Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα» Facebook Twitter
Γιώργος Φλωρίδης/ Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Στους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση των βρεφικών δολοφονιών από την Ειρήνη Μουρτζούκου, αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή. 

Όπως τόνισε, τα στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο στην υπόθεση Μουρτζούκου όσο και σε εκείνη της Ρούλας Πισπιρίγκου, κατέδειξαν συστημικά προβλήματα στην εν λόγω ιατροδικαστική υπηρεσία, τα οποία επέβαλαν ριζική αναδιοργάνωση. «Αυτός ήταν ο λόγος που μας ανάγκασε να δούμε τη ριζική αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών. Εάν δεν κόψεις τα σάπια, θα σου μολύνουν και τα υπόλοιπα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης ιδρύθηκε πρόσφατα Γενική Διεύθυνση για τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες —μια δομή που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε— και στη συνέχεια συστήθηκε μόνιμη τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών, με πρόεδρο τον επικεφαλής της νέας διεύθυνσης του υπουργείου. Όπως εξήγησε, η επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει υποθέσεις είτε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας είτε έπειτα από αιτήματα πολιτών, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες ή καταγγελίες για παραλείψεις και πλημμέλειες σε εκθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Ηλείας προς το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας, η τριμελής ομάδα έχει ήδη επιληφθεί της υπόθεσης. «Η εκτίμηση είναι ότι σε κάποιες ημέρες θα εκδώσει το πόρισμα, ειδικά για τον θάνατο του Παναγιωτάκη. Θα δούμε τι θα πουν», ανέφερε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, παράλληλα, θεσπίστηκαν με νόμο συγκεκριμένα και υποχρεωτικά στοιχεία τα οποία πρέπει να περιλαμβάνει κάθε ιατροδικαστική έκθεση, ώστε να γίνεται δεκτή από τα δικαστήρια. «Μέχρι σήμερα έφταναν εκθέσεις στο δικαστήριο και ο δικαστής ρωτούσε γιατί λείπει εκείνο ή το άλλο. Τώρα κάθε ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει βασικά στοιχεία», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της ιατροδικαστή Αγγελικής Τσιόλα, η οποία υπήρξε μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας και είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Πισπιρίγκου, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαθεσιμότητα «για να ερευνηθεί αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες της, λόγω αντιθέσεων που είχε».

Σχετικά με τη «δυσλειτουργία» που καταγράφηκε στην απόφαση αναστολής λειτουργίας της υπηρεσίας, εξήγησε ότι αυτή αφορούσε το γεγονός πως είχε απομείνει μόνον ένας ιατροδικαστής σε ενεργή υπηρεσία, ο οποίος ήταν και αυτός που συνέταξε τις τρεις επίμαχες εκθέσεις για τα βρέφη της υπόθεσης Μουρτζούκου. «Ενόψει του τι είχε προηγηθεί με την κυρία Τσιόλα και την εξέλιξη αυτή, αποφασίσαμε να θέσουμε σε αναστολή την υπηρεσία», ανέφερε ο υπουργός.

Όσο για το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις εκθέσεις αυτές, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα κριθεί βάσει των ευρημάτων των εισαγγελικών αρχών. «Όπως και για την κυρία Τσιόλα είχαμε στο διατακτικό των αποφάσεων αναφορά, εμείς δεν παρεμβαίνουμε μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν αναμένεται μεγάλη καθυστέρηση. Όπως εξήγησε, εκκρεμεί ο διορισμός νέου ιατροδικαστή μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας — «αν δεχθεί να πάει» — και είναι πιθανό να απαιτηθούν και ενισχύσεις. Μέχρι τότε, όπως διευκρίνισε, «οι υποθέσεις που αφορούν την Πάτρα θα εξετάζονται από την Κόρινθο και αν χρειαστεί θα στείλουμε ενισχύσεις από την Αθήνα».


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM