Θάνος Βλαστός: «Παραδίδεται ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό»

Θάνος Βλαστός: «Παραδίδεται ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΒΛΑΣΤΟΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
που ακούστηκαν εναντίον των τελευταίων έργων της Πανεπιστημίου τα θυμόμαστε: χρώματα αταίριαστα με την αισθητική της Αθήνας, κακόγουστες ζαρντινιέρες, ακατάλληλα φυτά για το κλίμα και το περιβάλλον της Αθήνας, υπερβολικό κόστος – εντελώς άσχετα με το αντικείμενο και τους στόχους. Προφανώς δεν είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν τα ίδια και τώρα. Ταιριάζουν σε όποιον διστάζει να πει ωμά ότι είναι αντίθετος σε όλα, ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι, ότι πίσω από κάθε έργο κρύβεται η κερδοσκοπία. Τότε για την Πανεπιστημίου, τώρα για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της πλατείας Συντάγματος. 

Την κλιματική κρίση την παρακάμπτουμε, «άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Δεν μας απασχολούν επίσης οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πεζός στους δρόμους της Αθήνας. Από κάθε πλευρά επαναπαυόμαστε στο αυτοκίνητο. 

Εξακολουθούμε να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε. Την κλιματική κρίση την παρακάμπτουμε, «άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Δεν μας απασχολούν επίσης οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο πεζός στους δρόμους της Αθήνας. Από κάθε πλευρά επαναπαυόμαστε στο αυτοκίνητο. Αδιαφορούμε επίσης για τα διεθνώς συμφωνημένα μέτρα απέναντι στην εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη με επίκεντρο τον μηδενισμό της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Στον τομέα των μεταφορών σημαίνει ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα τα συμβατικά αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες θα έχουν αποσυρθεί πλήρως. Μόνο ένα μικρό μέρος τους θα αντικατασταθεί από οχήματα καθαρής τεχνολογίας. Οι πόλεις, κύριες πηγές ρύπανσης σήμερα, θα λειτουργούν με πολύ λιγότερα οχήματα, όμως θα γίνουν πολύ πιο δυναμικές, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στη δημόσια συγκοινωνία και το ποδήλατο. Θα γίνουν και πιο δημοκρατικές, ως πιο γενναιόδωρες στους πεζούς, στους ανάπηρους, στα παιδιά και σε όλους εκείνους που το αυτοκίνητο τούς έχει απομακρύνει από τον δρόμο. Πρόκειται για δεσμεύσεις που ελάχιστοι τους δίνουν σημασία γιατί «τις συμφωνίες στα χαρτιά η πραγματικότητα τις κάνει κουρέλια. Η Ελλάδα είναι αλλιώς, ποιος θα ασχοληθεί μαζί της;». 

Τι αξία έχει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της πλατείας Συντάγματος; Είναι μεγάλη, διότι αντανακλά αυτό που θα είναι αύριο η Αθήνα και κάθε πόλη στο σύνολο της επιφάνειάς τους. Η πλατεία Συντάγματος θα γίνει ένα ορατό παράδειγμα της εικόνας μιας πρωτεύουσας με λιγότερα αυτοκίνητα, άρα με μικρότερο χώρο γι’ αυτά. Αυτό θα συμβαίνει στο κέντρο, στα προάστια, στις γειτονιές. Οι δρόμοι θα αποκτήσουν ξανά πεζοδρόμια και θα ζωντανέψουν με όσους παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα διαμερίσματα. Στενότερο οδόστρωμα συνεπάγεται φαρδύτερα πεζοδρόμια και αντίστροφα η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων προκαλεί λιγότερες διελεύσεις οχημάτων. Το μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο σπουδαστές και σπουδάστριες στο πρώτο εξάμηνο. Το έργο της πλατείας Συντάγματος είναι από αυτά που, μειώνοντας το φράγμα των λωρίδων κυκλοφορίας μεταξύ της πλατείας (με τον σταθμό του μετρό) και των αναπλάσεων του Εμπορικού και Ιστορικού Τριγώνου, παραδίδουν ένα κέντρο πιο προσβάσιμο, ενιαίο και φιλικό και μια Αθήνα συμμέτοχη στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Σέβα Καρακώστα

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει το σπίτι που θες στην πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Ψυχή & Σώμα / Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει σπίτι σε μια πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Από μαγικά διαμερίσματα που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις ποτέ, μέχρι σπίτια που… καλύτερα να μη μάθεις τι κρύβουν. Όλα τα έχει δει η Αρετή Zώρου, ή αλλιώς το «Κορίτσι για σπίτι», όπως συστήνεται στο Instagram.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς, μόνο και μόνο επειδή και η οικογένειά τους ήταν στην πολιτική»

LiFO politics / Στάθης Καλύβας: «Έχουμε πάρα πολλούς μέτριους πολιτικούς»

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Οξφόρδη μιλά για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την αναγκαιότητα για κριτική ικανότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας που θα μας επιτρέψουν να αντισταθούμε στην ψηφιακή επέλαση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Όχι άλλο Black Friday και γεμίσαμε μάγκες

Άλλο ένα podcast 3.0 / Όχι άλλο Black Friday, και γεμίσαμε μάγκες

Η Black Friday ξαναξέφυγε, οι «μάγκες» πολλαπλασιάζονται, τα παπούτσια που θες δεν υπάρχουν πουθενά, οι επισκέπτες έρχονται σπίτι με κεράσματα από τη γειτονιά σου και ένα silent restaurant καραδοκεί στη γωνία. Κι όλα αυτά τα ακούς χαλαρά με πιτζάμες στο δικό σου σπίτι.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Ήσυχα γουρουνάκι»: Ο Τραμπ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι

Θέματα / «Ήσυχα γουρουνάκι»: Ο Τραμπ και οι γυναίκες δημοσιογράφοι

Αυτό το είδος σχολίου αποτελεί μέρος ενός διαχρονικού μοτίβου για τον πρόεδρο, η θητεία του οποίου έχει σημαδευτεί από επανειλημμένες προσπάθειες να προσβάλει και να εξευτελίσει γυναίκες δημοσιογράφους.
THE LIFO TEAM
Fosbloque: «Άλλαξα το όνομά μου για να μην φαίνεται ότι είμαι Αρμένισσα»

Lifo Videos / Fosbloque: «Άλλαξα το όνομά μου για να μην φαίνεται ότι είμαι Αρμένισσα»

Η Φωτεινή (Σβετλάνα), γνωστή σε όλους ως Fosbloque, δεν μιλά σαν άνθρωπος που κάνει «καριέρα στο ίντερνετ»· μιλά σαν κάποια που έφτιαξε από το μηδέν μια ζωή που χωράει την ταυτότητά της, την καταγωγή της, τις ανασφάλειες, την ασθένεια, την υψηλή πίεση του YouTube και τη δημιουργικότητα που, όπως λέει, «της έσωσε τον ψυχισμό».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το κλίμα της Αθήνας αλλάζει: Νύχτες χωρίς ανάσα, μέρες χωρίς ορίζοντα

H κατάσταση των πραγμάτων / Το κλίμα αλλάζει: Νύχτες χωρίς ανάσα, μέρες χωρίς ορίζοντα

Η κλιματική ταυτότητα της Aθήνας αλλάζει δραματικά και τα σημάδια είναι πλέον ορατά. Οι καλοκαιρινές νύχτες δεν προσφέρουν πια ανακούφιση, η ορατότητα έχει μειωθεί εντυπωσιακά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται. Τι αποκαλύπτει το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την πραγματική έκταση των κλιματικών αλλαγών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί να αποκλείουμε τους ανάπηρους από τον εθελοντισμό;

Ζούμε, ρε! / Γιατί να αποκλείουμε τους ανάπηρους από τον εθελοντισμό;

Μπορούν τα ανάπηρα άτομα να είναι εθελοντές; Έχουν οι αντίστοιχες οργανώσεις τη γνώση να τα εντάξουν ισότιμα; Και γιατί η αναπηρία στην τρίτη ηλικία παραμένει τόσο αόρατη;
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Αλκοόλ από τα 11; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν να πίνουν τόσο νωρίς;

Ψυχή & Σώμα / Αλκοόλ από τα 11; Γιατί οι έφηβοι ξεκινούν να πίνουν τόσο νωρίς;

Τα παιδιά στην Ελλάδα ξεκινούν να πίνουν από τα 11 ή τα 13, ενώ ένας στους πέντε εφήβους μεθάει πάνω από τρεις φορές τον χρόνο. Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη νέα, ανησυχητική κανονικότητα;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Επιβιώνεις χωρίς το κινητό σου; Και ΑΙ ρουφιάνοι

Άλλο ένα podcast 3.0 / Επιβιώνεις χωρίς το κινητό σου; Και ΑΙ ρουφιάνοι

Εφιαλτικό 12ωρο χωρίς κινητό, εξτρίμ αφηρημάδα, ένα οδόφραγμα που δεν είδαμε ποτέ να έρχεται, crypto που ποτέ δεν αγοράστηκε και τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνει τις απιστίες σου πριν από σένα. Ναι, όλα αυτά είναι στο ίδιο επεισόδιο.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Πώς ζούμε σήμερα στην τουριστική Αθήνα του Airbnb;

Άκου την επιστήμη / Συνηθίσαμε τελικά να ζούμε σαν τουρίστες στην πόλη μας;

Τι αποκαλύπτει για εμάς η σημερινή Αθήνα; Από τα ινσταγκραμικά διαμερίσματα μέχρι την ομογενοποιημένη αισθητική που φέρνει ο παγκόσμιος τουρισμός, οι πόλεις μεταμορφώνονται ασταμάτητα. Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ Εμμανουήλ Σταυρακάκης περιγράφει τον τρόπο που ζούμε σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Brain drain: «Γιατί τα ελληνικά μυαλά συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα;»

H κατάσταση των πραγμάτων / Brain drain: Πόσοι μένουν και πόσοι φεύγουν;

Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» παραμένει ένα από τα πιο σύνθετα και επίμονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Παρότι το τελευταίο διάστημα προβάλλεται έντονα το αφήγημα της «επιστροφής εγκεφάλων», τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μια πιο σύνθετη εικόνα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υπόθεση Άκη Πάνου: Από τον πατρικό έλεγχο στις φονικές σφαίρες

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Άκη Πάνου: Από τον πατρικό έλεγχο στις φονικές σφαίρες

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία του μεγάλου μαέστρου του λαϊκού πενταγράμμου, που ένα αυγουστιάτικο μεσημέρι του 1997 έβαψε τα χέρια του με αίμα για χάρη της «μούσας» του.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ