Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Η Κατερίνα Γιουλάκη στον ρόλο της Ιζαμπέλα Μαρινέρι στην ταινία «Επαναστάτης ποπολάρος» της Finos Film. Φωτ.: Finos Film

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

0

Για όσους μεγαλώσαμε μπροστά από μια ασπρόμαυρη τηλεόραση στα πολύ μακρινά ’70s, η Κατερίνα Γιουλάκη αποτελούσε μια εξωφρενικά οικεία φιγούρα. Όχι μόνο λόγω της συμμετοχής της σε μεγάλες επιτυχίες της εποχής, αλλά γιατί –και ελπίζω να μην εκφράζω μια εσφαλμένη εντύπωση− ήταν η προσωποποίηση της μέσης Ελληνίδας της διπλανής πόρτας, σαν την ευγενική ψιλικατζού της γειτονιάς, τη φουρνάρισσα, την καλοπροαίρετη υπάλληλο δημόσιας υπηρεσίας που θα κάνει και καμιά μικρο-μπαγαποντιά για να σε βοηθήσει.

Κοντολογίς, ήταν η απόλυτη προσωποποίηση της καλής θείας μιας μικρομεσαίας Ελλάδας, στην κατανόηση της οποίας πάντα ποντάρεις για να σε στηρίξει ψυχολογικά και ίσως πρακτικά. Εκείνη που θα της εκμυστηρευτείς πράγματα και θα την κάνεις σύμμαχο σε μια ανομολόγητη παρασπονδία σου. Η θεία των Ελλήνων, όπως τη χαρακτήρισα μιλώντας σε κάποιον που ήταν όντως θεία του, στον ανιψιό της και γνωστό παρουσιαστή Φώτη Σεργουλόπουλο, όταν του ζήτησα να μου μιλήσει για εκείνη.

Η Κατερίνα Γιουλάκη ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως μαθήτρια του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας το 1958 ως μέλος του Χορού στη «Λυσιστράτη» με τη Μαίρη Αρώνη. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση μετά την αποφοίτησή της ήταν με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου το 1959 στο έργο «Η κυρία του κυρίου». 

Μου είπε λοιπόν: «Αυτό που έβλεπα εγώ σε εκείνη ήταν μια απίστευτη φρεσκάδα και αυτό που έχω δεχτεί από αυτήν είναι φροντίδα. Γενικότερα, στη νεότητά της ήταν ένας πάρα πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Είχε πάρα πολύ ωραίες παρέες, καθαρά μέσα από το θέατρο. Στην κατοικία μας στο Παγκράτι, στο ισόγειο κατοικούσαν ο παππούς μου και η γιαγιά μου, εμείς μέναμε από πάνω, και η θεία μου, πριν παντρευτεί, έμενε μαζί τους. Στα παιδικά μου μάτια τότε ήταν ένας λαμπερός άνθρωπος. Θυμάμαι να με παίρνει μαζί της στον Παπασπύρου στο Κολωνάκι και να βρίσκομαι ανάμεσα στον Βουτσά, τον Μουστάκα, τον Πολ Βασιλειάδη, τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, που ήταν πολύ φίλος της.

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Με τον Κώστα Βουτσά στην ταινία «Οι κληρονόμοι». Φωτ.: Finos Film

Ήταν μια πραγματική σταρ, χωρίς να είναι ενζενί αλλά καρατερίστα. Καθώς οι καρατερίστες τότε δεν ήταν συνήθως πρωταγωνίστριες, νομίζω ότι η Κατερίνα πήρε πρωταγωνιστικούς ρόλους επειδή ακριβώς ήταν αυτός ο λαμπερός άνθρωπος. Στους ρόλους της στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, στους οποίους την αγαπήσαμε, ήταν πάντα θεία. Δεν είχε σχεδόν ποτέ παιδιά, ποτέ δεν ήταν μάνα στις ταινίες και στα σίριαλ. Ας πούμε, στο “Ρετιρέ” η Τζόυς, παρόλο που ζούσαν στο ίδιο σπίτι, δεν ήταν κόρη της αλλά ανιψιά της».  

Ένα χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει την «αμόλυντη» και «αγνή» διάσταση μιας αγαπημένης θείας είναι η απουσία σεξαπίλ. Στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» −που την έκανε ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό ως συντηρητική αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη, η οποία απαιτεί να παντρευτεί εκείνος ξένη και επ’ ουδενί Ελληνίδα−, σε αντίθεση με την υπερσεξουαλική Μάρω Κοντού, εκείνη είναι μια αστή μέγαιρα που έχει υποτάξει τον σύζυγό της, Γιάννη Βογιατζή.

Ο Φώτης εξηγεί: «Και στους “Κληρονόμους” υπάρχει η υπόνοια ενός έρωτα με τον Ηλιόπουλο, αλλά σε όλη την ταινία παίζει μια στριφνή γυναίκα που νομίζουν ότι θέλει να τους δηλητηριάσει. Στον “Ποπολάρο” ήταν η καλή θεία Ιζαμπέλα Μαρινέρι του Πρέκα/ Ζέππου Πεμπονάρη γιατί ακριβώς είναι η θεία στην οποία πάμε όλοι μας να της πούμε τα μυστικά μας, αυτή που θα μας κανακέψει, που δεν θα τη φοβηθούμε ποτέ όπως τη μάνα μας. Ήταν η θεία όλων».

Η πρώτη της μεγάλη προσωπική επιτυχία ήταν στη νεοσύστατη τηλεόραση, στο στρατιωτικό κανάλι ΥΕΝΕΔ, με την κωμωδία «Η κοκορόμυαλη», σε σενάριο του Κώστα Πρετεντέρη. Ήταν μια ελληνική εκδοχή του αμερικανικού «I love Lucy» της Λουσίλ Μπολ, η οποία προβλήθηκε μεταξύ 1971 και 1973. Ήταν φτιαγμένη σχεδόν στο πόδι, αφού κανένας ακόμα δεν είχε σπουδάσει, ούτε ήξερε από τηλεόραση, αλλά η Ελλάδα (σε εποχές που όλη η γειτονιά μαζευόταν στο μοναδικό σπίτι που είχε τηλεόραση για να δει εκεί την αγαπημένη της εκπομπή) κατέβαζε ρολά για να τρέξει να τη δει. Η Κοκορόμυαλη ως ρόλος αποτύπωνε μια λαϊκή, καθημερινή γυναίκα, αρκετά αφελή και γκαφατζού, που δεν είχε παιδιά.

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στην ταινία «Οι κυρίες της αυλής». Φωτ.: Finos Film
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Με τη Μάρω Κοντού στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη». Φωτ.: Finos Film

Κάποια στιγμή όμως η Κατερίνα Γιουλάκη έμεινε έγκυος στην πραγματική ζωή. Παρόλο που ζήτησε από τον Πρετεντέρη να σταματήσουν τη σειρά, αφού δεν προβλεπόταν να έχει παιδιά η ηρωίδα της, εκείνος την έπεισε να συνεχίσει. Ο κόσμος παρακολουθούσε την εγκυμοσύνη της Κοκορόμυαλης από επεισόδιο σε επεισόδιο και όταν γέννησε, συνέβη το εξής: καθώς το κοινό αδυνατούσε ακόμα να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία, πολύς κόσμος έσπευσε στο μαιευτήριο «Έλενα» για να ευχηθεί για τα γεννητούρια και να φέρει λουλούδια στην Κοκορόμυαλη του σίριαλ. Η σειρά, εν τέλει, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1973, με 202 επεισόδια δεκαπέντε λεπτών. Φυσικά δεν έχει σωθεί κανένα, παρά μόνο ελάχιστα λεπτά.

Η Κατερίνα Γιουλάκη ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως μαθήτρια του Εθνικού Θεάτρου, συμμετέχοντας το 1958 ως μέλος του Χορού στη «Λυσιστράτη» με τη Μαίρη Αρώνη. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση μετά την αποφοίτησή της ήταν με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου το 1959 στο έργο «Η κυρία του κυρίου». Εντυπωσιακό είναι πόσο γρήγορα πέρασε στον κινηματογράφο, όπου έπαιξε σε κλασικές ταινίες σημαντικών σκηνοθετών της δεκαετίας του 1960, όπως ο Σωκράτης Καψάσκης («Οι γαμπροί της ευτυχίας»), ο Ντίνος Δημόπουλος («Οι κυρίες της αυλής», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη»), ο Αλέκος Σακελλάριος («Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης»), ο Γιάννης Δαλιανίδης («Οι κληρονόμοι», «Ο κατεργάρης», «Επαναστάτης ποπολάρος»), ο Ντίνος Κατσουρίδης («Ο Θανάσης», «Η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα», «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο), και νεότερων όπως ο Βασίλης Βαφέας («Το ρεπό»). Ωστόσο, όταν ο κινηματογράφος έπεσε σε παρακμή, κατέληξε και εκείνη να παίζει σε βιντεοκασέτες. Άλλωστε, όπως όλοι και όλες της γενιάς της, δεν μπορούσε να διανοηθεί να πάψει να εργάζεται. Παράλληλα, είχε μακρά θητεία και στο τηλεοπτικό θέατρο.

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας» της Finos Film. Φωτ.: Finos Film
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ταινία «Επαναστάτης ποπολάρος». Φωτ.: Finos Film

Κάτι που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι υπήρξε ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος θυμάται: «Με τον άντρα της μετά το 1972 ζούσαν στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια. Κεντρική εικόνα στο σαλόνι τους ήταν μια αφίσα του Τσε Γκεβάρα και την ημέρα του Πολυτεχνείου το σπίτι της είχε γίνει νοσοκομείο. Είχαν περιθάλψει με τον θείο μου πολύ κόσμο. Εκείνο το διάστημα είχε παίξει και σε μια επιθεώρηση όπου έβγαινε με κράνος και το μουστάκι του Παπαδόπουλου και έλεγε το χουντικό δελτίο ειδήσεων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να συλλάβει όλο τον θίασο».

Η Κατερίνα Γιουλάκη δεν έπαψε να παίζει στην τηλεόραση καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980, σε δημοφιλείς κωμικές σειρές όπως «Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία», «Η κυρία μας», «Συγκάτοικοι στην τρέλα» και πολλές άλλες. Το «Ρετιρέ», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, ήταν εκείνο που την επανέφερε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, καθώς την ανακάλυψε μια νέα γενιά. Μέσα από σύντομα σκετς, η Κατερίνα, μια εργαζόμενη γυναίκα που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα της (Κούλα Αγαγιώτου) και την ανιψιά της (Τζόυς Ευείδη), και εργάζεται σε διαφημιστικό γραφείο, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη στη δουλειά και στους δρόμους με τα χούγια των Ελλήνων και τα κακώς κείμενα της Αθήνας.

Ο ρόλος ήταν ουσιαστικά παραλλαγή ενός παλιότερου ρόλου, του γκρινιάρη −λίγο Ανατολίτη− Έλληνα του «Λούνα Παρκ» της δεκαετίας του 1970, του μπαρμπα-Γιώργη, που τον έπαιζε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Η σειρά του Mega παίχτηκε δύο χρόνια, 1990-1992, και με την ολοκλήρωσή της η Γιουλάκη συμμετείχε και σε άλλες σειρές, ανάμεσά τους και ως γκεστ στο «Κωνσταντίνου και Ελένης» του Χάρη Ρώμα αλλά και στις «Επτά θανάσιμες πεθερές».

Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Στον ρόλο της Νονάς Φιλιώς στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης».
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας» Facebook Twitter
Με την Κούλα Αγαγιώτου στη σειρά «Ρετιρέ» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Σε όλη της τη ζωή δεν έπαψε, παράλληλα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, να παίζει στο θέατρο. Αξίζει να αναφερθούμε στη συμμετοχή της ως Φροϊλάιν Σνάιντερ στο πρώτο ανέβασμα του «Καμπαρέ» στην Ελλάδα το 1972 με τη Μάρθα Καραγιάννη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, με τον θίασο Προσκήνιο του οποίου έπαιξε το 1979 και στο «Μπαλκόνι» του Ζαν Ζενέ, με την Άννα Φόνσου και την Όλια Λαζαρίδου. Θέατρο ρεπερτορίου έπαιξε και στο ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, στο «Όταν οι γυναίκες το γλεντούν» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, το 1998. Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στην επιθεώρηση «Ελλάς ολέ... και τσέπες κουρελέ!» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πάντζα.

Πέθανε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στις 9 Ιουνίου, αλλά η κόρη της, Δέσποινα Δημοπούλου, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια, αποφάσισε να ανακοινώσει τον θάνατό της την Παρασκευή 13 Ιουνίου, ημέρα της κηδείας της στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος λέει: «Ήταν ένας πολύ ωραίος αποχαιρετισμός. Ποιος ο λόγος να υπάρχει δημόσια ανακοίνωση όταν πρόκειται για κάτι τόσο προσωπικό; Έφυγε πλήρης ημερών με πολύ μεγάλη αγάπη. Αυτή την τόση αγάπη των συναδέλφων της και του κόσμου δεν την έχω δει πολλές φορές».

Η Κατερίνα Γιουλάκη στα γραφεία της LiFO το 2010.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Lifo Videos / «Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής δεν θόλωσαν ούτε στιγμή το βλέμμα του Γιάννη Βογιατζή πάνω στην τέχνη και την αλήθεια της. Με αφοπλιστική διαύγεια και χιούμορ, ο θρυλικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μιλά για τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Φίνο και για την ευτυχία που του χάρισε η υποκριτική.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

Πολιτισμός / Κατερίνα Γιουλάκη: Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ – «Αγαπήθηκε βαθιά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών»

«Η Κατερίνα Γιουλάκη ήταν μια ηθοποιός με ψυχή και ταλέντο, που κατάφερε κάτι άπιαστο: να αγαπηθεί βαθιά και αυθεντικά από κοινό τεσσάρων δεκαετιών χωρίς να φθαρεί στο πέρασμα του χρόνου»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Οθόνες / 6 αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τον κόσμο που ζούμε τώρα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου πρόβαλε φέτος ταινίες πολιτικά φορτισμένες που οραματίζονται ένα μέλλον χωρίς σύνορα. Έξι από αυτές έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση χάρη στην αισθητική και την προβληματική τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο ξεχασμένος απαγωγέας Τόνι Κυρίτσης, που ενέπνευσε τον Γκας Βαν Σαντ για το Dead Man's Wire

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Dead Man’s Wire»: Η χλιαρή επιστροφή του Γκας βαν Σαντ

Μετά από πέντε χρόνια ο Αμερικανός σκηνοθέτης επανέρχεται με την ξεχασμένη ιστορία ενός απαγωγέα, κάνοντας μια βιογραφία με νόημα, που όμως δεν προσθέτει κάτι στη φιλμογραφία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βίκι Κριπς στη LIFO: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Οθόνες / Βίκι Κριπς: «Καθένας επιλέγει το δικό του δηλητήριο»

Η ηθοποιός που στάθηκε σαν ίση προς ίσο απέναντι σε ολόκληρο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις μιλάει στη LiFO σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με αφορμή την κυκλοφορία του «Hot Milk», που συμπεριλαμβάνει γυρίσματα στη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Οθόνες / To αριστουργηματικό Ran του Κουροσάβα και 8 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ, η επιστροφή του Ντάρεν Αρονόφσκι, η καλύτερη ταινία του Κουροσάβα σε επανέκδοση και το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών θρίλερ «Το Κάλεσμα» – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
«Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ» ζωντανεύει στη Βενετία

Έκκληση από τους συντελεστές της ταινίας της Κάουτερ Μπεν Χάνια να σταματήσουν επιτέλους οι δολοφονίες παιδιών στη Γάζα, με αφορμή το σπαρακτικό τηλεφώνημα της 6χρονης Παλαιστίνιας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
A House of Dynamite

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «House of Dynamite»: Η Κάθριν Μπίγκελοου πατάει το κουμπί – και μας κόβει την ανάσα

Με χειρουργική ακρίβεια, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας μας πείθει ανατριχιαστικά για τον επικείμενο πυρηνικό όλεθρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο μάγος του Κρεμλίνου

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Ο μάγος του Κρεμλίνου»: Ο ρυθμιστής του Πούτιν δεν χωρά σε ταινία

Πίσω από το ψυχρό πρόσωπο της εξουσίας, κρύβεται ο ψίθυρος ενός σύγχρονου Ρασπούτιν. Ο Ολιβιέ Ασαγιάς τον ακολουθεί – αλλά μήπως τον πρόδωσε η φόρμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
No other choice

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «No other choice»: Η ταινία που θα οδηγήσει τον Παρκ Τσαν-γουκ στα Όσκαρ

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης παραμένει ένας από τους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές, αν και η αντικαπιταλιστική του σάτιρα «No other choice» δεν είναι η καλύτερή του ταινία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Είναι σαν να κάνεις τον Δράκουλα χορτοφάγο»: Γιατί το σέξι τέρας του Φρανκενστάιν που παίζει ο Τζέικομπ Ελόρντι είναι λάθος

Οθόνες / Γιατί το σέξι τέρας του νέου «Φρανκενστάιν» είναι λάθος

Στη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Μέρι Σέλεϊ από τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο πρωταγωνιστεί ο «εξωφρενικά όμορφος» Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του τέρατος – πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα μια ταινία χωρίς ειρμό. 
THE LIFO TEAM
O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Οθόνες / O Στίβεν Κινγκ στο σινεμά: Οι 10 καλύτερες μεταφορές

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός διασκευών του έργου του δημοφιλούς συγγραφέα που θα δούμε στο πανί, στο γυαλί και στο σανίδι, κι αυτό στάθηκε αφορμή για ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που ενέπνευσαν τα γραπτά του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Φρανκενστάιν: Ένα θεσπέσιο μελόδραμα που σε παρασύρει και σε ματώνει

O Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο θα έκανε την Μέρι Σέλεϊ περήφανη. Ο δικός του Φρανκενστάιν κατορθώνει να μην προδώσει το πνεύμα του πολυδιασκευασμένου μυθιστορήματός της.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Λούκα Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ανταπόκριση από τη Βενετία / After the Hunt: Το #MeToo στα χέρια του Γκουαντανίνο είναι μια μπερδεμένη υπόθεση

Ο Λούκα Γκουαντανίνο νοσταλγεί τη χαμένη τέχνη του διαλόγου, αλλά το After the Hunt χάνει το δίκιο του στην ακαδημαϊκή φλυαρία και τις σεναριακές αστοχίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ