Τουρκοβούνια και λόφος Πατάτσου: Νοιάζεται κανείς για τα πάρκα που αργοπεθαίνουν;

Τουρκοβούνια: «Μελλοθάνατα δενδρύλλια και εγκαταλελειμμένα πάρκα» Facebook Twitter
Οι δύο χώροι πρασίνου, το Πάρκο Πατάτσου και τα Τουρκοβούνια, θα έπρεπε να δίνουν γερές ανάσες στην Κυψέλη αλλά και σε όλη την πόλη, όμως έχουν εγκαταλειφθεί.
0


Ο ΛΟΦΟΣ ΠΑΤΑΤΣΟΥ με το ομώνυμο πάρκο και απέναντι το μικρό δάσος στα Τουρκοβούνια εφάπτεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Οι δύο αυτοί χώροι πρασίνου, που θα έπρεπε να δίνουν γερές ανάσες στην Κυψέλη αλλά και σε όλη την πόλη, έχουν εγκαταλειφθεί.

Το Πάρκο Πατάτσου, που κάποτε υπήρξε χώρος αναψυχής και δροσιάς, έχει μετατραπεί σε πεδίο μαρασμού. Τα λίγα δέντρα που φύτεψε ο δήμος Αθηναίων τον περασμένο Δεκέμβριο δεν ποτίστηκαν ποτέ και οι κάτοικοι μέρα με τη μέρα τα βλέπουν να ξεραίνονται. 

Δίπλα, το δάσος των Τουρκοβουνίων μένει χωρίς φροντίδα και ξεκάθαρη διαχειριστική ευθύνη, μια που ο δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής διαφωνούν για το ποια από τις δύο αρχές έχει την αρμοδιότητα για την εποπτεία και τη διαχείριση του χώρου. Όσο η αρμοδιότητα αναζητείται, οι δύο χώροι πρασίνου αργοπεθαίνουν. 

«Δεν εμφανίζονται πια γονείς με μικρά παιδιά στο πάρκο Πατάτσου. Γιατί δεν είναι δυνατόν να παίζουν πάνω σε αποτσίγαρα και περιττώματα σκύλων, σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά, κουτάκια από μπίρες και πλαστικά μπουκάλια. Σημειωτέον, δεν έχει προβλεφθεί κάδος ανακύκλωσης γι' αυτά». 

Για τα «μελλοθάνατα δενδρύλλια και τα δύο εγκαταλελειμμένα πάρκα», όπως τα αποκαλεί, έχει κινητοποιηθεί ο Θάνος Βλαστός, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, δημιουργός της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας και κάτοικος της περιοχής. Πριν από λίγες μέρες ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, και ο Νίκος Χαρδαλιάς, περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και συνεργάτες τους έλαβαν επιστολή από τον καθηγητή Βλαστό, ο οποίος ευελπιστεί ότι μπορεί να βγει κάποια άκρη για να σταματήσει το σερί της εγκατάλειψης.

cover
Θάνος Βλαστός, 
ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, δημιουργός της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας και κάτοικος της περιοχής

Μιλώντας στη LiFO, ο κ. Βλαστός αναδεικνύει τις συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης, καταγράφει την κατάσταση των χώρων αυτών και απευθύνει ένα ανοιχτό κάλεσμα για επαγρύπνηση, υπευθυνότητα και άμεση δράση. 

Λόφος Πατάτσου: Ένα πάρκο σε απόλυτη παρακμή

«Η θέση του πάρκου, ανάμεσα στα Τουρκοβούνια και σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και κατακτημένες από αυτοκίνητα περιοχές του λεκανοπεδίου, συνεπάγεται ότι οι κάτοικοί της προσφεύγουν σε αυτό, ελπίζοντας εκεί, στα όρια του αστικού ιστού, να παίρνουν μια πρώτη ανάσα», λέει ο κ. Βλαστός. Πράγματι, όπως μας εξηγεί, «γι' αυτόν τον σκοπό, πριν από κάποιες δεκαετίες έγιναν πολύ σημαντικά έργα διαμόρφωσης, με μονοπάτια, πεζούλες, πλακοστρώσεις, φωτισμό, πλούσιο αρδευτικό δίκτυο, παγκάκια, παιδική χαρά. Υπήρχε και φύλακας». 

Το πάρκο όμως στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε: «Δεν υπάρχει πια φύλακας, δεν έχει απομείνει το παραμικρό ίχνος από την παιδική χαρά, τα παγκάκια κλέβονται μπροστά στα μάτια αδιάφορων επισκεπτών, που δεν αντιδρούν».

Τουρκοβούνια: «Μελλοθάνατα δενδρύλλια και εγκαταλελειμμένα πάρκα» Facebook Twitter
«Το σύστημα άρδευσης καταστράφηκε, δεν υπάρχει ούτε μία βρύση, το πράσινο δεν το φροντίζει κανείς. Μόνο μια χαμηλή άγρια βλάστηση αναπτύσσεται για λίγους μήνες, μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να ξεραθεί». Φωτ.: Wikimapia

Όσο για την εικόνα του πρασίνου, είναι ένα τοπίο που αργοπεθαίνει: «Το σύστημα άρδευσης καταστράφηκε, δεν υπάρχει ούτε μία βρύση, το πράσινο δεν το φροντίζει κανείς. Μόνο μια χαμηλή άγρια βλάστηση αναπτύσσεται για λίγους μήνες, μέχρι να ζεστάνει ο καιρός και να ξεραθεί. Πολλά δέντρα είναι νεκρά. Ο καθαρισμός περιορίζεται, αραιά και πού, σε δεκάλεπτες εμφανίσεις υπαλλήλων του δήμου, μόνο για την αφαίρεση από τους κάδους όσων σκουπιδιών ρίχτηκαν σε αυτούς, και όχι των υπολοίπων που πετάχτηκαν κάτω», αναφέρει.

Ας είναι καλά οι εθελοντές περίοικοι, μας λέει ο κ. Βλαστός, που έχουν αναλάβει να μαζεύουν ό,τι μπορούν. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πολιτών που κατοικούν στην περιοχή, το πάρκο για πολλούς είναι αδιάβατο: «Πέτρες είναι σκόρπιες παντού, δυσκολεύοντας το περπάτημα, ενώ για τους ηλικιωμένους το αποκλείουν. Μερικοί στήνουν με πρόχειρα υλικά μικρές παράγκες για προστασία από τη βροχή, τον αέρα, τον ήλιο και τα αδιάκριτα βλέμματα. Υπάρχει ακόμη και ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που καλύπτει μέρος του πάρκου», λέει. 

Ένα πάρκο που το αποφεύγουν όλοι

Ο ομ. καθηγητής μάς εξηγεί ότι μετά την εγκατάλειψη ήταν επόμενο να ακολουθήσουν ανάλογες αλλαγές και στους επισκέπτες. Δεν εμφανίζονται πια γονείς με μικρά παιδιά. Γιατί δεν είναι δυνατόν να παίζουν πάνω σε αποτσίγαρα και περιττώματα σκύλων, σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά, κουτάκια από μπίρες και πλαστικά μπουκάλια. Σημειωτέον, δεν έχει προβλεφθεί κάδος ανακύκλωσης για αυτά. Για να έρχονται τα μωρά στο πάρκο θα έπρεπε, εξάλλου, τα καροτσάκια να κυλούν, όμως το έδαφος κάθε άλλο παρά ομαλό είναι. Αυτό αφορά φυσικά και τα αναπηρικά αμαξίδια», αναφέρει.

Κρίνοντας την κατάσταση με την επιστημονική ματιά του συγκοινωνιολόγου, ο κ. Βλαστός μάς εξηγεί πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κίνηση μέσα στο πάρκο αλλά και η κίνηση για την προσπέλασή του από τη γύρω περιοχή. «Οι κάτοικοι αποφεύγουν τον κανονικό δρόμο εισόδου, τη Χαρ. Μούσκου, γιατί από δρόμος γειτονιάς έχει μετατραπεί σε “αρτηρία υπερτοπικής κυκλοφορίας”. Τα πεζοδρόμια είναι πολύ στενά, ωστόσο δεν διστάζουν διάφοροι να τα στενεύουν ακόμη περισσότερο, με εμπόδια κάθε είδους. Δεν είναι ούτε συνεχή, διότι υπάρχουν τμήματα χωρίς καθόλου πεζοδρόμιο, εκεί όπου κάποια παρακείμενη οικοδομή έχει επεκταθεί και εκτός οικοπέδου. Όσοι περπατούν σ’ αυτό το σημείο, κατεβαίνουν στο οδόστρωμα νιώθοντας σύριζα δίπλα τους τα αυτοκίνητα. Όταν έρχονται από μπροστά, προλαβαίνουν να καταφεύγουν στο κενό μεταξύ διαδοχικά παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Όταν όμως έρχονται από πίσω... αυτό δεν διαφέρει από ρώσικη ρουλέτα», υποστηρίζει.

Τα δέντρα που φυτεύτηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους

Τον Δεκέμβρη του 2024 ο δήμος Αθηναίων «επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη στο πάρκο.  Ένα συνεργείο του δήμου φύτεψε γύρω στα 20 δέντρα: πολλοί ήλπισαν ότι χάρη σ' αυτά θα δρομολογείτο και κάποια γενικότερη λύση για το μέχρι τότε ανύπαρκτο πότισμα», εξηγεί ο κ. Βλαστός. Ωστόσο, μας λέει ότι «δεν έπεσε ούτε μία σταγόνα, ούτε καν την πρώτη μέρα της φύτευσης. Τώρα τα περισσότερα δέντρα που φυτεύτηκαν έχουν ξεραθεί. Εννοείται ότι αν δεν ποτιστούν επειγόντως, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα τους δώσουν τη χαριστική βολή».

Και προσθέτει: «Ακούγεται η δικαιολογία ότι δεν επαρκούν οι υπάλληλοι στο πράσινο, στον καθαρισμό, στη φύλαξη, στο οτιδήποτε. Μα τότε γιατί τα φύτεψαν; Δεν το ήξεραν; Δεν είχε σκεφτεί ο δήμος προηγουμένως να τους μετρήσει; Νομίζουν κάποιοι στον δήμο ότι τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν στους επισκέπτες το θέαμα του βασανιστικού και αργού θανάτου τους;», αναρωτιέται.

Τουρκοβούνια: «Μελλοθάνατα δενδρύλλια και εγκαταλελειμμένα πάρκα» Facebook Twitter
«Τα περισσότερα δέντρα που φυτεύτηκαν έχουν ξεραθεί. Εννοείται ότι αν δεν ποτιστούν επειγόντως, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα τους δώσουν τη χαριστική βολή».

Τουρκοβούνια: Το ξεχασμένο δάσος στο νοτιοδυτικό τμήμα

Απέναντι από το πάρκο Πατάτσου, στην άλλη πλευρά του περιφερειακού, είναι τα Τουρκοβούνια. «Στο νοτιοδυτικό τμήμα τους υπάρχει ένα μικρό δάσος που αναπτύσσεται σε τόξο μήκους 600 περίπου μέτρων: δάσος στα όρια της Κυψέλης! Όσοι υποσχέθηκαν να κάνουν πιο πράσινη την Αθήνα, θα έπρεπε να το προσέχουν σαν τα μάτια τους. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ εκεί κάποια διαμόρφωση, παρά μόνον, αρκετά παλιότερα, μερικά μονοπάτια με λίγα σκαλοπάτια εδώ και εκεί, τα οποία οδηγούν στην κορυφή, στον οικισμό Παπανδρέικα», μας εξηγεί ο κ. Βλαστός.

Δήμος και Περιφέρεια διαφωνούν ως προς το ποιος από τους δύο φορείς είναι αρμόδιος για τον χώρο. «Ούτε ο δήμος ούτε η Περιφέρεια θέλουν δικό τους τον χώρο», λέει ο καθηγητής. «Ο ένας δείχνει τον άλλο. Είναι γεγονός ότι δήμοι και περιφέρειες θεωρούν κάθε δέντρο μπελά. Ένα δάσος θα είναι γι' αυτούς ακόμη μεγαλύτερος, όμως ας ελπίσουμε πως κάποιοι θα αναγνωρίσουν ότι αποτελεί και μια μεγάλη πρόκληση. Αυτοί που αποφασίζουν, γνωρίζοντας τι θα σημαίνει αυτό για τους κατοίκους, για την εικόνα και το κύρος τους, ας επιλέξουν. Δεν μπορούν να διαχειριστούν τον χώρο; Αν ήταν της αρμοδιότητάς τους θα είχαν την ευκαιρία, αν όχι να αυξήσουν, τουλάχιστον, να σώσουν το πράσινο που έχει απομείνει. Από τις κεντρικές υποσχέσεις στα εκλογικά προγράμματα, ήταν να προστεθούν κι άλλα δέντρα. Δεν έχουν όμως υποχρέωση να κρατήσουν όρθια τα δέντρα που υπάρχουν και που με τραγικούς ρυθμούς πέφτουν νεκρά;», διερωτάται. 

Όπως λέει, «αυτό που ενδιαφέρει τον κάτοικο είναι η πόλη του. Η Αθήνα χρειάζεται έργα. Αν κανείς δεν θέλει τον χώρο, τουλάχιστον ας τον μοιράσουν ή ας συνεργαστούν». Υποστηρίζει ότι για τον κάτοικο η πολιτεία είναι ενιαία: «Δεν τον απασχολεί το πώς είναι χωρισμένη η πόλη και η διοίκηση, ούτε το ποια είναι τα γεωγραφικά όρια και ποιες οι αρμοδιότητες κάθε διαχειριστικού φορέα. Ο κάτοικος διακρίνει ότι χρησιμοποιούν αυτές τις λογικές για να αποφεύγουν υποχρεώσεις. Ωστόσο, οφείλουν να τα βρουν. Απέναντι στην κλιματική κρίση και στις απειλές για την επιβίωση του πλανήτη, περιμένει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Ρεπορτάζ / Τα πεζοδρόμια της Αθήνας δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα

Το 70% δεν τηρεί τις απαιτούμενες προδιαγραφές πλάτους. Κάποια κρύβουν παγίδες, συνήθως τρύπες ή πλάκες που έχουν αποκολληθεί. Άλλα είναι στενά και γεμάτα εμπόδια. Ποια είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης και τι κάνει ο δήμος για να προστατεύσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών στην Αθήνα; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ