται από την Κόρινθο και αν χρειαστεί θα στείλουμε ενισχύσεις από την Αθήνα».