Ο τελικός του MasterChef 2025 ολοκληρώθηκε και νικητής για φέτος, είναι ο Νέστορας Νέστορας.
Το διαγωνιστικό κομμάτι του MasterChef ολοκληρώθηκε με πιάτο αντιγραφής, που έφερε την υπογραφή του καλεσμένου σεφ, Jeremy Chan.
Αφού ετοίμασαν τα πιάτα τους για να τα δοκιμάσουν οι κριτές, ο Νέστορας Νέστορας και ο αντίπαλός του, Λευτέρης Πέτρου, περίμεναν με αγωνία την ανακοίνωση των βαθμολογιών του κάθε ένα από τους Σωτήρη Κοντιζά, Πάνο Ιωαννίδη, Λεωνίδα Κουτσόπουλο και του καλεσμένου στον τελικό σεφ.
Η διαφορά ενός πόντου ανάμεσα στους δύο διαγωνιζόμενους καθόρισε η βαθμολογία του Jeremy Chan στην τελική δοκιμασία, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Λευτέρης Πέτρου ήταν μπροστά με 26 πόντους. Το 9/10 του guest chef ήταν εκείνο που έδωσε τη διαφορά του ενός βαθμού ανάμεσα στους δύο παίκτες.
Ποιος είναι ο Jeremy Chan
Γεννημένος το 1987 στο Χονγκ Κονγκ από Κινέζο πατέρα και Καναδή μητέρα, ο Τζέρεμι Τσαν έζησε στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγοντας το Λονδίνο. Άνοιξε το εστιατόριο Ikoyi στο West End με τον συνέταιρό του Ire Hassan-Odukale, ο οποίος έχει καταγωγή από το Λάγος της Νιγηρίας. Θεωρείται η πρώτη περίπτωση εστιατορίου με έντονο αφρικανικό χαρακτήρα που έλαβε αστέρι Michelin.
Όπως λέει ο ίδιος ο Chan: «Αυτό που κάνουμε στο Ikoyi είναι περισσότερο προσωπική δημιουργία· είναι η δική μου ερμηνεία των χρωμάτων, των γεύσεων, των υφών, που θέλω να μεταδώσω με τον πιο άμεσο δυνατό τρόπο».
Απέκτησε εμπειρία δίπλα σε μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Rene Redzepi, Claude Bosi και Ashley Palmer Watts, έχοντας αποφοιτήσει πρώτα από το Princeton με σπουδές στη Λογοτεχνία και τη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ακόμη, ως χρηματοοικονομικός αναλυτής.
Ο Chan επιλέγει να ενσωματώνει στο μενού του, παραδοσιακές συνταγές χωρίς να ανησυχεί για την πιστή αναπαραγωγή τους, όπως στην περίπτωση του maafe, που αποθεώνουν τα περισσότερα δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια δημοφιλή συνταγή σε Κεντρική και Δυτική Αφρική που περιλαμβάνει στιφάδο ή σάλτσα από φιστίκια. Τη δική του εκδοχή την αποδίδει ως μια παχύρρευστη και βελούδινη σάλτσα από κόκκινα καρότα Νορμανδίας, εμπλουτισμένη με κολλαγόνο από σούπα μοσχαρίσιου ποδιού, μαζί με άλλη μια σάλτσα καρότου πιο απαλή και ελαφριά, με ελαφρώς ξινή γεύση από ξίδι Chardonnay και αποξηραμένο καρπό μπαομπάμπ, που συνοδεύει ένα φιλέτο μόσχου, απλώς σωταρισμένο.
Ο Chan έχει προσκληθεί ξανά σε MasterChef, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, ως guest chef.
Με πληροφορίες από identitagolose.com