Ερντογάν για F-35: «Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν – Άτοπες οι ελληνικές ανησυχίες»

Ερντογάν για F-35: «Η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν – Άτοπες οι ελληνικές ανησυχίες» Facebook Twitter
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Στο ζήτημα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, καθώς και στη στάση της Ελλάδας απέναντι στο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις ελληνικές ανησυχίες «άτοπες και δίχως νόημα», τονίζοντας πως η Τουρκία «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα που δεν απειλεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά της και δεν της επιδεικνύει εχθρική στάση».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε συνομιλία για το θέμα των F-35 με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον θα τηρήσει τη συμφωνία για την παράδοση των αεροσκαφών: «Πιστεύω ότι η σταδιακή παράδοση των F-35 στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πλήρης τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου

«Εμείς θέλουμε τα F-35 πρωτίστως για τη δική μας ασφάλεια. Το ζήτημα των F-35 δεν είναι για εμάς απλώς ένα ζήτημα στρατιωτικής τεχνολογίας, αλλά και ένα ζήτημα ισχυρής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, όπως το ΝΑΤΟ. Φυσικά, αυτό το ζήτημα μας έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η ενίσχυση της αμυντικής μας υποδομής δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Ιδιαίτερα για τους φίλους και τους συμμάχους μας».

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε μάλιστα τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ: «Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ελήφθη απόφαση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των συμμάχων. Δηλαδή, ελήφθη η απόφαση ότι "οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους υποδομή, να καλύψουν τις ανάγκες τους, ώστε να ενισχυθεί και η άμυνα του ΝΑΤΟ". Επομένως, η ανησυχία της Ελλάδας για τα βήματα που έχουμε κάνει στον τομέα της άμυνας είναι άτοπη και δίχως νόημα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα που δεν απειλεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά της και δεν της επιδεικνύει εχθρική στάση. Αντίθετα, η Τουρκία είναι μια χώρα που καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην περιοχή της και στον κόσμο και είναι εξαιρετικά αξιόπιστη έναντι των φίλων της. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση στον περίγυρό μας για την οποία η Τουρκία να μην προσπαθεί να την τερματίσει με ειρηνικό τρόπο».

Καταλήγοντας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην προσωπική του επικοινωνία με τον Τραμπ: «Συζητήσαμε μεταξύ μας το θέμα των F-35 και το παρακολουθούμε. Πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ θα παραμείνει πιστός στη συμφωνία που κάναμε για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι η σταδιακή παράδοση των F-35 στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Διεθνή / Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν είναι πλέον πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά αρχηγός χούντας»

Σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν από τον Οζγκιούρ Οζέλ στη συγκέντρωση του κόμματος του μπροστά στο δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM