Θάνος Βλαστός: «Παραδίδεται ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό»

Θάνος Βλαστός: «Παραδίδεται ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΒΛΑΣΤΟΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
που ακούστηκαν εναντίον των τελευταίων έργων της Πανεπιστημίου τα θυμόμαστε: χρώματα αταίριαστα με την αισθητική της Αθήνας, κακόγουστες ζαρντινιέρες, ακατάλληλα φυτά για το κλίμα και το περιβάλλον της Αθήνας, υπερβολικό κόστος – εντελώς άσχετα με το αντικείμενο και τους στόχους. Προφανώς δεν είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν τα ίδια και τώρα. Ταιριάζουν σε όποιον διστάζει να πει ωμά ότι είναι αντίθετος σε όλα, ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι, ότι πίσω από κάθε έργο κρύβεται η κερδοσκοπία. Τότε για την Πανεπιστημίου, τώρα για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της πλατείας Συντάγματος. 

Την κλιματική κρίση την παρακάμπτουμε, «άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Δεν μας απασχολούν επίσης οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πεζός στους δρόμους της Αθήνας. Από κάθε πλευρά επαναπαυόμαστε στο αυτοκίνητο. 

Εξακολουθούμε να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Την κλιματική κρίση την παρακάμπτουμε, «άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Δεν μας απασχολούν επίσης οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πεζός στους δρόμους της Αθήνας. Από κάθε πλευρά επαναπαυόμαστε στο αυτοκίνητο. Αδιαφορούμε επίσης για τα διεθνώς συμφωνημένα μέτρα απέναντι στην εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη με επίκεντρο τον μηδενισμό της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Στον τομέα των μεταφορών σημαίνει ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα τα συμβατικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες θα έχουν αποσυρθεί πλήρως. Μόνο ένα μικρό μέρος τους θα αντικατασταθεί από οχήματα καθαρής τεχνολογίας. Οι πόλεις, κύριες πηγές ρύπανσης σήμερα, θα λειτουργούν με πολύ λιγότερα οχήματα, όμως θα γίνουν πολύ πιο δυναμικές, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στη δημόσια συγκοινωνία και το ποδήλατο. Θα γίνουν και πιο δημοκρατικές, ως πιο γενναιόδωρες στους πεζούς, στους ανάπηρους, στα παιδιά και σε όλους εκείνους που το αυτοκίνητο τούς έχει απομακρύνει από τον δρόμο. Πρόκειται για δεσμεύσεις που ελάχιστοι τους δίνουν σημασία γιατί «τις συμφωνίες στα χαρτιά η πραγματικότητα τις κάνει κουρέλια. Η Ελλάδα είναι αλλιώς, ποιος θα ασχοληθεί μαζί της;». 

Τι αξία έχει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της πλατείας Συντάγματος; Είναι μεγάλη, διότι αντανακλά αυτό που θα είναι αύριο η Αθήνα και κάθε πόλη στο σύνολο της επιφάνειάς τους. Η πλατεία Συντάγματος θα γίνει ένα ορατό παράδειγμα της εικόνας μιας πρωτεύουσας με λιγότερα αυτοκίνητα, άρα με μικρότερο χώρο γι’ αυτά. Αυτό θα συμβαίνει στο κέντρο, στα προάστια, στις γειτονιές. Οι δρόμοι θα αποκτήσουν ξανά πεζοδρόμια και θα ζωντανέψουν με όσους παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματα. Στενότερο οδόστρωμα συνεπάγεται φαρδύτερα πεζοδρόμια και αντίστροφα η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων προκαλεί λιγότερες διελεύσεις οχημάτων. Το μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο σπουδαστές και σπουδάστριες στο πρώτο εξάμηνο. Το έργο της πλατείας Συντάγματος είναι από αυτά που, μειώνοντας το φράγμα των λωρίδων κυκλοφορίας μεταξύ της πλατείας (με τον σταθμό του μετρό) και των αναπλάσεων του Εμπορικού και Ιστορικού Τριγώνου, παραδίδουν ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό και μια Αθήνα συμμέτοχη στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σέβα Καρακώστα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feelgood ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ